Nieuwe mijlpaal: ook betalen met Florijn op de markt

Op dit moment betalen al 4.500 deelnemers bij honderden bedrijven met de Florijn en de alternatieve munt heeft dit jaar een nieuwe mijlpaal bereikt! Je kunt er (cash) mee betalen op de markt.

Groei

Het aantal houders met een Florijnenrekening groeit van 1000 in 2021 naar meer dan 3700 in 2022 en in december 2023 zijn er 4.500 wakkere deelnemers.

Het aantal bedrijven dat de Florijn als betaalmiddel accepteert is in een half jaar tijd verdubbeld van 400 in maart 2023 tot 825 nu. Met name na de introductie van de Florijnbiljetten is deelname voor ondernemers een stuk interessanter geworden. (Kijk zelf op https://betalenmetflorijn.nl/deelnemers/) Je kunt rustig stellen dat ondernemers de Florijn ontdekt hebben.

Onder de deelnemende bedrijven zijn veel alternatieve hulpverleners als coaches, tandartsen, homeopaten, maar ook boekhandels, tekstschrijvers, timmer-, bouw- en schildersbedrijven, horeca, evenementenbureau’s. Ook de horeca is goed vertegenwoordigd.

Sinds kort is het ook mogelijk om op de markt te betalen met kleurige Florijnbiljetten. Je kunt je biokruidenierswaren, cosmetica, vitaminen en dergelijke ermee betalen op de markten in Weesp, Laren, Zandvoort, Dronten, Zeist, Scheveningen, Nieuwerkerk a/d IJssel en Hilversum. Andere marktkooplui zullen ongetwijfeld volgen.

Complementair

De Euro blijft gewoon de Euro, en de Florijn is volgens Stichting de Florijn niet bedoeld om de Euro te vervangen. Er komt gewoon een munt bij. Het is een zogenaamde complementaire munt, die náást de officiële munt circuleert.

Het doel van Florijn is om naast de Euro een extra geldstroom te genereren, waardoor de omzet en liquiditeit van bedrijven wordt vergroot en de koopkracht van consumenten wordt versterkt.

“Het probleem is dat er te weinig geld is, dus maken we ons eigen geld: het Florijn-netwerk biedt bedrijven (en op termijn waarschijnlijk ook consumenten) rentevrij krediet. Dit kan de kapitaalschaarste binnen het midden- en kleinbedrijf oplossen en dus enorme positieve gevolgen voor de reële economie hebben. Florijnen blijven namelijk binnen het netwerk circuleren, terwijl Euro’s in de vorm van rente naar de banken verdwijnen.”

Het nut van complementaire munten heeft zich bijvoorbeeld bewezen in Zwitserland, waar het bedrijfsleven al 80 jaar naast de Zwitserse Frank gebruik maakt van de WIR, en in Bristol, waar de lokale economie dankzij de Bristol Pound helemaal opbloeit.

De biljetten zijn verkrijgbaar bij enkele uitgeefpunten of via de post. Het zijn coupures van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 Florijn. Ze zijn gedrukt op een hoge kwaliteit waardepapier om vervalsing tegen te gaan.
Het papier bevat een watermerk en ‘wormpjes’, kleine vezeltjes die oplichten onder een UV lamp. Er is zelfs een holografisch zegel in de biljetten aangebracht.
Er kan ook online met de Florijn betaald worden.

De Florijn

De Florijn is de eerste alternatieve munt die volgens de initiatiefnemers volledig rentevrij en inwisselbaar is voor de Euro en beschikbaar voor particulieren en bedrijven.

De alternatieve munt moet met name het midden- en kleinbedrijf versterken. Consumenten die met Florijn betalen krijgen minimaal 5% korting op hun aankopen.

Stichting de Florijn wil een rentevrije economie bevorderen. Zij opereert professioneel, maar not-for-profit en in het algemeen belang. Naast de Florijn ontwikkelt de Stichting verschillende nieuwe diensten die mensen en bedrijven minder afhankelijk gaan maken van banken en hun koopkracht vergroten.

Ga naar de website van de Florijn: Betalen met Florijn

Rob Vellekoop, 9 december 2023

6 Comments

 1. Ik heb twee vragen over de Florijn. Is de Florijn met echte waarde gedekt of is dat in feite helemaal niet nodig voor een munteenheid. En is hij -net als edelmetaal- waardevast? Ik weet natuurlijk lang niet alles maar toch wel iets over geld. De Florijn lijkt mij in principe een even interessant als nuttig alternatief “voor de troep waar we het mee mogen doen”. Er zit geen rente op en -misschien nog wel belangrijker- het zal naar ik aanneem geen deel gaan uitmaken van het sociaal krediet systeem dat wel degelijk op de loer ligt. M.a.w: met de Florijn BLIJF JE EEN VRIJ MENS. Ik wens de Florijn daarom heel veel succes!

 2. Een goed artikel, hier in Zutphen zijn ook verschillende winkels en bedrijven waar je met de Florijn kunt betalen en ook op de markt.

 3. Ik neem aan dat als je b.v. bij een benzinepomp of bij Appie Hein met de Florijn zou kunnen betalen de munt explosief aan populariteit zou winnen. Zeker onder het wakkere deel van de bevolking. Zijn er door de initiatiefnemers wel eens pogingen in die richting pogingen gedaan? En zo ja, wat kom je dan tegen? Ik bedoel: het geld dat we nu gebruiken is in feite een reeds omgevallen -want snel devaluerend- geloof mèt rente! Dus zoveel slechter dan de Euro kan de Florijn echt niet zijn.

 4. Hoe zit het met de aanschaf van de Florijn?
  Kopen met euro’s?
  En wat als men de CBDC gaat invoeren en de centrale bank dergelijke aankopen gaat blokkeren?

  Als men in de afgelopen jaren de grondwet heeft kunnen negeren met dat Corona gedoe, dan is men vast ook in staat om de verdere ontwikkeling van de Florijn de nek om te draaien.

 5. Ik vind de vrijwillige florijn een mooi en eerlijk alternatief voor in je portemonnaie naast de verplichte euro waarmee we werken. En als ik in de winkel een ander tref die ook met de florijn afrekent dan geeft dat een vrolijke saamhorigheid, zo lijkt het.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.