Nog een positieve bijwerking van het coronavirus

Foto 123rf

Een veel gehoorde vraag deze dagen, van een door overmatige berichtgeving over het coronavirus geteisterde bevolking, is “Waarom wordt hier zo druk over gedaan?”. De NOS voelt zich aangesproken en probeert deze vraag te beantwoorden. Een ingeschakelde ‘deskundige’ komt echter niet verder dan “grote maatschappelijke gevolgen” door de verspreiding van het virus.

Ondertussen neemt niet het virus, maar de hysterie ongekende vormen aan. Het RIVM houdt een kaart bij waarop nauwkeurig de aantallen besmette mensen staan vermeld. De gegevens worden regelmatig geupdate. Kijk hier zelf maar.

Wanneer je de berichten over het virus erop naslaat valt op dat de schaal van de verspreiding vergeleken met die van andere infectieziektes gering is. Wereldwijd zijn er meer dan 90.000 mensen ziek, 45.000 zijn ondertussen genezen en volgens onderstaand overzicht 4.000 overleden.

In perspectief met andere levensbedreigende gezondheidsperikelen ziet dat er zo uit.

Voor de griep, die dit jaar al meer dan 91.000 dodelijke slachtoffers heeft veroorzaakt, sluiten overheden geen complete landsdelen van de buitenwereld af om verdere besmetting te voorkomen.

Aan de bijna anderhalf miljoen kinderen onder de vijf, die zijn gestorven dit jaar, wijden de massamedia geen dagelijkse nieuwsberichten. Blijkbaar doen ze er veel minder toe. Ook over de moeders die in het kraambed zijn gestorven, meer dan 58.000, geen woord.

Er is evenmin een dagelijks overzicht dat instanties bijhouden met het aantal zelfdodingen. Toch hebben al meer dan 200.000 mensen een einde aan hun leven gemaakt sinds begin dit jaar. Ook verbieden overheden niet het vervoer per auto, ondanks de meer dan 250.000 dodelijke slachtoffers.

Alcohol en roken eisten tot nu toe al meer dan 1,3 miljoen dodelijke slachtoffers. Dat staan de regeringen wel toe.

De dodentol die corona, hoe jammerlijk ook eist, steekt schril af bij de andere gezondheidsrisico’s. Zo schril dat rationeel geen verklaring gegeven kan worden voor het paniekvoetbal van overheden. De regeringen lijken elkaar te verdringen in steeds heftiger maatregelen, variërend van het afsluiten van complete gebieden van de buitenwereld tot in- en uitreisverboden.

Desondanks heeft de hysterie ondertussen ook de beurzen aangestoken. De Amsterdamse beurs bijvoorbeeld had vorige week de slechtste sinds de economische crisis van 2008. De stad Amsterdam heeft bijna 10 procent minder toeristen ontvangen tot nu toe. Kinderen gaan niet meer naar scholen, bedrijven sluiten hun deuren.

Tot zover de negatieve bijwerkingen.

Bijwerking

Een opvallend positieve bijwerking is dat veel mensen vanzelfsprekend de hierboven beschreven ontwikkeling opmerken. Zij zien een overheid, die niet zoals verwacht rationeel handelt, maar zich in de hysterie laat meeslepen. Die dus maar wat aanrommelt.

Blijkbaar zijn overheidsdienaren bij lange na niet zo verstandig als de doorsnee burger verwacht. Ze laten zich net zo meeslepen door emoties als iedere andere sterveling. Dan moet het door gaan dringen dat de overheid nooit beter kan zijn dan de gemiddelde kiezer. Bijna automatisch popt dan de vraag op hoe het mogelijk is dat volksvertegenwoordigers veel meer macht hebben dan een burger die hen macht heeft gegeven tijdens de verkiezingen. (alsof een burger meer macht kan geven, dan hij zelf heeft, denk maar aan het doden van mensen of de opdracht daartoe geven).

Wanneer dit besef doordringt dan mag je verwachten dat zij gaan inzien dat in een democratie (als deze tenminste werkt naar behoren) de bestuurders veel meer gecontroleerd en gecorrigeerd moeten worden dan tot nu toe gebruikelijk is. Om de eenvoudige reden dat ze niet meer zijn dan een burger en daarom binnen hun regeerperiode fout op fout kunnen stapelen.

De aanpak van het coronavirus is daar een treffend voorbeeld van, niet gebaseerd op kennis, maar op onderbuikgevoel. Op een dergelijke manier reageren kinderen ook op gevaar.

Rob Vellekoop, 12 maart 2020

Het meest gevaarlijke bijgeloof

 

13 Comments

 1. Rob, dit lijkt mij toch allemaal bewust gedaan om ons straks maar weer een vaccin op te dringen. Dat lijkt mij de belangrijkste boodschap hier. Wellicht wordt dat nu wel duidelijk voor de medemensen.

 2. het lijkt me zeker niet overdreven om maatregelen
  te nemen om het virus in te dammen
  als mensen in de gelegenheid zijn om thuis te blijven
  is dat de beste optie

  het is gevaarlijk om de uitbraak te bagatelliseren
  ik zou persoonlijk het risico niet willen nemen

  mensen let goed op jezelf en je naasten

 3. het schema in betoog over vergelijkingen
  moet je zien in perspectief
  het corona-virus is nog maar net bekend
  mensen let goed op
  we weten nog niet wat de oorzaak is
  misschien vervuilt drinkwater
  of opzettelijke vergiftiging

  meest waarschijnlijk: veranderende verhoudingen
  door luchtvervuiling en WIFI

 4. rob, aardige cijfers en aardig betoog. een korte bronvermelding zou wel goed zijn. maar dan, citaat: “Zij zien een overheid … Die dus maar wat aanrommelt.”
  dat geloof je toch zelf niet, of is dit psychologisch bedoeld?
  jouw “aanrommelen” betekent alleen dat ze in het geniep met hun eigen ding bezig zijn en dat dingen in de openbaarheid hetzij bedoeld zijn als afleiding of erger als methode om hun verborgen doel te bereiken. met je cijfers demonstreer je dat we doelbewust bang gemaakt worden. waarom is dan de vraag. maar vertel me niet dat onze democratische overheid ook maar bestaat uit gewone mensen die beter begeleid moeten worden bij hun democratische taken. het gaat niet om gewone mensen en hun hoofdtaak is totaal ondemocratisch.

 5. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Ik mis eigenlijk nog een positief element…

  De lucht wordt hier door een beetje schoner..minder belastend voor het woon en leef milieu…minder file’s minder vlieg verkeer…ik juich dit keihart toe…eindelijk dat het menselijk wezen eens tot bezinning gaat komen waar men de af gelopen 20jaar mee bezig is geweest….in plaats van MEER—MEER—MEER en nog eens meerrrr!!
  Ik dank U!!

 6. Het virus is ontwikkeld als een biologisch wapen. Of het met opzet of per ongeluk is verspreid het effect is het zelfde en de schaduwregeringen doen er hun voordeel mee. Chaos en angst en dien ten gevolge massa histerie is voeding voor de machthebbers, de geziene en ongeziene creaturen. Echter dit heeft de schaduw regering ook niet meer in de hand. En inderdaad kunnen er weer miljarden verdiend worden aan een vaccin. Anyway hoe je het ook bekijkt het heeft ook positieve gevolgen. De oude bestaande structuren brokkelen hierdoor af zodat er een nieuw rechtvaardiger stelsel ingevoerd kan worden zoals GESARA. Misschien is dit wel de grote gebeurtenis waar al jaren over gesproken wordt. Voor meer info kijk ook eens bij Edge of Wonder en Andrew Bartisz.

 7. Volgens mij ligt het echt genuanceerder en is Corona een ‘venijnige rakker’. Zie deze samenvatting van feiten: zachtwerken.nl/corona-wat-nu/

 8. enkele andere ideeën:
  1. aandacht afleiden van het falen en de ondergang van het huidige kapitalistisch neo-liberale ekonomische model.
  2. wat is er anders nu dan 1976? bij de varkenspest? is er misschien geleerd toen en zo elke x een stapje verder gaan? zie corbettreport.com/episode-086-medical-martial-law/

 9. Wat dacht je van de uitrol van 5G? Wereldwijd zijn er duizenden actiegroepen in de weer om de uitrol van 5g tegen te houden. Ze leveren geweldig en zeer degelijk werk en worden gesteund door duizenden onafhankelijke wetenschappers, die verwoestende gevolgen voor onze gezondheid voorspellen. Ze worden overal geschoffeerd en hun werk wordt opzij geschoven. Verder lapt onze regering wetten aan de laars en bedient zich bovendien van klinkklare leugens die overduidelijk bedoeld zijn om de publieke opinie te beïnvloeden. Welk hogere doel steekt daar achter?

 10. Het huidige coronavirus heeft in tegenstelling met wat de media erover beweert, alle kenmerken van een gewone griepepidemie zoals we die nu al jaren kennen. Het zou eens goed zijn, ons hierbij deze vraag te stellen: wanneer begon het hilarische media-bombardement over dit virus? Antwoord: in februari wat zo ongeveer de tijd van het jaarlijkse griepseizoen is.

  Het tweede wat ik aan zou willen stippen, is dat dit virus geen “biologisch wapen” is; onder de mensen die naar verluidt het coronavirus zouden hebben opgelopen,zijn er die hierbij maar milde symptomen van vertonen (verkoudheid, hoesten enz). Daarnaast weet diezelfde media die een fanatiek aanvalsoffensief op het gezonde verstand van de burger m.b.t. dit virus begonnen was, ook weer te melden dat er mensen zijn die hiervan inmiddels weer zijn hersteld.

  Wat het virus zelf betreft, krijgen we hier ook maar schaarse informatie over: het is “nieuw” en het is “gemuteerd.” Dat is alles! Waarom wordt dit dan als een wereldwijde bedreiging weergegeven? Dit zijn enkele dingen om hier eens met ons gezonde verstand goed over na te denken. En dan dit (wat dan de Amerikaanse bevolking betreft):

  “Miljoenen mannen en vrouwen die slechts dertig jaar geleden, en dat met al hun fouten, op zijn minst georiënteerd op het gezin en de gemeenschap waren, enig besef van plaats bezaten, restanten van waardering voor hun erfgoed en een vleugje gezond verstand hadden, worden nu alchemistisch getransformeerd in dieren die nergens interesse voor hebben dan geld en de televisie, even kneedbaar en gemakkelijk te manipuleren in de handen van wat James Shelby Downard noemt, de “sjacherende heksen” van de media en de regering als vee bij een slachthuis.” (Bron: “Secret Societies and Psychological Warfare” (Independent History and Research) 2001, bladzijde 6)

  Nogal een lange zin. En harde woorden weliswaar. Maar wat de manipulatie door de media en overheid m.b.t. het coronavirus aangaat, zou dit misschien (deels)ook van toepassing op hier en elders ter wereld het geval kunnen zijn.

  Om een uitstekend idee te geven van waar de hysterische verslaggeving in Amerika toe leiden kan: een deel van de bierdrinkende bevolking durft er nu zelfs geen corona-bier meer te drinken! cbsnews.com/news/coronavirus-corona-beer-they-have-nothing-to-do-with-each-other/

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.