Weer een mythe om zeep: ‘De mythe van de goede oorlog (WOII)”

Met zijn boek ‘De mythe van de goede oorlog’ geeft Jacques R. Pauwels de genadeslag aan de door velen gekoesterde mythe dat Amerika de Tweede Wereldoorlog inging om ons te redden van de nazi’s. In deze tijd van mythes, die bijna dagelijks door onthullingen aan diggelen gaan, past dit werk dat WOII vertelt op een manier die niet op school onderwezen wordt. Een heuse aanrader dus.

Hollywood

Als we Hollywood mogen geloven (Red. en ‘het narratief’ over de oorlog) was de Tweede Wereldoorlog een ‘goede oorlog’ waarin de Verenigde Staten ten strijde trokken om de democratie en de vrijheid in Europa en overal elders in ere te herstellen. Volgens Pauwels is de waarheid complexer dan hier voorgesteld.

Pauwels schrijft dat hij in dit boek geen schokkende openbaringen doet, nee hij brengt een verrassende interpretatie van historische feiten. Zijn boek noemt hij zelf een synthese, ik zou het anders willen omschrijven namelijk hij ‘is connecting the dots’.

Jacques Pauwels brengt argumenten naar voren waaruit blijkt dat de Amerikanen in de eerste plaats zich zeker niet door idealistische principes lieten leiden. Zoals in het algemeen wordt aangenomen. Met andere woorden de oorlog was geen kruistocht voor democratie en tegen de dictatuur. Hij schrijft in het voorwoord:”Dit werk wil de lezers niet met een feelgoodgeschiedenis in een intellectuele slaap sussen, maar wil hen stimuleren en doen nadenken.”

Voor- en naoorlogse ontwikkelingen

In zijn beschouwing betrekt Jacques Pauwels zowel de voor- als de naoorlogse ontwikkelingen en geeft antwoorden op vragen als ‘waarom dachten invloedrijke mensen in de VS in de jaren 1930 zo gunstig over het fascisme, over Mussolini en ook over Hitler?’ ‘Waarom duurde het zolang voordat Amerika de democratische landen in hun oorlog tegen nazi-Duitsland hielp?’

‘Waarom was er een aanval op Pearl Harbor nodig om de VS de oorlog in te doen stappen?’ ‘Waarom gingen de Amerikaanse decision makers er niet toe over om in Duitsland en overal elders alle vormen van fascisme uit te roeien?’

Ook heeft de schrijver een ‘al te weinig bekend aspect’ van de oorlog meegenomen. Dat zijn de nauwe betrekkingen die grote Amerikaanse firma’s onderhielden met dochterondernemingen of partners in nazi-Duitsland. Zowel tijdens en na de oorlog speelden zij een belangrijke rol.

Pauwels stelt en onderbouwt dat de Tweede Wereldoorlog geen goede oorlog of kruistocht tegen fascisme en militarisme is, maar een conflict waarin het vooral ging om de belangen van big business, om winsten, om geld.

Hoofdstukken

Enkele van de 23 hoofdstukken uit dit boek zijn
– 6. Gewilde oorlog met Japan en ongewilde oorlog met Duitsland
– 7. Klassenoorlog op het Amerikaanse thuisfront
– 12. De successen van het Rode Leger en de afspraken van Jalta
– 14. Van Roosevelts zachte naar Trumans harde koers tegenover Stalin
– 15. Samen met de Duitsers op kruistocht tegen de Sovjets?
– 19. Een nuttige vijand
– 20/21. De collaboratie van de Amerikaanse zakenwereld met nazi-Duitsland 1 en 2
– 23. Na 1945: van de ‘goede’ naar de permanente oorlog

‘De mythe van de goede oorlog’ van Jacques R. Pauwels verkrijgbaar bij Academy of Happiness

Rob Vellekoop, 10 maart 2023

3 Comments

 1. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Vraagje…wie heeft die gasbuizen opgeblazen?
  Welk land heeft hier baat bij?
  Wat als het een vergelding is van de MH17?

  Nederland maakt zich schuldig en is medeplichtig aan/van oorlogsmisdaden tegen Russische bevolking in het zuidoosten van Oekraïne.
  Openlijk het Oekraïense volk op gejut en valse vlag voor de neus gehouden van het volk daar.

  Putin is GEEN oorlogsmisdadiger,die beschermt zijn landsgrenzen tegen de oprukkende globalisten van de VS en EU.!!!!
  Wij als Nederlanders worden weer bang gemaakt over Rusland,en dat is al vanaf de WO2!!!
  list—leugens–en bedrog naar het klootjesvolk hier!!!
  “Ik las een document dat ruim 10 jaar gelden is opgesteld door George Soros, waarin hij onomwonden spreekt over dit soort complete oorlog met Rusland, die er uiteindelijk zal komen,en wel omdat Rusland de laatste nationale staat is die zich verzet (tegen de globalisten FT) vanuit een duidelijk christelijk-orthodoxe cultuur en met een eigen Russische identiteit als het hart van die nationale staat.
  Die moet uit de weg geruimd worden .
  Weet je, ik denk dat de mensen die het voor het zeggen hebben in het Westen en in Washington van mening zijn dat ze de nationale identiteiten van de Europese en de Amerikaanse bevolking met succes hebben vernietigd.
  We hebben immers geen gevoel voor eigenwaarde meer,onze grenzen worden niet verdedigd en we bieden geen weerstand tegen de instroom van migranten uit de ontwikkelingslanden.
  Die lopen over ons heen en gedragen zich alsof wij voor hun levensonderhoud verantwoordelijk zijn en alsof onze wetten niet voor hen gelden.
  Dit lijkt mij een vrij goede inschatting en evaluatie van de situatie en dit betekent een grote overwinning voor George Soros en de globalistische anti-nationalisten die open grenzen willen en dit een ‘open samenleving’ noemen, maar dit wordt een amorfe massa van mensen die vechten om te overleven en worden gereduceerd tot een absoluut minimaal bestaan.
  Dit alles is de achtergrond.”
  Ik denk dat Poetin zich realiseert dat dit een strijd is om het voortbestaan van de staat en ik denk dat het Russische volk dit met hem eens is.”

  Een enorme tragedie:
  ‘iets van deze omvang hebben we niet meer gezien sinds 1945′
  Hoe gruwelijk die is blijkt uit het feit dat er al 120.000 Oekraïense militairen zijn gesneuveld,35.000 worden vermist en 300.000 gewond zijn geraakt.
  Hij schat deze aantallen aan Russische zijde op ergens tussen 16.000 en 25.000 aan gesneuvelden en 40.000 tot 50.000 gewonden.
  Dit is een tragedie van een enorme omvang en de elites in het Westen willen die nog veel groter maken.
  Oorlog op ware grootte.
  ”We zijn heel,heel dicht bij een grootschalige oorlog tussen de VS en Rusland. Wat nog erger is,is dat ik niet zie hoe zo’n oorlog vermeden kan worden.
  Simpel gezegd,er is * nul * kans op de overwinning van de VS / de NAVO / de EU, wat betekent dat de Amerikaanse neocons voor een grimmige keuze staan: nederlaag of nucleair gaan ( en zelfs dat zal geen overwinning opleveren voor het Verenigde Westen.
  Poetin probeerde alles wat in zijn vermogen lag om die uitkomst te voorkomen, maar hij had niet te maken met rationele actoren – wat een belangrijke aanname is van elke theorie van afschrikking – en dus hebben de Amerikaanse neocons deze uitkomst op de hele planeet afgedwongen.

  Wat de Amerikaanse neocons uiteindelijk zullen beslissen,is onmogelijk te voorspellen:ja,het zijn lafaards,maar het zijn lafaards vol haat.
  En ik ben niet zo zeker van hun instinct tot zelfbehoud, simpelweg omdat ze te onwetend en dom zijn om het gevaar te begrijpen.

  Eerlijk gezegd ben ik geschokt en walg van de huidige situatie.

  Mark Rutte met ZIJN 1675 kinderen!!!
  Kom nooit aan andermans kinderen,doe je dat wel…***NSB/AIVD/MIVD/DE HOLLANDSE GESTAPO***.

  Ik dank U!

 2. Wie denkt dat oorlogen worden gevoerd omdat wij “de goeien” en die anderen “de slechterikken” zijn en dat “onze vrijheid en democratie” op het spel staan heeft zich heel erg voor de gek laten houden. Oorlogen worden uitsluitend gevoerd om aan de onbeschaamde financiële belangen van machthebbers te voldoen. Een oorlog hoeft niet altijd met vuurwapens te worden gevoerd, het lukt ook met financiële dwangmaatregelen: inflatie, de anti corona-maatregelen, de invoering van digitaal geld en daarmee van het sociaal krediet systeem, de klimaatcrisis….steeds zien we een forse geldstroom lopen van arm naar rijk. Oftewel van ijverig naar lui. Rij net iets te hard in de bebouwde en je wordt daar snel en hard op afgerekend. Maar ben je een landverrader met bloed aan je handen en heb je een hele samenleving gesloopt dan wordt Mark Rutte beloond met een mooi (dat is een dik-betaald) baantje elders.

  Woorden als “samenleving”, “vrijheid” of “democratie” hebben geen enkele betekenis meer en worden alleen nog door politici gebruikt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.