Kijktip: videoreeks Human toont wat ons mens maakt

Wat maakt ons mens? Liefhebben, vechten? Lachen? Huilen? Onze nieuwsgierigheid? Ontdekkingsreizen? Voor zijn film HUMAN gaat de Franse filmmaker en fotograaf Yann Arthus-Bertrand op zoek naar een antwoord op deze vraag en spendeert  drie jaar aan het verzamelen van levensverhalen van 2000 vrouwen en mannen in 60 landen samen met luchtfilms en prachtige vergezichten die tonen hoe mooi de aarde is.

Yann maakt emotionele verslagen over zaken die ons als mens verbinden; strijd met armoede, oorlog, homofobie, de toekomst van onze planeet vermengd met momenten van liefde en geluk. Zij gaan over de thema’s als liefde, vrouwen, werk en armoede.

De film HUMAN is uitgebracht in verschillende versies om het met zoveel mogelijk mensen te delen. Er is een theater versie (3.11 uur), een tv versie (2.11 uur) en een versie in drie delen op You Tube met elk gemiddeld bijna twee uur film.

Deel 1.

Deel 2.

Deel 3.

De Franse fotograaf, journalist en ecoloog Arthus-Bertrand heeft de indrukwekkende film gemaakt, met veelkleurige landschappen en kleurige gezichten van over de hele wereld, in tientallen landen opgenomen.

De film vertelt in schitterende beelden het aangrijpende verhaal van de mens in zijn doen en laten in een wonderlijke omgeving, waarvan je je soms afvraagt of je echt naar een landschap kijkt wat aan je voorbijtrekt. Het is een videoverhaal die je soms breed laat glimlachen en andere keren je een traan laat wegpinken. De mens komt naar voren als nietig wezens te midden van de natuur en zijn krachten. Soms is hij niet meer dan een vlekje in een eindeloos prachtig gekleurde woestenij.

Daarnaast zijn er 82 aangrijpende portretten van elk vijf tot tien minuten. Ook vertellen 34 mensen hun ontroerende verhaal in enkele minuten en zijn er schitterende luchtfilms op You Tube die ook in de film zijn verwerkt.

Voorbeeld van een portret

Een verhaal

Een luchtfilm

Volgens Arthus-Bertrand op zijn website over HUMAN:
“…confronteert de film ons met onze medemens en verwijst naar onze eigen levens.”

In een interview met de VPRO eind 2015 vertelt Arthus-Bertrand waarom hij deze film is gaan maken. Ooit werd hij door een arme familie, die leefde van de opbrengst van het land, vol gastvrijheid en warmte ontvangen. Ondanks al hun armoede slachtten ze zelfs een geit voor hem. Het enige doel dat de man des huizes had was het voeden, het in leven houden van zijn familie. Toen besloot hij mensen ook te gaan interviewen.

Hij vertelt dat zijn levensmissie is het verbeteren van de wereld en om het beter te doen. Hij zegt:
“Ik ben vrij. Ik leef in het zesde rijkste land van de wereld. Ik kan doen wat ik wil. Ik beslis wat ik doe in mijn leven en niet de politiek, waarover zoveel mensen zich druk maken. Daar gaat deze film over.”

Kortom geniet van de uren durende video’s of zoek korte fragmenten uit die je graag wilt zien. Ons leven is schitterend in beeld gebracht en verrijkt met ontroerende verhalen van mensen zoals jij en ik.

Rob Vellekoop, 23 januari 2018