Ries Fokkum stopt zijn maatschappij kritiek in zijn gedichten

Iedere week publiceert DLM PLus een gedicht van Ries Fokkum. Als je zijn gedichten leest besef je dat er erg weinig maatschappij kritische gedichten worden geschreven. Ries trekt zich daarvan helemaal niets aan. Dat is dan ook de reden dat DLM Plus ze een voorname plaats geeft op de home page. Een dichter die zich opwindt over de teloorgang van de samenleving en mensen oproept hiertegen iets te ondernemen verdient een podium.

Vanaf dat podium haalt Ries grimmig uit naar de zogenaamde verworvenheden van de maatschappij, zoals zijn afkeer van controle door de overheid in ‘Controle’ of zijn hartstochtelijke ‘Kappen’ tegen het slopen van de natuur. In ‘Mini-dictatuur’ trekt hij van leer tegen onze Orwelliaanse maatschappij. Ook in zijn gedicht ‘Stralen’ toont hij de verwondingen die de mens oploopt dankzij de laatste technische verworvenheden.

Ries Fokkum aan het woord.

Heb ik te veel gezegd?

Heerlijk toch, waarom zou je jezelf censureren?

Alsjeblieft, recht voor zijn raap.

Een gedicht om je aan op te warmen.

 

Rob Vellekoop, 9 juni 2019

2 Comments

  1. Heel mooi daar kan ik van genieten ga zo door Ries!!,..maar,.. ken je deze al? Wow heel de mens, het ware individu. Deze gedichten gaan nog een stuk dieper. En je gaat nooit geloven wie deze gedichten heeft ontvangen/geschreven. Jaha hij is ECHT hier! Mijn Hart danst!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.