Verborgen Amerikaanse Rijk slaat al meer dan een eeuw toe

De Verenigde Staten worden meestal niet gezien als een wereldrijk. Op welke manier weten zij hun macht te verbergen? Ondertussen heeft dit machtige rijk meer dan 1000 bases, voert meer dan 100 oorlogen en hongert Venezuela (en Iran) uit.

Hoe zijn ze zover gekomen

De VS weet in korte tijd uit te breiden van de oorspronkelijke 13 koloniën. Zo kopen zij Louisiana van de Fransen in 1803, annexeren Texas in 1845 en halen Californië weg bij Mexico in 1848. Op een gegeven moment bestaat de VS uit 48 staten. Het koopt Alaska van de Russen in 1867 en verovert Hawaii in 1893 nadat een kleine groep van rijke landeigenaren de Hawaiiaanse Koningin Liliuokalani een pistool tegen haar hoofd hebben gezet.

Na de Spaans-Amerikaanse oorlog begin 1900 verslaan zij Spanje en kopen of annexeren de Filipijnen, Puerto Rico, Guam, Amerikaans Samoa en Wake Island. Zij verhullen hun macht omdat zij denken er meer baat bij te hebben er niet voor uit te komen dat zij een wereldrijk zijn.

Meer dan 1000 bases

De VS heeft zich na de Tweede Wereldoorlog snel ontwikkeld tot de enige supermacht. Echter in tegenstelling tot het Britse Rijk veroveren of annexeren zij geen gebieden, maar bouwen militaire installaties op bijna ieder continent. Door het officiële nummer van Amerikaanse bases te verbergen is ook de reikwijdte van hun wereldmacht onbekend.

Toch wordt uitgegaan van minstens 1000 bases en waarschijnlijk zelfs meer. Onderzoeker Johnson stierf in 2010, maar in een gesprek (volgens The Freedom Articles) verwijderd door YouTube claimt dat in 2004, het officiële getal van het  Pentagon was 725 (zoals gepubliceerd in het Base Structure Report). Hij gaf echter toe dat het Pentagon meer dan 300 niet toegegeven bases bezat. Veel meer over US militaire bases kan je hier terugvinden.

Machtsuitoefening zonder landjepik

De bestuurders van de VS weten de macht van het Amerikaanse wereldrijk uitstekend te verhullen. Ook propaganda in het thuisland werkt hieraan mee. Niet veel Amerikanen zien hun land als wereldrijk. Zo hebben ze geen zwakkere naties gekoloniseerd. In plaats van landjepik, oefenen zij hun macht op andere manieren uit. Dit gebeurt bijvoorbeeld door economische oorlogsvoering. De VS dwingt zo kleinere landen Amerikaanse producten te kopen of past de beruchte sancties toe zoals tegen Venezuela en Iran.

Voorbeeld sanctiebeleid VS

Venezolaanse vicepresident Rodriguez heeft op woensdag verklaard dat een schip met aan boord 25.000 ton sojaproducten in beslag is genomen in het Panamakanaal door de VS. Het belegerde land heeft de Verenigde Naties gevraagd in actie te komen tegen deze “ernstige aggressie” dat Venezuela berooft van zijn “recht op voedsel”.

De eigenaar van het schip heeft van de verzekeringsmaatschappij te horen gekregen dat het wordt tegengehouden om de lading naar Venezuela te vervoeren,

Enkele dagen eerder, op maandag, heeft Trump een bevel getekend voor een complete economische blokkade van Venezueala inclusief voor hun regeringseigendommen en een embargo op voedsel.

Slechts een handvol andere landen zijn op dezelfde manier geblokkeerd, Dit zijn Noord Korea, Iran, Syrië en Cuba.

Meer dan 100 oorlogen

Volgens een onderzoek door TomDispatch, met behulp van open source regeringsdocumenten, persberichten en persrapporten blijkt dat het US Special Operations Commando in 134 landen actief zijn in 2013. Groene Baretten, Rangers, Navy SEALs en Delta Force commando’s, gespecialiseerde helikopter bemanningen, boot teams en burger personeel worden ingezet.

Naast de conventionele oorlogsvoering, een CIA drone campagne, diplomatie en intensieve elektronische spionage, is de VS betrokken bij een andere belangrijke en groeiende overzeese machtsuitoefening. Deze speelt zich grotendeels af in de schaduw en wordt uitgevoerd door Amerika’s beste elite troepen. De overgrote meerderheid van deze missies speelt zich af ver buiten het zicht van de media.

Sinds 11 september 2001 is het Amerikaanse Special Operations Commando (SOCOM) uitgegroeid tot een onderdeel van ongekende schaal. Hun aanwezigheid in bijna 70% van alle landen op de wereld zegt voldoende over de omvang van de geheime oorlog die woedt van Latijns Amerika tot het achterland van Afghanistan, van trainingsmissies met Afrikaanse bondgenoten tot informatie operaties gelanceerd in cyberspace.
(Lees hier verder)

Moderne slavernij via World Bank

Het Amerikaanse Rijk is betrokken bij een vorm van moderne slavernij via de World Bank en andere internationale organisaties. Zij bieden hoge lonen aan ontwikkelingslanden voor bouwprojecten en olieproductie. Op het eerste gezicht lijkt dit edelmoedig, maar het geld wordt pas uitgeleend als een land ermee instemt om Amerikaanse bouwfirma’s in te huren, waardoor een selecte kleine groep mensen hiervan rijk wordt.

Verder zijn de leningen te groot voor ieder ontwikkelingsland om het terug te betalen. De last die dit vormt voor deze landen garandeert dat zij de VS zullen moeten steunen.
(Lees Confessions of an Economic Hitman door John Perkins)

 

Rob Vellekoop, 10 augustus 2019

10 Comments

 1. De VS is de kamer in deze wereld. Kanker zal uiteindelijk altijd de gastheer opvreten!
  China is nu de enige die openlijk weerstand biedt tegen de vreetlust van de VS!

 2. de term ‘verborgen’ lijkt mij hier niet op z’n plaats
  de VS heeft er volgens mij nooit een geheim van gemaakt
  dat zij zich superieur voelen op alle gebied
  met name in militair opzicht
  en dan hebben ze nog gelijk ook
  helaas

 3. het probleem in deze kwestie is dat militaire informatie
  vanuit de visie van de machthebbers
  altijd een geheim is totdat het niet meer te ontkennen valt
  en dan nog voelen zij zich gerechtvaardigd om te doen wat ze doen

  dat is het hele principe achter willen beschermen of overheersen
  het is een soort domheid die op geen enkele manier te herstellen valt
  dit heet in de volksmond:

  HET RECHT VAN DE STERKSTE

 4. de VS waren de afgelopen eeuw kampioen machts-manipulatie, maar zeker niet de enige die zich met dergelijke bezig houdt. Inmiddels is China een goede tweede, schat ik zo.
  Oh ik vergeet corporate business bijna te noemen…..
  Zo jammer dat er zo weinig tegen gedaan wordt 🙁

 5. De basis voor dit menselijke gezwel ligt naar mijn idee in het feit dat in een vroeg stadium van het ontstaan van die kolonie de vrijmetselarij heeft kunnen woekeren en later de instroom van het zionisme de zaak alleen maar heeft kunnen verergeren. De absoluut ongegronde solidariteit met Israel is te verklaren vanuit de zionistische achterban in de VS en de ongezond grote invloed van de Rothchilds. Daarbij komt de historisch gegroeide mentaliteit van het immigrantendom en het moeten knokken voor een plekje (oorspronkelijke bevolking uitmoorden en dit vervangen door een minderwaardiger kultuur met een parasitair ingestelde levenswijze dit gesteund door een ziekelijk religieuze instelling en een bekrompen wereldbeeld).
  Er zijn in het verleden wel meer verworden regimes geweest die allen een beperkte houdbaarheid lieten zien maar wat mij het meest stoort is de vernederlandse houding om niet alleen qua taal maar ook andere coca-cola effecten te omhelzen en in te ruilen voor kultuureigen zaken. Omdat de bedoelde vernederlander waarschijnlijk door een gebrek aan zelfrespect met een calimerokomplex opgezadeld zit?? Denk deze de kameleonkwaliteiten uit de kast te moeten halen om zich weer onderdeel te voelen van ‘het grote wereldrijk’. Precies zoals ‘we’ dat deden tijdens de Romeinse overheersing. Gevolgd door de Spaanse, de Franse. Duitse en vervolgens Amerikaanse overheersing. Precies zoals dat bij Bonobo’s gebruikelijk is om de sociale verhoudingen op orde te houden door aan de alfa mannetjes het achterste aan te bieden. Zoals Rutte dat wil doen ten aanzien van de oorlogszucht van ‘onze vrienden’.
  Houdt uw taal vrij van amerikaanse vervuiling!!!!!!!!!!!!!
  Weg met die schandvlag van kleding en gebruiksartikelen!!!!!!!!!
  Bedenk ook dat er ook Amerikanen zijn die de huidige koers niet steunen en uiteindelijk het verschil ten goede kunnen maken!!!!!!!!

 6. De geschiedenis leert ons, dat Afghanistan de titel draagt van: Graveyard of empires”.En de huidige situatie van de VS daar schijnt dit te bevestigen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.