Meer piloten weigeren deportatie vluchtelingen

Foto 123rf

Voor Israëlische piloten is het helemaal niet vanzelfsprekend om ongewenste vluchtelingen terug te vliegen naar het land van oorsprong. Vandaar dat steeds meer piloten en vliegtuigpersoneel zich verzetten tegen deze gang van zaken. Ook in andere landen zeggen piloten ‘Nee’.

Volgens de Internetkrant +972 weigeren een aantal Israëlische piloten deel te nemen aan de deportatie van asielzoekers. De Israëlische regering biedt Eritrese en Soedanese asielzoekers de keuze tussen deportatie of opsluiting in de gevangenis.

Kapitein Yoel Piterbarg, piloot bij de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al schreef op Facebook (in het Hebreeuws):

Israël is voornamelijk bevolkt met joden die in het verleden vluchtelingen waren in landen over de hele wereld. De grote meerderheid werd burger en een klein aantal bleven vluchtelingen. De meesten gingen door de Holocaust, velen werden met geweld uit hun landen gezet, en vele anderen emigreerden vanuit de behoefte om hun levens te verbeteren in landen die overeenkwamen hen te accepteren.

Van alle mensen moeten de joden het meest opmerkzaam, empathisch, moreel zijn. De publieke opinie in de wereld ziet hoe wij de migratie van vluchtelingen behandelen, die hebben geleden en nog steeds lijden in de landen waar zij vandaan komen.

[…]

Ik zal geen gedeporteerde vluchtelingen vliegen tegen hun wil voor een wettige reden (er is geen wettige reden) dat zij de veiligheid van de vlucht in gevaar brengen.

Een ander Facebook bericht van El Al piloot Shaul Betzer (in het Hebreeuws):

[…]

“In geen geval neem ik deel als bemanning van een vliegtuig dat vluchtelingen/ asielzoekers zal vliegen naar een bestemming waar hun kans om het te overleven na aankomst dicht bij nul ligt.

Voor zo’ n missie is weinig moed nodig, maar ik zal niet in staat zijn te doen wat van me verlangd wordt tijdens een dergelijke missie. Als piloot en als mens.”

Ook in Duitsland weigeren eind 2017 piloten uitgeprocedeerde asielzoekers te vervoeren naar Afghanistan, volgens Independent. Tussen januari en september gingen volgens cijfers van de Duitse regering 222 geplande deportaties niet door vanwege tegenstribbelende piloten.

Daarnaast is ook in Engeland een dergelijke gebeurtenis bekend. Een British Airways piloot weigerde om te vertrekken zolang Samim Bigzad nog aan boord was. De Taliban had namelijk gedreigd hem te doden. De piloot had gezegd dat hij niet ging vliegen omdat iemand levensgevaar liep.

Zo’ n 60.000 Afrikanen uit Eritrea en Soedan kwamen Israël binnen voordat er een muur werd gebouwd langs de grens met Egypte in 2013. Sinds mei 2015 biedt Israël migranten $3.500 en een gratis vliegtuigticket om naar huis terug te keren.

Naar schatting in april zijn er echter nog ongeveer 38.000 asiel zoekers uit Eritrea en Soedan in het land. Hen wordt nu de keuze geboden het land te verlaten of opgesloten te worden. Israëls ministerie van Binnenlandse Zaken heeft niet bekend gemaakt naar welk land de vluchtelingen zullen worden gedeporteerd.

Rob Vellekoop, 24 januari 2018