Neo-liberale president verklaart bevolking oorlog omdat zij tegen hem protesteren

123rf / Landkaart Chili

Miljardair-president Pinera heeft de oorlog verklaard aan de Chileense bevolking. De laatste stap in de toename van de gewelddadigheden naar de bevolking is zijn aankondiging om de staatsveiligheidsraad bij elkaar te roepen. Er is iets grondig mis in de ideeën van gekozen machthebbers. In toenemende mate hebben deze figuren het idee dat de bevolking hen moet dienen in plaats van dat zij de inwoners faciliteren. Een regering is er voor de bevolking, waarom zouden ze anders behoefte aan hebben, toch zeker niet om zich te laten onderdrukken zoals de dagelijkse praktijk in Chili.

Na 21 dagen protesten tegen het bewind van Pinera heeft hij zijn staatsveiligheidsraad bijeen geroepen. Een instituut dat een erfenis is van dictator Pinochet.
Zoals elk rechtgeaard neoliberaal zegt hij precies het tegenovergestelde van wat hij bedoelt.

Zo verklaart hij dat hij na drie moeilijke weken opnieuw ‘sociale vrede en eenheid onder de Chilenen wil bereiken’.

Dat wil hij als volgt voor elkaar krijgen
– anti-gezichtsbedekkingswet met meer sancties
– speciaal team van advocaten om verantwoordelijken te identificeren en erin slagen hen te straffen
– inlichtingenteam formeren om het inlichtingenwerk van politie en het Openbaar Ministerie te verbeteren
– meer toezicht vanuit de lucht
– wetsvoorstel om politie en gendarmerie te beschermen
– nationale inlichtingensysteem moderniseren

Kortom Pinera gaat steeds meer op zijn beruchte voorganger Pinochet lijken, de president achter de vuile oorlog waarbij tienduizenden Chilenen verdwenen en de man die Allende afzette.
In plaats van dialoog kiest Pinera voor nog meer onderdrukking en geweld. In plaats van ervoor te zorgen dat de Chilenen minder armoede hebben gaat hij door met zijn agenda van privatisering en verhogen van kosten. De regering van Chili vertoont het land graag als een democratische staat. De macht van het volk is echter minimaal. De honderdduizenden mensen die de afgelopen periode de straat op zijn gegaan hebben eerder hun onmacht dan hun (volks)macht getoond.

Omdat de Chileense staat het liefst ontkent dat er wandaden gepleegd worden tegen de bevolking, dat wil zeggen in de internationale berichtgeving, laten we graag het een en ander zien.

De gruweldaden van politie en militaire politie hebben voorlopig tot gevolg dat 29 mensen door de politie zijn vermoord, meer dan 6000 zijn gearresteerd, meer dan 1800 gewond en 177 slachtoffers die een oog moeten missen. (politie schiet ook met hagel op demonstranten).

Ondanks de onderdrukking komen op vrijdagavond toch vele honderdduizenden mensen naar de Italia Plaza in Santiago de Chile om te betogen tegen hun nieuwbakken dictator Pinera.

Rob Vellekoop, 10 november 2019

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.