#GiletsJaunes voor 52e week de straat op: een terugblik

Sinds november 2018 heerst er een opstand in Frankrijk tegen Macron. Vorig jaar november gaan honderdduizenden mensen de straat op om te betogen tegen de bezuinigingen van Macron en zijn verpauperinsgpolitiek. Sindsdien heeft zich dit verzet, deze opstand herhaald.

Er wordt in de 52e week (Acte52) nog steeds gedemonstreerd, in verschillende steden. De aantallen betogers zijn echter geslonken tot enkele duizenden.. De demo’s zijn bijna altijd vreedzaam en geweldloos van de kant van de Franse Gele Hesjes. De politie daarentegen gebruikt voortdurend geweld en er zijn zelfs talloze bewijzen van provocaties, het uitlokken van geweld, door politie in burger.

Het beleid van Macron is onveranderlijk neoliberaal. Waarbij zoals bekend groeiende privileges voor investeerders en multinationals centraal staan samen met privatiseringen van overheidsbezittingen. Er zijn 4400 gewonden gevallen, 25 oogletsels en 5 mensen met een afgerukte hand, 12000 arrestaties waarvan 3000 veroordelingen en een duizendtal is opgesloten in de gevangenis. Een enkele agent is veroordeeld voor geweldpleging, terwijl het merendeel zijn straf heeft ontlopen, evenals de voornaamste schuldigen aan mensenrechtenschendingen zoals Macron en zijn Minister van Binnenlandse Zaken.

Een paar duizend Gele Hesjes zijn verminkt voor het leven. Zij missen door de ‘rubber kogels’ een oog, of dankzij de gebruikte granaten een hand. Iedere zaterdag worden zij door de politie onthaald op traangas, rubber kogels en granaten. Daarnaast rukt de politie talloze keren met waterkanonnen uit.

Terugblik

Niet alleen in Frankrijk is er opstand, ook in Duitsland, België en Nederland bruist en kookt het.
Lees verder

December 2018

Zaterdag 8 december woedt er een veldslag in Parijs en in tal van andere steden. Meer dan 140.000 mensen demonstreren hun recht op vrije meningsuiting en de soldaten van Macron tonen hun ondemocratische intenties door de protesten te smoren in bruut geweld. Dit is de vierde confrontatie (Acte no. 4) tussen de #GiletsJaunes en de soldaten van het regime Macron. Opnieuw tonen zij aan dat Macron alleen met geweld zich kan handhaven. Een verslag van het moedige optreden van de Franse demonstranten.

(Lees verder #GiletsJaunes laten zich niet intimideren door geweld Macron)

Frankrijk wordt op zaterdag 22 december verlamd door talrijke demonstraties en blokkades. Het land staat in brand, het vuur van de volksopstand #GiletsJaunes brandt voor de vijfde week #Acte6 heftiger dan ooit. De pers in binnen- en buitenland (kijk naar de NOS) doet alsof er niets aan de hand is.

DLM Plus verzamelde beelden vanuit heel Frankrijk die laten zien dat de media fakenieuws aan het verspreiden zijn. In tientallen steden gaan duizenden mensen de straat op en in Parijs lopen de Gele Hesjes met duizenden over de pleinen en boulevards. Toch verspreidt een persbureau de boodschap dat er 4000 mensen in Parijs en 23000 in de rest van het land op de been waren. Een boodschap die braaf door de media wordt overgenomen of verzwegen.

Opnieuw demonstreren tienduizenden GiletsJaunes ondanks het verbod op het dragen van gele hesjes, aanwezigheid van gewelddadige ordetroepen van Macron en politie-blokkades. De beweging van de Gillets Jaunes (gele vesten) is spontaan ontstaan op 17 november en heeft geen directe link met een politieke partij.

Natuurlijk is de gevestigde macht in paniek. Na vijf weken hebben zij nog steeds geen vat op de demonstranten die ongeorganiseerd en daardoor oncontroleerbaar zijn. Eerst kondigen ze aan naar Versailles te gaan en dan staan ze ‘s morgens opeens in Montmartre.

Lees verder Frankrijk staat in brand, maar de pers ontkent #Acte6

Januari 2019

In de tiende week van de Gele Hesjes protesten in Frankrijk komen er ongeveer 350.000 demonstranten de straat op, dat zijn er 10.000 minder dan vorige week. Dit kan te wijten zijn aan het slechte weer of de gewelddadigheden van de troepen van Macron. Wij maken de balans op van tien weken vreedzame volksopstand.

De Franse main stream media volgen in de berichtgeving braaf de opgaven van de Franse overheid en de Nederlandse media zoals de NOS negeren aanvankelijk de opstand en veranderen langzaam aan van tactiek door eerst te suggereren dat het hier gaat om onrust en ontevredenheid vanwege de hoge brandstofprijzen, wat later goochelen ze met de opkomstcijfers van de Gele Hesjes en daarna benadrukken zij voortdurend dat de gele hesjes oproerkraaiers zijn die vernielingen aanrichten. Natuurlijk worden er ook door de demonstranten vernielingen aangericht. We kunnen echter iedere week zien dat voor 99% de gele beweging vreedzaam en geweldloos is.

Er doet zich helaas voor de massa media en Macron himself een vervelende omstandigheid voor. Het “Syndicaat van boze politie-agenten” publiceert op hun Facebook pagina hele andere, maar wel veel meer betrouwbare cijfers over de aantallen Gilets Jaunes die de straat op komen. Zij zijn boos op de overheid die hen gewelddaden laat verrichten waar zij zichzelf niet verantwoordelijk voor voelen.

Over 19 januari komen zij met het cijfer van 350.000 Gilets Jaunes tegen 360.000 een week ervoor.

Eind december zijn deze gewonden al te betreuren

Lees verder Na 10 weken en 1700 gewonden zetten #GiletsJaunes door (#ActeX)

 

 

Franse politie terreur waarvan iedereen op de hoogte moet zijn

Overal waar de Gilets Jaunes verschijnen, arriveren ook politie-agenten die bewapend zijn alsof zij een oorlog gaan voeren. Steeds weer onderdrukken deze robocops de vrije meningsuiting met wapentuig en bruut geweld. Iedere keer, tijdens iedere confrontatie met vreedzame demonstranten rammen zij erin dat Frankrijk helemaal geen democratie is maar een Europese politiestaat.

Februari 2019

Tijdens de algemene staking op 5 februari werken maar liefst 18 organisaties samen met de Franse Gele Hesjes. De stakingen beginnen iets na middernacht met de blokkade van een van de toegangswegen naar de voedselmarkt in Parijs. In heel Frankrijk komen in tal van plaatsen en grote steden stakers en Gilets Jaunes samen voor protestmarsen. Ook studenten sluiten zich aan bij het groeiende verzet tegen het regime van Macron.

Lees verder Algemene stakingsdag Frankrijk: verzet tegen Macron groeit explosief

Wat drijft honderdduizenden gele hesjes, waaronder jongeren, ouderen en kinderen al meer dan drie maanden de straat op? Gaat dit over een verhoging van de brandstofprijs of is er iets grondig mis met Frankrijk. Een emotionele oproep en een bericht voor ons allemaal. In een bijna tien minuten durende oproep vraagt advocate Georgia Pouliquen aandacht voor de onderdrukking in Frankrijk van de Gele Hesjes en geeft ze ons een serieuze waarschuwing. Ze is al 22 jaar advocate en aanhanger van de Gele Hesjes.

Lees verder #GiletsJaunes advocate doet emotionele oproep om haar volk te steunen

Mei 2019

Tijdens 1 mei, de Dag van de Arbeiders, komen in Frankrijk een paar honderdduizend Gilets Jaunes en vakbondsmensen de straat op. In Parijs vullen ze straten en boulevards met meer dan 40.000 tegelijk. Helaas zal het daarbij niet blijven op deze dag. De massa media kondigen de hele week al onheilsboodschappen aan om de opkomst te beperken. Te veel betogers betekent gezichtsverlies voor ‘de president van de rijken’.

Lees verder #EU en de #GeleHesjes op 1 mei

(3 mei) Al maandenlang zorgen de ‘ordediensten’ van Macron voor een ongekende terreur op straat in Frankrijk. Tot nu toe is geen enkele ‘agent’ voor deze wandaden bestraft. Het regime Macron moedigt hen eerder aan met bonussen voor dit ‘weekendwerk’ van 500 euro. Het geweld richt zich meestal tegen de Gele Hesjes, maar ook tegen journalisten, willekeurige voorbijgangers, scholieren en studenten. De filmpjes en foto’s worden meestal door de media genegeerd en door de verschillende sociale mediaplatformen verwijderd.

Lees verder Door media en politiek doodgezwegen politiegeweld in Frankrijk

Juli 2019

Voor wie zich afvraagt waar de Gilet Jaunes zijn op de Franse feestdag Quatorze Juillet heb ik goed en slecht nieuws. Ze zijn er langs de route waar de Franse president Macron met de legerleider langs de stoet mensen over de Champs Elysee rijdt. Er is echter wel iets met hen aan de hand. En een bepaalde groep Gele Hesjes is afwezig zonder dat zij dat willen. De eerste beelden die naar buiten komen via alternatieve media zijn die van een filmpje dat laat zien dat de gendarmerie een groep Gele Hesjes onderbrengt in een kamp. Blijkbaar om te voorkomen dat zij zich laten zien als Macron zich als een Zonnekoning laat toejuichen in de straten van Parijs op de feestdag.

Lees verder Nationale Feestdag: jacht op de Franse #GiletsJaunes is geopend

September 2019

Op 21 september komen in Frankrijk voor de 45e week Gele Hesjes tegen Macron op straat samen met klimaatactivisten. Meer dan 100.000 mensen laten weten het grondig oneens met het beleid van Macron te zijn. Dit ondanks gewelddadige onderdrukking door zijn ‘ordetroepen’, want de democratisch gekozen president duldt geen tegenspraak.

Lees verder Macron onderdrukt ook demonstraties van #GiletsJaunes en klimaatactivisten tijdens #Acte45

Alle artikelen over de Gilets Jaunes staan hier

Rob Vellekoop, 9 november 2019

1 Comment

  1. In bijna elk land waar structurele rechten worden geschonden kom je nagenoeg hetzelfde patroon tegen. Een onder de dekmantel van democratie opererende dictatuur van machtsclusters van het grote geld.
    De gekochte media verzorgen de propaganda en de massa laat zich op de knieën dwingen met loze bla bla, brood en spelen. Politie zorgt voor repressie en laat uit persoonlijke angst zich het hardst misbruiken.
    Overal en van alle tijden. De vraag is, hoe lang nog?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.