Iedereen aan de cholesterol verlagende medicijnen?

Foto 123rf

Het programma Radar Extra heeft een onderzoek gedaan naar het gebruik van medicatie voor het verlagen van cholesterol. Meer dan 2 miljoen mensen gebruiken deze middelen. Ze blijken uitstekend te werken, maar heeft het eigenlijk wel zin. Met deze vraag stuiten ze op schokkende antwoorden. Ter preventie van hart- en vaatziekten worden vaak zogenaamde statines voorgeschreven en ook patiënten die een dergelijke ziekte hebben gebruiken deze middelen. De theorie is namelijk dat een te hoog gehalte aan (LDL-)cholesterol hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken.

Volgens de arts-epidemioloog Dick Bijl blijkt echter uit onderzoek dat je niet langer leeft door statines te slikken. En er is zelfs geen bewijs te zijn dat het werkt voor 70-plussers!

Desondanks schrijven artsen het voor en zijn zij dit volgens een richtlijn zelfs verplicht. Want ook huisartsen moeten proberen om bij hun patiënten het LDL-cholesterol onder de 1,8 millimol te krijgen. Volgens een in de film gesproken huisarts zie je ook bij gezonde mensen dat deze grens van 1,8 niet wordt gehaald, de meesten zitten hierboven. Dat betekent dat ieder cholesterol verlagende pillen voorgeschreven zou moeten krijgen.

De richtlijn voor mensen onder de 70 jaar met een hoog risico op hart-en vaatziektes moeten onder 2,6 millimol per liter zitten, terwijl mensen die al een dergelijke ziekte hebben onder de 1,8 millimol moeten blijven. Dit cijfer was eerder een grens van 2,5 millimol.

Als artsen van deze richtlijn afwijken kunnen zij aansprakelijk worden gesteld, mocht de patiënt bijvoorbeeld een hartinfarct krijgen.

De trend is dat mensen een steeds lager LDL-cholesterol moeten hebben en dat terwijl volgens Bijl er geen wetenschappelijk bewijs is dat een lager cholesterol gehalte beter zou zijn. Onderzoeken tonen niet een verband aan tussen minder hart-en vaatziekten en een lager cholesterol gehalte.

Er doemt een zwart toekomstbeeld op wat betreft cholesterolverlaging. We lijken er naar toe te gaan dat mensen zich straks laten vaccineren tegen cholesterol om maar onder de norm van de richtlijn te blijven. Dat is een schrikbeeld voor ieder kritisch mens en ideaal voor geneesmiddelenfabrieken.

Bijwerkingen

Ook naar de bijwerkingen van statines is geen degelijk onderzoek verricht. Uit zogenaamde trials (onderzoeken) komen minder bijwerkingen naar voren dan uit de praktijk blijkt. Dit komt door het verbazingwekkende feit dat mensen die meedoen aan dergelijke onderzoeken en bijwerkingen krijgen gedurende de eerste vier weken uit het onderzoek worden gezet. Vervolgens wordt het onderzoek voortgezet met de groep mensen die geen bijwerkingen gekregen had in de eerste maand.

Onderzoeker Bijl zegt hierover dat men allerlei trucs bedenkt om het middel zo mooi mogelijk voor te stellen. Hij noemt het ‘volstrekt belachelijk wat hier gebeurt”. Dit komt doordat de meeste studies uitgevoerd worden in opdracht van de fabrikant en dus zijn ze niet onafhankelijk.

Hartstichting

De Hartstichting schrijft het volgende op de website in de gids over laag cholesterol

“De mens heeft weinig cholesterol nodig om cellen, hormonen en gal te maken. Het lichaam maakt cholesterol aan in de lever. Normaal gesproken maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan.

Er is geen absolute grens voor een te laag cholesterol. Een laag cholesterolgehalte is bijna altijd onschuldig.

Er zijn geen aanwijzingen uit wetenschappelijke onderzoeken dat het cholesterolgehalte te laag kan worden. Of dat er gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn. Over het algemeen geldt hoe lager het cholesterolgehalte in het bloed, hoe beter.”

Bekijk ook de aflevering van Radar Extra.

 

Rob Vellekoop, 17 mei 2019

8 Comments

 1. Tja, als het maar verkoopt gezond of niet, als het maar geld oplevert. Winst maken is de drijfveer van de farmacie zeker na de privatisering van de zorg. Zorgmaffia…Amerikaanse toestanden. Kijk ook naar die fijne partijen in de 2e kamer: D66 met de pil en GroenLinks met “geen dure zorg meer voor 70+”.

 2. Zelffs de hartstichting wordt gesponsord door de grote jongens als Unilever.Hoe onafhankelijk ben je dan.
  Laag cholesterol wordt geassosieerd met meer kans op kanker.

 3. Ikzelf ben hartpatient. In 2008 heb ik een operatie gehad waarbij ik een metalen aotaklep heb gekregen, een rong om een andere hartklep en ee triple by pass. Niet mis dus. Ik kreeg na de eerste berg pillen bloedverdunners en statins voorgeschreven. De bloedverdunner, accenocoumarol, gebruik ik nog steeds en heb ik verder geen bijwerkingen van. Van de statins echter, meerdere merken, werd ik ziek. Ik ben daar mee gestopt en wat bleek, het had geen enkele invloed op mijn cholestarolgehalte. Dat is al die tijd goed gebleken. Inmiddels zeuren de artsen hier niet meer over.

 4. Het zou me niet verbazen als de hartstichting ook wordt gesponsord door Philips. Dit i.v.m. al die AED-apparaten die overal verschijnen.

 5. Info over de fraude aangaande cholesterol angst en de link naar het geld is over duidelijk.
  Hier nog even wat cijfers:
  in 1980 was het 7.24
  in 1985 was het 6.20
  in 1995 was het 5.172
  in 2001 was het 2.58
  in 2004 was het 1.81
  Info Dr. Rathhttps://www.dr-rath-foundation.org/?s=cholesterol

 6. het wordt hoog tijd dat er meer actie ondernomen wordt
  tegen de Farma-índustrie
  natuurlijk is het mooi wanneer mensen zich inzetten voor het
  welzijn van dieren en varkensstallen bezetten
  maar het is inmiddels wel duidelijk dat de farma-industrie
  met betrekking tot het mens(dom) en haar geschiedenis van kwalen en ziektes
  nog niet veel vordering heeft gemaakt vanaf de tijd van kwakzalverij

  winst maken staat op nummer 1 op de lijst bij de farmaceutische industrie
  dit betreft in eerste instantie manipulatie en daarna opstrijken winsten

  zelfs als mensen van deze gegevens alleen al ziek worden
  wat kun je doen als je gezondheid in het geding is

  dat wil zeggen dat Big Pharma erin geslaagd is om
  eerst mensen ziek te maken door opzettelijke slechte adviezen

  om deze daarna genoemd zieke mensen in wezen ondertussen van de
  medicijnen afhankelijk te maken en om hen als zodanig
  om de tuin te leiden om vervolgens te kunnen cashen

  als dit nog geen crimineel gedrag is
  en in eerste instantie gericht tegen mensen in het algemeen
  weet ik niet wat nog erger is
  ja er zijn misdaden tegen de mensheid
  maar dit is in deze tijd de grootste meest verbreide
  en best georganiseerde op geld gebaseerde oplichting
  ………
  oorlogen op basis van religie
  vallen hierbij in het niet
  helaas

 7. Ik ben een ervaringsdeskundige! In begin 2006 een ernstig hartinfarct gehad.
  Zonder reanimatie en met AED weer bij kennis gekomen. Daarna gedotterd en binnen drie dagen weer naar huis! Oorzaak volgens mijzelf STRESS! Een zeer drukke baan met veel ergernissen! Moest meteen aan de pillen, mijn cardioloog zei dat ik die nog 40 jaar moest slikken! Dan zou ik 95 jaar zijn, zo’n lang had ik volgens hem nog. Na een jaar gestopt met alle gif pillen omdat ik er doodziek van werd. Vooral die cholesterol pillen. Ben nu al 12 jaar helemaal zonder die troep! Ze verdienen niets meer aan mij! Twee werkingen van die cholesterol pil zijn diabetes 2 en Alzheimer! Weg ermee dus! En met de farmaceuten maffia!!!!

 8. Tja… mijn schoonvader had nooit zijn kleindochter meegemaakt, als hij niet “in handen van big pharma” zou zijn gevallen… tijdens een “routine-onderzoek” is hij linea recta doorverwezen voor dotterbehandeling en daarna naar de OK voor een open-hartoperatie, 3 omleidingen en een bloedvat in de hals aangepakt, en dat terwijl men in datzelfde ziekenhuis met een staking bezig was.
  Schoonvader moest voor de rest van zijn leven aan de statines en bloedverdunners. Geen kanker gekregen in de 33 jaar reservetijd en ook geen diabetes, zoals sommigen hier beweren. Nu maakt 1 persoon geen statistiek, maar dat proberen sommige andere reageerders ons wel te laten geloven vwb het gebruik van statines. Voor sommigen werken statines vermoedelijk wel, al zou ik zelf liever niet dat spul gebruiken, in plaats daarvan ben ik gewoon gestopt met geraffineerde suiker en daardoor afgevallen en beweeg verder genoeg.
  Maar veel heren willen per se hun suiker in de koffie en andere calorierijke genoegens niet missen, om maar niet over afvallen te spreken, tja, dan wordt het lastig gezond oud te worden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.