De Parade meer dan 50 dagen zomers theater

Van 29 juni tot 2 september trekt een karavaan door Nederland, van Rotterdam via Den Haag en Utrecht naar Amsterdam om de slotakkoorden te spelen, het luistert naar de naam de Parade. Voor de 28e keer trekt het zomerfestivaltheater rond met 80 verschillende theater-, dans- en muziekvoorstellingen en elke avond gratis livemuziek.

De meeste voorstellingen zijn speciaal voor de Parade gemaakt en duren maximaal een half uur. Daarnaast spelen er iedere dag twee live bands. Het programma varieert per dag en per stad en is te vinden op deparade.nl

Het festival start in Rotterdam. De openingsavond begint met de voorstelling Kakafonie met Wilfried de Jong, Nico Dijkshoorn, Tim Knol en Holland Baroque; een barokorkest, een Russische geluidsmachine, fluisterwoorden, bluegrass en een pot zwarte verf. Het past eigenlijk niet op één podium en toch doen ze het.

In de eerste dagen van het festival opent Chez Mie haar deuren.In deze half geheime danstent zet Mieke van der Linden iedere avond een andere dansstijl in het zonnetje. De ene avond leert het publiek dancehall, de volgende avond is het hetero-friendly equality ballroom, rollerdisco of lindyhop.

Deelder en Van der Lek staan de laatste vijf dagen op de planken met elke dag een mystery guest. De Rotterdamse talenten Dalton Jansen en Romano Haynes staan beide met hun eigen voorstelling op het festival. Romano Haynes wordt opnieuw geboren en gaat zijn eigen levensloop langs en Dalton Jansen zet met zes dansers en één zangeres een moderne urban dance-clash neer. Er zijn ook twee buitenvoorstellingen te zien; de Rozentuin is een nieuwe locatie op het Paradeterrein en vormt het decor voor de voorstellingen Missie zkt. Massa van PeerGroup/Kat op het Spek en Bon Voyage!

Het oudste café van de Parade, café Correct, staat dit jaar voor het eerst net buiten het terrein waardoor ook voorbijgangers kunnen meegenieten van de Parade.

Begin

Volgens de organisatoren is ‘De Parade nog steeds het enige reizende theaterfestival ter wereld, waar eigenzinnige artiesten grote en kleine verhalen vertellen, dansen en zingen over wat hen bezielt. Met bevlogen koks, ondernemers, medewerkers en een avontuurlijk publiek bevolkt de Parade elke zomer 55 speeldagen de mooiste parken in de vier grote steden.’

Het zomerse festival heeft zijn roots in de Boulevard of Broken Dreams dat in 1988 stopte en eveneens bedacht is door Terts Brinkhoff. Hij koopt in 1977 een oude tractor en een podium en neemt twee woonwagens en tenten over van een circus. Hij begint zijn reizende loopbaan met het organiseren van theater, dans, muziek en beeldende kunst buiten op bijzondere plekken en noemt dit ‘theater zonder muren.” Hij richt Traktor Toernee op vanuit Amersfoort. Daarna komt Het Witte Circus (1978) en Carte Blanche van 1980 – 1984. Artiesten en vrijwilligers sluiten zich aan, iedereen bouwt zijn eigen tent op. Het past in de tijdgeest. Theatermakers willen dichtbij het publiek spelen.

Na het failliet van de Boulevard of Broken Dreams (1988) bedenkt Terts de Parade, die in 1990 begint in Amsterdam en Tilburg. Als een binnenste buiten gekeerd circus met het publiek in het midden en de artiesten eromheen: zo ziet Terts Brinkhoff het nieuwe festival voor zich. Zijn inspiratiebron is de kermisformule, waarbij iedereen met zijn eigen optreden geld verdient.

Kaarten voor de voorstellingen zijn online te koop.
Het theaterterrein gaat steeds om 14 uur open, dan is tot 15 uur de entree gratis, daarna 7,50.

• Rotterdam, Museumpark: 29 juni om 18:00 t/m zondag 8 juli
• Den Haag, Westbroekpark: vrijdag 13 t/m zondag 22 juli
• Utrecht, Moreelsepark: vrijdag 27 juli t/m zondag 12 augustus
• Amsterdam, Martin Luther Kingpark: vrijdag 17 augustus t/m zondag 2 september

 

Rob Vellekoop, 23 juni 2018