Lezingen in verband met Russische presidentsverkiezingen

In het weekeinde van de Russische presidentsverkiezingen organiseert de Rusland & Oost-Europa Academie een serie van 4 lezingen over de huidige (politieke) ontwikkelingen in het grootste land ter wereld. Tijdens deze verkiezingen op 18 maart 2018 kunnen 110 miljoen Russen hun stem uitbrengen. Ontspanning tussen landen begint bij kennis over elkaar, want geen enkele oorlog is nodig.

Spreker is Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar. Zij studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze vaak in Rusland en ze maakte er het einde van de Koude Oorlog mee. Tegenwoordig is ze nog zo’n 5 maanden per jaar in Rusland en volgt de ontwikkelingen op de voet.

De Lange Mars sprak met haar begin vorig jaar tijdens een interview. Het artikel kreeg als titel ‘Met een been in Nederland en met het andere in Rusland’. Ze zei tijdens het interview onder meer:

“We zijn anti-Russisch grootgebracht. Voor de Russen daarentegen is Europa heel lang het grote voorbeeld geweest. In de 21e eeuw is het Europa beleid aan het wankelen doordat ze steeds op de vingers worden getikt. De Russische regering spreekt ondanks alles nog steeds over een relatie met Europa, ondanks de anti-Rusland hysterie. Je ziet ook dat zij zich steeds meer richten op Azië.”

Het lezingen programma

 • Oekraïne en de Krim, tussen Oost en West
  De informatiestromen die ons land bereiken wat Oekraïne en de Krim betreft worden met een Westerse pet op bekeken. Marie-Thérèse ter Haar probeert een inkijkje te geven in de huidige Slavische ziel en de Oekraïense maatschappij. Ze probeert nuances aan te brengen bij de veelal harde Westerse krantenkoppen.
  In februari 2014 gaan in Oekraïne duizenden demonstranten de straat op om te protesteren tegen president Janoekovitsj. Heeft de revolutie het land blijvend in tweeën gescheurd? Kan Oekraïne een brugfunctie vervullen tussen Rusland en Europa?
 • Estland, Letland, Litouwen en de NAVO
  De Baltische landen, Estland, Letland en Litouwen verschillen enorm van elkaar. Eeuwenlang zijn deze landen een speelbal van diverse overheersers geweest. Slechts een korte periode, van 1920 tot 1940, zijn de landen onafhankelijk. Sinds 1990 zijn ze toegetreden tot de Europese Unie. Ze hebben elk een eigen geschiedenis. De Esten oriënteerden zich vanouds op Finland en Zweden, de Letten op Duitsland en de Litouwers op Polen.
 • Rusland en de buitenlandse politiek
  Een overzicht van de hoofdlijnen van internationale politieke en culturele betrekkingen vanaf de 20e eeuw. Niet alleen de politiek van Rusland ten opzichte van Europa en de VS, maar ook de Europese politiek ten opzichte van Rusland en Oostblok komen aan de orde.
 • Vladimir Poetin, de man en de mythe
  Poetin wordt in 1952 geboren in Leningrad (het huidige Sint-Petersburg), waar hij zijn jeugd doorbrengt. Hij studeert aan de Universiteit van Leningrad en schrijft een proefschrift over de politiek van de VS in Afrika. Na zijn studie gaat hij werken voor de KGB en van 1985-1990 is hij voor de KGB actief in Dresden. Tien jaar later wordt hij president van Rusland.
  Wat weten we eigenlijk over Vladimir Poetin en zijn beleid? Wat is er waar en wat is er niet waar van het beeld dat wij in het westen van hem hebben?

Data: zaterdag 17 en zondag 18 maart 2018
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem

De redactie van DLM Plus ziet deze lezingen als een waardevolle informatiebron om genuanceerder over Rusland te kunnen denken dan het eenzijdige vijandbeeld dat westerse media oproepen, waarin Rusland als vijand wordt gebrandmerkt.

Rob Vellekoop, 2 maart 2018