Volksbeweging houdt komst hoofdkantoor Amazon tegen

Video van Redfish

Ook de macht van miljardairs als Jeff Bezos en die van multinationals, zoals zijn Amazon, kent grenzen. Amazons komst is met succes tegengehouden door een brede volksbeweging in Queens. Het volk hoeft niet naar de pijpen van de miljardairs te dansen als zij dit niet willen.

Amazon.com maakte Jeff Bezos misschien wel een van de rijkste van de planeet, Hij verdient 11 miljoen dollar per uur. Voor 2,8 miljard dollar wilde hij best zijn tweede hoofdkantoor van Amazon vestigen in Queens, New York. De deal was al beklonken, totdat de inwoners van de wijk zich actief gingen verzetten.

Burgemeester van New York Bill de Blasio en gouverneur Andrew Cuomo van de gelijknamige staat zien er wel wat in. Zij willen dolgraag 2,8 miljard dollar aan belastinggeld spenderen om Amazon naar Queens te krijgen. Ook Bezos is enthousiast over het aanbod.

Vanaf de aankondiging dat het tweede hoofdkantoor HQ2 naar New York gaat, komen de mensen in verzet. Ondanks dat Amazon claimt dat de meeste New Yorkers de komst toejuichen en ondanks hun banenbelofte. De manier waarop het verzet wordt georganiseerd in combinatie met de actiepunten is leerzaam en hoopvol voor iedereen die denkt dat multinationals een onaantastbare machtspositie hebben.

De organisatie van buurtbijeenkomsten, huis-aan-huis bezoeken, publiciteit, druk zetten op lokale bestuurders en helder maken waar Amazon voor staat zijn de ingrediënten voor het succesvol verdrijven van een multinational die 3 miljard producten verkoopt op elf markten.

De deal tussen Amazon en de burgemeester en gouverneur van New York houdt in een tegemoetkoming van bijna 3 miljard belastinggeld van de New Yorkers aan de multinational in ruil voor de vestiging van een tweede hoofdkantoor. De burgers hebben hierin geen zeggenschap gehad. De mensen zijn daarom furieus. De bestuurders vertellen namelijk al jarenlang dat er geen geld is voor publieke diensten, zoals betaalbare behoorlijke huisvesting, opknappen van het metronetwerk waarvan sommige stations op instorten staan, het repareren van wegen en voor het onderwijs.

De mensen zijn razend. Amazon betaalde over het afgelopen jaar geen belasting over zijn winst. En waarom werd aan de New Yorkers niet gevraagd of zij met dit cadeau aan Amazon akkoord gaan?

Ondertussen geven twee vakbonden, namelijk die van de dienstensector en van de bouw het groene licht. Zij zien Amazon als banengenerator. Amazon beloofde immers duizenden banen. Toch ziet het wereldwijde verbond van vakverenigingen het bedrijf als een van de slechtste werkgevers. En de demonstranten tegen de komst van de multinational brengen naar voren dat niemand van de al 5000 werkzame medewerkers van Amazon in New York aangesloten zijn bij een bond. Amazon ontraadt hen dit nadrukkelijk. Als werkgever checken ze voortdurend de gangen van de werknemers gedurende hun werktijd. Het is helemaal geen fijne plek om te werken.

Een ander gevoelig punt van Amazon is dat ze een warme samenwerking erop na houden met de federale immigratiedienst, het beruchte ICE. Bezos is trots op zijn samenwerking met deze organisatie. Hij ziet samenwerking als een vaderlandslievende plicht. Amazon helpt de `agencies` met technologie, bijvoorbeeld face recognition.

Dit staat haaks op de stemming in Queens. Hier wonen heel veel etnische minderheden en hier worden 138 talen gesproken. Migranten zonder papieren worden er beschermd tegen deportatie door de federale overheid.

Nog een ander bezwaar dat de tegenstanders aanvoeren tegen Amazon is het gevolg van de komst van hun tweede hoofdkwartier. In Seattle waar het eerste HQ is gevestigd heeft dit een enorme stijging van de woonlasten veroorzaakt. Het verdreef de armere bevolking naar de buitenwijken. Seattle is nu een stad met de meeste dak- en thuislozen. Dezelfde gevolgen vrezen de bewoners van Queen.

Door al deze bezwaren naar voren te brengen aan de inwoners van Queens komen ze massaal in verzet. Dit maakt indruk op Amazon, want drie maanden na de aankondiging trekt het bedrijf zich terug met de mededeling:“..een aantal staats- en lokale politici zijn tegen de komst van Amazon..“

Een van de activisten zegt in onderstaande video over dit staaltje van `People`s power`

„We kunnen Amazon laten groeien, maar we kunnen het ook slopen.“

Zie de reportage van Redfish in twee delen:

Op 1 maart zijn meer dan 92 organisaties met deze verklaring naar buiten gekomen, met als titel

New Yorkers moeten zich verzetten tegen economisch ontwikkelingsbeleid dat meer macht in de toekomst geeft aan miljardairs en hun ondernemingen over onze gemeenschappen. 

Daarnaast geven ze de voornaamste pijnpunten aan.

Leerlingen in het onderwijs lijden onder in elkaar stortende scholen, gedateerde studieboeken en overvolle klassen, terwijl de staat miljarden dollars schuld heeft aan het openbare onderwijs.

Bijna 100.000 New Yorkers zijn dakloos.

Openbare huisvesting verkeerd in een slechte staat, terwijl de staat steeds minder hierin investeert.

Het gaat duidelijk niet goed met de ‘gewone’ Amerikaan. Hopelijk is deze overwinning van de burgers een overwinning die duidelijk maakt dat de maat vol is en de mensen het niet langer nemen dat er over hen geregeerd wordt zonder zij bij de besluitvorming worden betrokken. De New Yorkers geven in ieder geval de indruk dat zij strijdbaarder zijn dan ooit.

 

Rob Vellekoop, 2 maart 2019

1 Comment

  1. Mee eens!
    Heel het verkeer stropt door dat heen en weer gerij, dat bijzonder kwalijk voor de uitstoot van uitlaatgassen!
    Daarbij wordt de winkelier die al eeuw bezig is zich in te spannen enigszins geholpen, of andere mogelijkheid, Amazon zodanig belasten dat het niet meer interessante is?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.