Klimaatactivisten winnen door onverzettelijkheid, oerbos wordt niet gekapt

Energiebedrijf RWE mag voorlopig geen bomen kappen in het Duitse Hambacher bos, oordeelt de bestuursrechter in Münster. Er loopt nog een zaak tegen RWE om de geplande kap tegen te houden en voordat daar een besluit is, moet RWE het bos met rust laten.

Nadat alle boomhutten de afgelopen week onder begeleiding van enkele duizenden politie-agenten werden gesloopt, bouwen activisten nu alweer nieuwe barricades en hutten na de rechterlijke uitspraak.

Op zaterdag 6 oktober komen enkele tienduizenden mensen samen bij het Hambacher Wald net over de Duits-Nederlandse grens. Zij betuigen hun steun aan het verzet dat al jaren lang duurt tegen de afbraak door RWE van bossen en dorpen om bruinkool te kunnen winnen bij dagbouw. Het aantal demonstranten wordt geschat op 50.000. Er zijn nooit eerder zoveel mensen voor het bos op de been geweest.

Alles komt tot stilstand op vrijdagochtend wanneer de bestuurlijke rechter beslist dat RWE niet mag rooien. Op het programma voor de komende periode staat het rooien van alle bomen op honderd van de nog tweehonderd resterende hectares bos. Een geplande demonstratie was daarvoor nog verboden.

De Bund (van de vrienden van de aarde) weten op vrijdag de rechter te overtuigen dat onherstelbare schade aan unieke diersoorten door het rooien wordt veroorzaakt. Het gebied zou eigenlijk de status van een beschermd natuurgebied moeten krijgen.

Het vroegere 4100 ha grote bos met honderden jaren oude beuken en eiken ligt tussen Aken en Keulen. Dit is de grootste dagbouwmijn van Europa. Het resterende bos wordt al zes jaar door activisten bezet gehouden.

Ook eind vorig jaar kwam er door een rechterlijke beslissing voorlopig een eind aan de boskap. Ook toen besliste dankzij een door BUND (NRW-Landesverbandes des Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland) aangespannen zaak het Hof tot een voorlopig een kapverbod.

Toen gaf BUND al aan dat het Bundesland Nordrhein-Westfalen onvoldoende de milieugevolgen bestudeerd voor het bedrijfsplan 2020 tot 2030. Zij voeren aan dat het Hambacher woud een volgelbeschermingsgebied en een zogenaamd potentieel Fauna-Flora-Habitat (FFH).

De kolenvelden in het Rijnland zijn een hot spot geworden van de klimaat beweging in de afgelopen jaren. De mijn activiteiten, met drie open bruinkoolmijnen en vier electriciteitscentrales zijn Europa’s meest vervuilende. Samen braken zij 80 miljoen ton CO₂ uit per jaar. Tot nu toe willen zowel de energie gigant RWE als het Bundesland Nord-Rhein Westfalen doorgaan met de bruinkoolwinning tot 2045. Bruinkool is een van de meest vervuilende fossiele brandstoffen naast aardolie.

Ondertussen gaan de acties tot behoud van het bos door. Kijk hier voor allerlei activiteiten.

 

Rob Vellekoop, 8 oktober 2018

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.