Pas op! slimme meter is niet verplicht

Foto Henk Joosen

Aan het einde van dit jaar zal aan alle huishoudens in ons land een zogenaamde ‘slimme meter’ zijn aangeboden. Aangezien de energieleverancier op geen enkele manier aangeeft dat deze meter geweigerd of verwijderd kan worden op verzoek van de consument lopen we nog even door wat de stand van zaken is. Bijgaand een vriendelijke brief van een energieleverancier als voorbeeld van wat u als consument ieder moment kan verwachten of wat u al gekregen heeft.

Uitrol slimme meter

Per 1 januari 2015 is gestart met het landelijk installeren van slimme gas- en elektriciteitsmeters zodat eind 2020 aan alle huishoudens een meter is aangeboden.

De site wijvertrouwenslimmemetersniet.nl levert voorbeeldbrieven op welke manier een meter geweigerd kan worden en dat is hard nodig want de slimme meter is de volgende volgende aanslag op onze privacy in een lange reeks.

De slimme meter kan zonder meer geweigerd worden door de consument en mocht er eentje toch geïnstalleerd zijn dan kan deze op verzoek van de consument verwijderd worden.

Volgens de initiatiefnemers is het doel van de slimme meter energiebesparing, maar wanneer je de voordelen op een rijtje zet is het uitsluitend te doen om kostenbesparing en winstmaximalisatie.

De consument ontvangt bijvoorbeeld deze brief

Let op dat er nergens wordt gewezen op de mogelijkheid om de slimme meter te weigeren! Het wordt als vanzelfsprekend voorgesteld dat de consument een nieuwe meter zal nemen, want waarom zou hij daarover moeilijk doen?

Dit is trouwens de tweede actie van onze energieleverancier om ons een slimme meter te leveren. De vorige keer hebben we ook al aangegeven geen interesse te hebben. Dat doen we nu dus weer per brief.
(zie voorbeeld)

Voordelen slimme meter voor energieleverancier/overheid

– zo min mogelijk kosten maken om energie te leveren gebaseerd op het gedrag van de klanten (let op: minder kosten betekent meer winst en niet perse minder dure stroomrekening)

Nadelen slimme meter voor consument

– de slimme meters bieden stille toegang tot huishoudens en daarmee is het zelfs mogelijk dat de energiemaatschappij niet levert op basis van de wensen van de consument, maar op basis van wat de leverancier wil leveren!
– de overheid krijgt de mogelijkheid de burger via de meter te observeren, er is immers heel wat af te leiden van het energieverbruik, bijvoorbeeld het aantal mensen dat aanwezig is of juist niet en vooral ook wanneer.
– op deze manier kan ook de energielevering gemakkelijk worden stopgezet door overheid of energiemaatschappij om het gedrag van de consument te beïnvloeden.

– kan gevaar voor brand opleveren

– het effect van de elektromagnetische stralen op gezondheid en elektrische apparatuur in huis

– gevaar voor hacken

Lees ook Privacy Barometer

Ervaringen in buurlanden met slimme meter

In Frankrijk is een heuse protestbeweging aan de gang om de slimme meter die daar ‘Linky’ heet te weigeren. Volgens de site stop-linky.com hebben tot nu toe 939 gemeenten installatie van de Linky in hun gemeente geweigerd. Ook de Franse wet biedt de mogelijkheid de slimme meter te weigeren, in de praktijk is dit met name in appartementsgebouwen lastig met een gemeenschappelijke ruimte waar alle meters bij elkaar hangen.

Uit een in maart 2019 gehouden steekproef blijkt dat 71 procent van de ondervraagden vinden dat ze het recht moeten krijgen om de installatie van een Linky meter te weigeren.
(in Frankrijk bevinden veel van deze meters zich buiten aan de straat, zodat het ontzeggen van de toegang tot deze meters door eigenaren moeilijker te realiseren is)

In België is de slimme meter bekend onder de naam digitale meter verplicht gesteld sinds 2019.

 

Rob Vellekoop, 11 januari 2019

80 Comments

 1. Mocht het binnen de groeiende diktatuur zijn dat het ding verplicht raakt, dan heb ik een kooi van Faraday om die meter gebouwd waar je u tegen zegt. In mijn keet ben ik de baas!!!!!!!!

 2. Bekijk vooral de Nederlands ondertitelde video ;

  Kijk op niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=14659:probeer-te-ontsnappen-aan-de-slimme-meter&catid=53:blijvend-actueel&Itemid=71

 3. Ik heb de slimme meter geweigerd. Als reactie van de installateurs
  krijg je te horen dat als er een verplichting komt je opnieuw de aansluitingskosten moet betalen. Ik had zoiets, hier trap ik niet in !

 4. Wij hebben zo’n slimme meter, wat adviseert u ons te doen, het voelt nu niet goed meer. Meter is ons ongevraagd geplaatst bij een storing.

 5. ik weiger nog steeds een z.g slimme meter.
  ik vraag telkens welk vvvvoordeel deze meter heeft en dat ze meten met twee maten.
  steeds of geen antwoord of een ontwijkend antwoord

 6. de TU Twente heeft tijd geleden een onderzoek naar de slimme meter gedaan en kwam tot de conclusie dat de meter led lampen als gewone lampen registreert en je daar dus naar betaalt, verder wil ik zelf de standen inde gaten houden en maandelijks noteren, niet dat er van buitenaf iets genoteerd wordt. ik weiger dus de “slimme” meter

 7. Kijk deze documentaire eens hoe het in Amerika gaat!

  Kijk op niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=14659:probeer-te-ontsnappen-aan-de-slimme-meter&catid=20:het-complot&Itemid=33

 8. Niets mis met de slimme meter. Deze slimmigheid om op afstand uit te kunnen lezen kunt je zelf uitzetten.
  Hoe. Wel zo. Google op uitzetten slimme meter, en volg de aanwijzingen op. Je bent dan niet meer te ‘volgen’ en je hebt toch een slimme meter. Nadeel als.je geen slimme meter neemt en daar waarschuwt men helaas niet voor is dat als de meter vervangen moet worden wel kosten in rekening gebracht kunnen worden.

  Mvg
  NvdB

 9. Ik heb hem zelf geweigerd toen deze voor het eerst werd aangeboden, maar de tweede keer dat ze langskwamen en ik niet thuis was hebben mijn naïeve huisgenoten hem toch laten installeren, ik was hier niet blij mee maar kan er niks meer aan doen, toch raar als je hem eerst weigert dat ze net zo lang blijven zeuren tot je hem wel neemt.

 10. Wat ik nergens lees, is dat al die oude, goede meters in Europa een enorme hoop afval veroorzaken (fijn voor het milieu). En er ook nog gepropageerd wordt dat we binnen 6 jaarbvan het gas af moeten, dus nog een keer voetbalvelden vol afval.lekker bezig .

 11. Heb de meter gewijgerd deze wat ik nu heb telt terug komt straks wat je gebruikt kost bvb 20 cent en wat je terug levert krijg je nog minder dan de helft nu krijg ik het zelfde geld voor wat ik terug lever dan wat ik gebruik maar het rijk wil geen belassting betalen over het terug geleverde stroom en de maatschappij wil er aan verdienen

 12. Ik heb Liander verzocht mijn slimme meter te verwijderen. Sinds ik deze meter heb is gasverbruik ruim verdubbeld en ook stroomvoorziening. Als antwoord kreeg ik dat ze geen analoge meter meer hebben. Of dit een leugen is ?

 13. Gd dag ,zelf werk ik in de elektrotechniek.ik weiger de meter ook immers ,straks als de saldering voorbij is 2023 dan zal bij een slimme meter niets meer gebeuren ,bij een oude draaistroom meter gaat bij zonnelevering ,de meter teruglopen ,en ja dat is het grootste heikele punt

 14. Achteraf heb ik spijt dat ik de slimme meter heb aangeschaft.Ik heb het idee dat men niet precies kan weten dat deze meter meer meters registreerd dan mn vorige meter

 15. Ben je als bezitter van zonnepanelen wel verplicht om een slimme meter te laten plaatsen

 16. Men kan de slimme meter ook accepteren maar de communicatiemodule laten uitschakelen. Daarmee vervalt het probleem voor de privacy.

 17. Nou ik had niks te vertellen was verplicht volgens stedin en mijn woningbouw vidomes.anders moet ik hem zelf betalen als ze hem er op een later tijdstip toch in kwamen zetten en mocht ze niet weigeren om de woning te betreden
  Dus kon niet anders dan accepteren en nu kloppen de meterstanden niet meer zo al veel meer verbruikt hebben dan afgelopen jaar
  ..dus

 18. Ik denk dat dit niet werkt. Dat signaal wordt meegeleverd via de eletra aansluiting.
  Een EMP. zal waarschijnlijk betet werken want dan wordt wasrschijnlijk de meter ontregelt.

 19. Verschrikkelijk, wat een bangmakerij!

  Even de puntjes nalopen:

  Voordelen consument (per ongeluk vergeten?):
  – Beter inzicht maandelijks verbruik
  – Betere afleesbaarheid (al dan niet icm P1 poort
  – Automatisch doorgeven meterstanden

  Voordelen energieleverancier:
  – Als genoemd, echter zie ik dit ook als een voordeel voor de consument. Een hogere winst in het bedrijfsleven zorgt er voor dat verlieskosten niet worden doorberekend
  – Beter inzicht in gedrag consument/oftewel: wanneer is er welke energievraag. Netbeheerders moeten verschrikkelijke kosten maken om aan de energievraag te kunnen voldoen (pv installaties/elektrische auto’s)

  Nadeel consument:
  – brandgevaar? Niet heel noemenswaardig
  – straling? U bedoelt de 3g gsm module om de info weg te sturen? Hier zou ik geen alu hoedje voor vouwen
  – gevaar voor hacken? Wat zouer gehackt moeten worden? De meter is niet interessant. Hooguit de database van de energieleverancier. Hier maakt uw digitale meter echt geen verschil…

  Graag zou ik échte redenen zien waarom de digitale meter geweigerd zou moeten worden (en dat meen ik serieus, uit interesse. Zelf heb ik geen enkel belang bij/in de nieuwe meters).

 20. Voor degene hier met een traditionele draaischijf meter (vooral voor diegene met zonnepanelen interessant). Vanaf volgend jaar worden deze allen vervangen door een communicerende meter, of een digitale meter.

 21. Ik heb zonnepanelen geinstalleerd en aan eandis gevraagd mijn nachtmeter te komen blokkeren, maar ze willen niet, ze willen mij de slimme meter aansmeren (hebben zelfs al een dossier opgemaakt)wat kan ik doen om hun te verplichten mijn nachtmeter te komen blokkeren en nog geen slimme meter te laten installeren

 22. Ik heb slimme meter die niet slim is omdat hij is uitgeschakeld bovendien heb ik het uitlees/zendglaasje afgeplakt met een dikke laag alufolie

 23. Om te beginnen is een slimme meter niet slim, dat is een verkoop praatje.
  Ik heb hem ook geweigerd met als extra reden dat ze die dingen in China laten maken en er al veel verschillende versies in omloop zijn.
  Immers hoe goedkoper de meter kost hoe beter.
  De onderdelen in de meters wijken 5% af dus erg nauwkeurig is de meter ook niet.
  Nog afgezien dat ze erg makkelijk in brand kunnen vliegen.
  De meters kan je classificeren als goedkope troep en hang rustig een brandmelder erboven en vertrouw ze niet.

 24. Sinds ik die slimme meter heb verbruik ik ineens veel meer gas, zelfs in de zomer, terwijl alles uit is. Ik wist niet dat ik hem had kunnen weigeren maar als ik het geweten had dan had ik hem niet laten installeren.

 25. Ik heb de slimme meter al diverse malen geweigerd.
  Daarna een brief gekregen dat ik op straffe van een proces en grote boete toch mijn meter moest laten vervangen.
  Toen de monteur kwam bleek het om de vervanging van de gasmeter te gaan die hier buiten een eind van het huis afstaat.
  Ben ik er nu ingetrapt en hebben ze me toch een slimme gasmeter aangesmeerd of kan dat niet?

 26. Per 1 januari 2023 zijn slimme meters verplicht voor mensen met zonnepanelen. Met zonnepanelen heb je dus geen andere optie dan de slimme meter. Vooralsnog kun je deze weigeren maar dan wordt deze later voor eigen rekening geplaatst.

 27. In juli is in mijn bedrijf een slimme meter geplaats ( uitstel betekent €180 voor eigen rekening) Al 26 jaar 3 x 25 ampere (staat ook op de afrekening van eneco)nu blijkt bij nacontrole dat ik 3x 35 ampere gebruikt heb al die jaren. Uit coulance zal stedin niets extra rekenen hierover. Toeval wil dat ik nog iemand kent die een praktijk thuis heeft en dus een zakelijke overeenkomst heeft net als ik. Echter exact dezelfde brief gehad. Is dat een manier om de gratis geplaatste slimme meters ook terug te verdienen? Iemand ook hetzelfde meegemaakt. Gaat dus vooral om de ( klein)ondernemers,die kunnen dat wel betalen toch?!

 28. ben zeer tevreden met de slimme meter wat een zeik mensen heb je toch op de wereld wees gezond en leef stelletje malloten

 29. Ze zeiden.aan.mij.dat.hij.over.een paar jaar verplicht werd,en er.dan voor.de.installatie ervan betaald.moest.worden. Hoe waar.is.dit?

 30. Ik heb onlangs een nieuwe analoge gasmeter gekregen. Voor een steekproef moest de oude weg.
  Maar omdat de teruggave regeling gaat veranderen, wordt afgebouwd in 8 JR naar 0, wordt de slimme meter verplicht. Anders na 2022 geen overgangs regeling voor salderings regeling.
  Ik zal eraan moeten geloven en ik niet alleen.

 31. Dat ‘gezeik’ komt niet uit de lucht, maar blijkbaar geloof jij het liefst wat autoriteiten willen dat jij gelooft. Dat is jouw keuze. Die respecteer ik.

 32. Beste Nico, er is hier niemand die zegt dat jij een slimme meter moet weigeren. Dus ga gewoon door met wat je doet. Waarom zou je overtuigd willen worden?

 33. Het hele verhaal is mooi opgesteld maar de keerzijde is dat mensen het uitlezen kunnen laten uitzetten. Anderzijds als mensen uneens meer gaan gebruiken kunnen leveranciers ingrijpen als het voorschotbedrag niet meer vokdoet.

  Met de plaatsing voir de slimme gasmeter wordt de binnen installatie gecontroleerd op lekkage tevens word waneer nodig de gasgebrekklep geplaatst of vervangen. Hetzelfde met de bekabeling van de meter indien er nog jute of rubberen bekabeling wordt vervangen en als de draden te dun zijn voor de tegenwoordig standaard 35 amp geplaatste zekering word de bekabeling verzwaard.

  Dus doe wat je zelf goed lijkt echter in de praktijk blijkt dat 9 van de 10 oudere woningen gebreken hebben in bekabeling of leidingwerk.

 34. Beste Bert “ Per 1 januari 2023 zijn slimme meters verplicht voor mensen met zonnepanelen. Met zonnepanelen heb je dus geen andere optie dan de slimme meter. Vooralsnog kun je deze weigeren maar dan wordt deze later voor eigen rekening geplaatst.” dit is niet correct! het mag ook een gewone digitale meter zijn als je maar apart geleverde en terug geleverde stroom kunt aflezen. ik heb zelf z’n gewone digitale meter en idd zonnepanelen

 35. Let er wel op dat het nu gratis vervangen wordt. Per 1-1-2023 wordt het NL wel verplicht, althans als je zonnepanelen bezit. Dan zijn de kosten wél voor de gebruiker. Deze info was gratis?

 36. Tja, weet niet, heb de slimme meter nu een jaar. Stroomverbruik is hetzelfde gebleven. Gas is enorm naar beneden gegaan vanwege na-isoleren. Via de app van Vattenval kan ik per dag het verbruik inzien. Plotselinge pieken kloppen met gebruik vanniven of wasdroger. Aan de gasstanden kan ik zien of het buiten koud was. Ik heb het idee dat die van ons hoed werkt en eerlijke standen doorgeeft.

 37. Ik geen slimme meter,
  Zo goed als zeker dat je meer gaat betalen.
  Niks voor niks

 38. Beste Mark.
  Bedankt voor je correctie. Maar wat is dan het praktische verschil tussen een slimme meter en een gewone digitale meter? En wat kost zo’n gewone digitale meter inclusief plaatsing?

 39. Ik heb de slimme meter al vanaf 2013.
  Ik vind het een prima ding.
  Via enelogic live de P1 poort uitlezen en je kunt je verbruik prima analyseren.
  Ik zou nooit meer terug willen.
  Dit stuk is bangmakerij op niks af.

 40. Ik heb geweigerd, was geregeld met één telefoontje. Daarna nooit meer iets gehoord.

 41. wie tegen 5G is hoort ook tegen deze meter te zijn ivm de 5G simkaart die er voor de toekomst al in zit.

 42. Als ik zeg geen slimme meter , dat betekent ook geen slimme. In mijn kot ben ik de baas en proberen ze binnen te komen. Kan ik aangifte doen wegens poging tot inbraak. En vernieling van andermans eigendom meter

 43. Wij hebben zonnepanelen en houden zo lang mogelijk de ouderwetse draaischijfmeter. Op het moment dat de zon schijnt, draait de meter de andere kant op, dus terug. Zo maken we optimaal gebruik van elke zonnestraal. En we hoeven niet per se de wasmachine aan te zetten als de zon schijnt. Het zal best zo zijn dat de slimme meter een keer verplicht wordt, maar 2023 duurt nog drie jaar dus we wachten er zo lang mogelijk mee.

 44. Bij mij is er na maanden van discussie een slimme meter geplaatst wat ik eigenlijk niet wilde omdat de oude meter was afgekeurd, moest ik hem nemen anders werd ik afgesloten, wat moet je dan??

 45. alleen al uit de hoeveelheid reacties
  blijkt hoe ongerust de mensen eigenlijk zijn
  de organisatie CPLD heeft informatie
  gebaseerd op professionele meetapparatuur
  zelf ben ik langzaam ziek aan het worden
  door straling ik heb alle voorkomende klachten
  en vroeg mij al zo’n twee jaar af wat er
  aan de hand kon zijn
  dat wordt algauw de bekende ‘vicieuze’ cirkel
  waarbij echte klachten en de zorgen hierover
  elkaar versterken
  hier komt dan nog bij: het gevoel van onmacht
  maar als mensen die zich zorgen maken samen met
  deskundigen op het gebied een vuist maken
  en buiten de politieke paden een eigen weg gaan volgen
  pak je de macht en de onwetenden bij de lurven
  dat zie je over de wereld gebeuren
  via politieke weg iets bereiken is geen optie meer
  Petronella
  doe mee met mijn strijd tegen straling/plaatsing 5G
  meld je en ik zal kijken hoe we op een veilige manier
  elkaar kunnen bereiken want….
  Big Brother is always watching

 46. Jaren gelegen heeft onze regering onze regering ons aangespoord om te investeren in zonnepanelen en later ook in combinatie met een warmtepompinstallatie. Wel ik heb beiden. Eerst was er het prosumententarief .later met de komst van de slimme meter zou dit voor mij betekenen dat ik de opgewekte stroom (zomermaanden) niet kan gebruiken voor mijn warmtepomp (wintermaanden) …Ze kennen er niets van en veranderen van richting gelijk de wind.Voor mij geen slimme meter.

 47. Wij kregen ook bericht dat onze meter aan vervanging toe was .
  We zouden een slimme meter er voor in plaats krijgen .
  Heb gebeld dat het niet erg was dat de meter vervangen werd maar niet door een slimme maar een domme . We hebben toen een domme meter gekregen ..

 48. Beste Olaf,

  Wat u aangeeft over de verplichting van een slimme meter vanaf 2023 is correct. Echter is het niet correct dat zodra de slimme meter een verplichting is, dat u hier dan voor moet gaan betalen. Zodra het u opgelegd wordt een slimme meter te nemen, zijn hij/zij die het jou verplichten ook verantwoordelijk voor de kosten.
  En dus niet de persoon die er niet om gevraagd heeft. Dit is wel wat zij nu suggereren, maar jammer genoeg voor hun niet mogelijk.

 49. Ik heb zonnepanelen en dat is mede de reden dat ik heb geweigerd de meters te vervangen
  bovendien vind ik het onzin want het vervangen is alleen in het kader van big brother enz.
  Ik ga ook nooit betalen voor het vervangen ook al wordt het verplicht in 2023. Als “men”dat dan wil dan draait “men “ ook voor de kosten op .
  Is natuurlijk nog maar de vraag als ik dan blijf weigeren wat er gebeurd, wordt ik dan afgesloten als betalende klant ? Al over nagedacht Wiebus ?

 50. De universiteit Twente had 2 jaar gelede al die slimme meter getest en wat bleek de teller loopt sneller dan je verbruik. De slimme meter kan niet goed meten als je een verbruiker hebt die wisselstroom omzet naar gelijkstroom en dat zijn alle LED lampen, radio, TV en computers en nog meer verbruikers die gelijkstroom nodig hebben om te werken. De UT had dan ook de conclusie onbetrouwbaar maar ja dat is wetenschap en de politiek heeft geen verstand van wetenschap dus die denken goed bezig te zijn en het interesseert die lui niet als jij teveel betaalt want dat is goed voor de economie.

 51. @ nico

  Het is een klein onderdeel van een grotere plan (en nee ben niet gelovig).. slimme meter, slimme steden, slimme telefoons lekker afgeluisterd worden, hacken etc..

  Nieuwe wereld orde onderzoek dat maar eens en weet dat het de plannen zijn van een kleine kliek de elite..

  tis maar paar honderden jaren bekend en ze wijken niet af van de script…

  Hoop maar niet dat je 1 of ander troll bent om hier reacties uit te lokken, maar gewoon iemand die nieuwschierig is..

 52. Zie slimmemeters.info/category/onderzoek-universiteit-twente/

  Als je op “meer lezen¨ klikt zie je ook de reacties.

 53. Als dat zo is kun je deze beter niet plaatsen, de overheid wil je geheel bezitten?

 54. Mensen weigeren slimme meter maar zitten volop op Facebook

  Ik weet zeker dat daar veel meer en belangrijkere privacy verloren gaat

  Een

 55. Ik heb de slimme meter vanaf dag 1 geweigerd, wat ergens met hele kleine letters in de brief stond, hoe je de opgelegde afspraak voor installatie af kon melden of verzetten.
  Dat heb ik gedaan, daar waren ze niet blij mee, ook nadat er werd gezegd dat ik na weigering niet meer voor de gratis meter in aanmerking kwam etc etc
  Ik bleef weigeren, ineens was de vraag mogen we u volgend jaar nog eens terug bellen want dan krijgt u alsnog de slimme meter gratis…..
  Ik zeg nee: u hoeft mij niet meer te bellen of te adviseren voor een slimme meter…..werd me niet in dank afgenomen!
  Tot op de dag van vandaag werkt mijn oude meter perfect.

 56. Hallo,

  Waar ik sinds 1-19 ben ingetrokken was al een slimme meter geinstalleerd.
  Ik wil terug naar de oude meter: Weet iemand of dit mijn recht is en hoe ik dit kan regelen?
  Ik zou uw eeuwig dankbaar zijn!

 57. Je bent wettelijk niet verplicht een slimme meter te nemen. ER zijn mensen die erin geslaagd zijn hun meter te laten vervangen door de oude. Succes.

 58. Liander geeft aan dat ik niet mag weigeren omdat de oude meters allemaal zijn afgekeurd. Ze gaan het dan afdwingen langs juridische weg. Gaat om huurwoning, ook de woningbouw bemoeit zich er mee. Mocht mijn moeder niets ander kunnen dan wil ik graag weten welke meter niet slim is maar dom en die het meeste veilig en stralingsvrij is. Groet van Jan

 59. Er is geen ontkomen aan. Is het niet een slimme dan wel een “gewone domme” digitale meten die je krijgt. 2023 wordt het verplicht. En toegang weigeren ga je niet winnen als je meter is afgekeurd. En er dient dan wettelijk een goed gekeurde meter geplaatst te worden. EN wie doet dat afkeuren denk je? Een niet slimme meter kan dan ben je zelf de baas….. en suc6 ermee

 60. Jongens wat een gezeur om niks. Slim of niet de digitale meter krijg je door je strot geduwd. Immers de netbeheerder is wettelijk verplicht een goed gekeurde meter te plaatsen. EN raad eens wie uitmaakt of je huidige meter goed gekeurd is…..

 61. Ik zou ook het liefst willen weigeren, maar als je het klimaatakkoord download en je zoekt op “ferrarismeter”, lees je het volgende:

  Voor de omvorming van salderen is het noodzakelijk dat kleinverbruikers niet
  langer over een “oude terugdraaimeter” (Ferrarismeter) beschikken, omdat
  informatie benodigd is over de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit die wordt
  terug geleverd. Met ingang van 1 januari 2023 zal daarom een verplichting voor
  alle kleinverbruikers gelden om een meter met minimaal twee aparte telwerken
  voor levering en teruglevering te hebben. Het Rijk bereidt in overleg met de
  netbeheerders wetgeving op dit punt voor, waarbij ook handhaving aan bod komt.

 62. Slimme meter is op afstand uit te schakelen dus tydens stroom te kort kunnen niet economische gebieden spannings loos gemaakt worden !!!

 63. Is niet verplicht.Ik heb net met de woningbouw gebeld en daarna met de enexis en was geen enkele probleem. Ze komen niet meer met de slimme meter.

 64. Wij hebben nu voor de derde maal een brief gekregen, STEEDS met urgentere taal… Ditmaal dreigen ze nog STEEDS met ‘nu nog gratis, straks moet u dit zelf betalrn’ Maar Ook!!; Dat vanaf 1. July 2021 het “technisch” Niet meer mogelijk zou zijn dat je dan nogvan dubbelstroom gebruik kunt maken…(duurder verbruik dua, met altijd enkelstroom, geen dag/nacht tarieven meer?!

 65. Maar hoe is de stand van zaken nu per 2021 over verhaal andere meter TOV zonnepanelen

 66. Ik heb de slimme meter ook geweigerd, omdat het gewoon niet slim. Hiermee geef je veel privacy weg en het is niet eens veilig. Ze vroegen wel waarom ik hem weigerde. Of dat van belang is!

 67. Ik heb de slimme meter geweigerd, er is wel een digitale meter geplaatst. Toen de oude meters ca drie jaar geleden vervangen werden kon je aangeven of je een slimme meter wilde of niet, na oriëntatie heb ik dat geweigerd. Sinds kort heb ik zonnepanelen en had daarvoor geen slimme meter nodig. Wel krijg Ik regelmatig een mailtje van de stroomleverancier om mijn meterstanden door te geven, net als voorheen 😉

 68. Zoals meerderen aangeven is dit de voorbereiding op het Chinese credit score systeem.
  Op afstand kan BB straks jouw CV uitzetten maar nog wel toegang geven tot het propagandakastje als je niet voor hen hebt gejuicht.
  Hier geen stralingen in huis èn we gaan ook niet betalen voor elk kwartier dat je gegevens (en wellicht spyapparatuur) op onze kosten wordt afgetapt. Een meter is een meter en tot meer heeft de roverheid geen recht. Zo nodig knippen ze de lijn maar door. Liever geen stroom dan de wefsekte in ons huis!

 69. Beste Vrijheid,

  Inderdaad vrijheid geen dictatuur!
  Roverheid, Wef agenda 2030 claus swab you own noyting en be happy enz,
  Jammergenoeg zit er in ons nieuwe huis een slimme meter maar die zetten wij uit dankzij u.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.