Training voor wereldverbeteraars start in februari

Foto 123rf

Speciaal voor wereldverbeteraars die hun ideeën in de praktijk willen brengen heeft een groep trainers een programma ontwikkeld waarvan de volgende editie start op 17 februari 2018. Zij nemen opnieuw een groep idealisten onder hun hoede voor een 4 maanden durend programma.

Het trainingsprogramma voor wereldverbeteraars (in de dop), laat ze hun talenten inzetten voor een mooiere en betere wereld!

Trainers

Onder de naam ‘Verbeter de Wereld’ biedt een groep professionele trainers en coaches hun expertise aan voor een Traineeship voor Wereldverbeteraars sinds 2007. Dit programma is speciaal ontworpen voor idealistische mensen die méér willen. De training duurt vier maanden en bestaat uit twee trainingsweekenden, een slotdag met daartussen persoonlijke coaching.

Op hun website formuleren zij heel mooi hun doelstelling:
“Iedereen heeft iets te geven. We willen eraan bijdragen dat onze deelnemers hun persoonlijke drive, hun talenten en inspiratie vinden om een verschil te maken in de wereld. Iedereen heeft misschien wel een Martin Luther King, Moeder Theresa of Nelson Mandela in zich. De uitdaging van ‘Verbeter de Wereld’ is om te komen tot zowel concrete actie en maatschappelijke impact, als het ontdekken van wie je bent.”

Wat gaan de idealisten doen?

De deelnemers gaan in kleine groepjes een wereld verbeterend project opzetten dat ze binnen 4 maanden verwezenlijken. Zij bepalen helemaal zelf waar ze zich voor willen inzetten en op welke manier dit vorm krijgt.

Tegelijkertijd ontwikkelen zij zichzelf door het zogenaamd missiegericht projectmanagement en het verbeteren van hun communicatievaardigheden. Met terugkijk momenten gaan ze inzien hoe zij functioneren als teamspeler en leider.

Ook gaan ze nog meer beseffen dat hun dagelijkse keuzen een directe invloed hebben op aarde. En komen vragen aan de orde als ‘Welke keuzen maak je en waarom? De trainers inspireren hen om de volgende stap te zetten.

Katalysator

De deelnemers aan ‘Verbeter de wereld’ vinden de trainingsperiode uniek omdat het ook draait om zingeving. Door het programma kunnen zij een katalysator worden voor een mooiere wereld!

Voorbeelden van thema’s:
Duurzaamheid: energievoorziening van de toekomst, de afvalberg, cradle to cradle
Armoedebestrijding: onderwijs, microkrediet, solidariteit
Vrede en veiligheid: saamhorigheid, begrip, democratie
Menswaardigheid: elkaar zien staan, diversiteit, liefde, samen leven

Gerealiseerde projecten

Drie voorbeelden van gerealiseerde projecten.

Duurzaam (d)eten
Dit wordt een platform waar mensen terecht kunnen die duurzamer willen eten maar niet precies weten waar ze moeten beginnen. Het doel is binnen vier maanden minimaal 500 inschrijvingen bij een duurzaam voedselinitiatief. Zij geloven niet in 1 recept voor duurzaam eten. Biologisch, minder verspillen, vegetarisch of lokaal. Maaltijden of losse boodschappen. Aan huis bezorgd of langs bij een ophaalpunt. De wereld een stukje mooier maken door duurzamer te gaan eten.

Footprint 5000
Het wereldverbeterende team zichzelf als doel gesteld om in 4 maanden 5000 mensen te helpen om hun carbon footprint (CO2 uitstoot) met 5% te verminderen. Zie ook www.footprint5000.nl

DichtErbij
Dit promoot het gebruik van lokale producten! Zij vinden dat de wereld een stukje beter wordt als meer mensen lokaal geproduceerd voedsel eten. Niet alleen wordt zo het milieu minder belast en de lokale economie gestimuleerd, maar mensen krijgen ook weer voeling met hun eten. Bovendien bevatten producten van dichtbij meer voedingswaarden en smaken ook nog eens beter.

Data

van het volgende Traineeship zijn:
• Startweekend: zaterdagochtend 17 t/m zondagmiddag 18 februari 2018
• Tweede weekend: zaterdagochtend 21 april t/m zondagmiddag 22 april 2018
• Slotdag: zaterdag 23 juni 2018

Inschrijven via www.verbeterdewereld.org

Verbeter de Wereld wordt gevormd door een kerngroep van professionals die zich vrijwillig inzetten om de wereld eerlijker, mooier en blijer te maken. Zij werken als professionele trainers en coaches bij verschillende trainingsbedrijven. Onder meer voor ontwikkelingsorganisaties als Oxfam/Novib, Edukans, ICCO en IKV/Pax Christi.

Rob Vellekoop, 4 januari 2018