Tweede festival van voedsel soevereiniteit

Op zaterdag 26 mei presenteert het Food Autonomy Festival (FAF) in Amsterdam alternatieven voor het door staat en bedrijfsleven gecontroleerde industriële voedselsysteem met voordrachten en workshops. Het thema van dit festival is “Alternatieven voor een fossiel vrij voedsel systeem”. Een dergelijk festival wordt voor de tweede keer gehouden.

Van chemische grondverbeteraars tot grootschalige monocultuur, boerderij machinerie, voedselverwerking en  transport, het industriële voedsel systeem leunt zwaar op fossiele brandstoffen. De consequenties kunnen niet langer ontkend worden: klimaat verandering, ecologische crisis, vernietiging van de leefomgeving.

Op welke manier kunnen we overgaan naar fossiel vrije landbouw en voedselsysteem?
Op deze dag presenteren verschillende collectieven concrete alternatieven om onafhankelijk te worden van de  agro-industriële ondernemingen en fossiele brandstoffen. Er zijn praktische activiteiten, lezingen en er is discussie over agro-ecologie, stadsboeren en strijd om land. Ieder heeft gelegenheid om een bijdrage te leveren en deel te nemen aan de noodzakelijke transitie.

Voordrachten

Voedsel soevereiniteit en agro-ecologie

De voedsel soevereiniteit beweging is een wereldwijde alliantie van boeren, kwekers, consumenten en activisten. Zij willen dat gemeenschappen controle uitoefenen over de manier waarop voedsel wordt geproduceerd, verhandeld en geconsumeerd. Het is mogelijk een voedselsysteem te maken dat is bedoeld om de mens en het milieu te helpen in plaats van dat multinationals er winst mee maken. Het concept van voedselsoevereiniteit is op verschillende niveaus ingevoerd. Voedselonafhankelijkheid wordt bekeken op drie verschillende manieren, vanuit het onderzoek, onderwijs en landbouw.

Strijd om land: het verdedigen van onafhankelijke gemeenschappen

Sprekers uit onafhankelijke gebieden zetten aan tot het opwekken van bewustzijn over deze experimentele gebieden die geneigd zijn zich te verzetten tegen het kapitalistische imperialisme en om te horen hoe zij zich richten op verbeteringen op voedselgebied. Vandaar dat grond centraal staat in de vele conflicten wereldwijd. Op welke manier kunnen deze groepen elkaar steunen en hun verbinding versterken?

Landbouw en klimaat verandering

Tijdens deze voordracht zullen twee bewegingen hun nieuwe campagnes presenteren, eentje uit Amsterdam (ASEED Europe) en de andere uit Denemarken (KlimaKollektivet). Beide hebben als doel het overwinnen van het gebruik van fossiele brandstof in de landbouw.

Workshops

Tuinieren in de Bajestuin (hele middag)

– Vrije stijl rots stoof koken (KasKantine)

– Kweek je eigen paddestoelen (OrganicLea)

– Laten we een voedselbos maken (Cityplot)

– Plannen van een eetbare stadstuin (Cityplot)

Kramen

Cityplot
ASEED Europe
Paper Jam – printing the revolution
Fossielvrij NL
BreadCycle
Fossil Free Culture NL
ADM Amsterdam
Code Rood
Food Circle
Healthy and Affordable
Vegan Junk Food
Kokke-Rellen

Zaailingen beurs – ruil zaad/zaailingen

Plaats

Bajesdorp, naast de Bijlmer Bajes (oude gevangenis)
Vanaf trein station is Amstel Station – 10/15 minuten wandeling.
Adres : H.J.E. Wenckebachweg 8 – 46, 1096AN Amsterdam

Meer info en complete programma

 

Rob Vellekoop, 24 mei 2018