Spontaan protest: wij willen #vrede met Rusland

Terwijl gisteren 17 van de 28 EU landen Russische diplomaten uitwijzen, waaronder Nederland, begint eindelijk ook de bevolking zich te roeren. Politici zijn al een paar jaar bezig om de zaak met de Russen op de spits te drijven. Kijk ook naar de EU-boycot en de NAVO-troepenconcentraties richting Russische grens. De agressiviteit waarmee dit gebeurt kan maar leiden tot een conclusie: zij sturen aan op oorlog met Rusland. Maar er is ook goed nieuws: Nederland protesteert eindelijk.

Sinds de start gisteren hebben zich in enkele uren tijd honderden mensen aangemeld bij de Facebookgroep ‘Wij willen vrede met Rusland‘. Dit komt onder andere als reactie op de uitwijzing door Nederland van twee Russische diplomaten, omdat Engeland Rusland verdenkt van het gebruik van Russisch gifgas bij een Russische dubbelspion Sergei Skripal die in Engeland leeft.

Uitwijzing Russische diplomaten

Niet alle EU-lidstaten hebben even hysterisch gereageerd, 10 lidstaten (Oostenrijk, Bulgarije, Cyprus, Griekenland, Ierland, Luxemburg, Malta, Portugal, Slowakije en Slovenië) besluiten zich te onthouden van ‘solidariteit’ met Londen en zien af van het verdrijven van Russische diplomaten. De andere staten die Russische diplomaten hebben uitgewezen zijn: Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Nederland, Polen, Roemenië, Spanje en Zweden. Ook sinds kort België. De rest houdt zich afzijdig.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken vindt uitwijzing nodig omdat hij de waarheid nog niet kent. (Niet bepaald een intelligente reden om als land op ram koers met Rusland te gaan zitten)

EU-Boycot van Rusland

Naast het gifgas voorval speelt al een aantal jaar de boycot van Rusland. Nederland verliest sinds augustus 2014 ongeveer 1,5 miljard euro omzet per jaar aan de boycot die door de EU aan Rusland is opgelegd, omdat de EU boos is over de relatie die Rusland heeft met Oekraïne. Door deze boycot verbiedt Rusland op zijn beurt invoer van landbouwproducten uit de EU.

NAVO schuift op

Oekraïne is geen lid van de EU noch van de NAVO. De EU spreekt over een ‘annexatie van de Krim’, en maakt zich hierover heel erg druk. De bevolking van de Krim zelf wil echter bij Rusland, welk land voor hen een stabielere factor is dan het door een burgeroorlog verscheurde Oekraïne. Dit hebben ze kenbaar gemaakt in een referendum waarin de bevolking voor meer dan 90 procent aangaf zich bij de Russen te willen aansluiten. Niet veel later geven de mensen in Oost-Oekraïne aan dit zelfde te willen doen. Dan houdt Poetin echter de poort gesloten, hij wil de spanning met het Westen niet opdrijven. Vandaar dat er tot aan vandaag een burgeroorlog in het oosten van Oekraine woedt omdat de voornamelijk Russisch sprekenden niets van Kiev moeten hebben.

Voor de NAVO is met name de Krim een excuus om troepen concentraties in de Baltische landen samen te trekken, ook landen als Polen en Roemenië zeggen zich bedreigd te voelen door Rusland. De snelle troepenopbouw die hen is beloofd is in 2017 gerealiseerd.

Volgens de Engelse krant The Times  eind 2016 werkt de NAVO hard aan het versnellen van de response tijd voor een troepenmacht van 300.000 vanwege de groeiende spanning met Rusland. Door deze acties vergroten de NAVO landen de dreiging naar Rusland. Een nieuwe wapenwedloop is begonnen. (Let op de agressieve toon van de Engelse krant, die toen al met hun Rusland hetze bezig waren.)

Oorlog

Gelukkig heeft Poetin tot nu toe het hoofd koel gehouden en is niet ingegaan op de acties van zowel NAVO als EU om Rusland uit te dagen zich in een oorlog te storten. Wat op zich ook niet zo verwonderlijk is omdat qua militaire kracht de NAVO vele malen groter en sterker is dan Rusland.

De NAVO is ’s werelds meest agressieve oorlogsmachine die haar oorspronkelijke doelstelling van beschermer van Europa en de VS al lang is vergeten. Lees hier meer over hun fratsen (Delangemars).

Leestip: Wapenuitgaven waren nooit zo hoog

Protest

Het wordt de hoogste tijd dat Nederland reageert op de oorlogsdrift die de politici te pakken heeft gekregen. De Facebook groep is de eerste stap, meer stappen zijn nodig en zullen ook zeker binnenkort gaan komen!

Rob Vellekoop, 27 maart 2018