Enorme opkomst koffie drinkers Museumplein

Ondanks de ijskoude maartdag verzamelen enkele duizenden mensen zich zondagmiddag op het Museumplein om samen koffie te drinken voor vrijheid. Dit gebeurt al enkele maanden op deze ludieke manier omdat demonstraties verboden zijn. Zo ging de geplande manifestatie van Vrouwen voor Vrijheid dit weekeinde niet door omdat de autoriteiten dit verboden. Geen enkele demonstratie die sinds januari plaatsvindt is met medewerking van het gezag. Steeds zeggen zij ‘bezorgd’ te zijn  ‘over de handhaving van de 1,5 meter’, maar ook dat zij demonstraties zullen ontbinden.

Op eigen titel

Door het ontbreken van organisatie, dat heet sinds kort meedoen aan een manifestatie ‘op eigen titel’, is het moeilijk voor de overheid om afspraken te maken met mensen die in vrijheid hun mening willen uiten. Dit is veelzeggend voor de staat van beleg waarin NL terecht is gekomen. Als organisator krijg je ook meestal bezoek van de politie om opheldering. Deze vorm van intimidatie wordt natuurlijk door de vrijheidsminnende Nederlander niet bepaald op prijs gesteld.

Vandaar dat nu manifestaties spontaan week na week door duizenden mensen worden bezocht zonder enige vorm van leiding of organisatie.

Op twee kilometer afstand van het plein staat de Mobiele Eenheid klaar om ingezet te kunnen worden. Volgens de burgemeester is het afhankelijk van de medewerking van de demonstranten of er sprake zal zijn van het inzetten van de gewelddadige arm van de overheid. Op het veld en in de lucht houdt de politie nauwkeurig in de gaten of de mensen zich aan de 1,5 meter houden.

Halsema zet toch de ME weer in rond half vier nadat ze een noodbevel heeft afgegeven. Dat is de verleiding van de macht, om zich te doen gelden ook als dit niet nodig is. De vreedzame menigte zal moeten vertrekken.

Ondertussen luiden weer knallen. Dit betekent meestal de inleiding tot inzet van de geheime staats politie, in de volksmond Romeo’s genoemd.

Mensen krijgen een waarschuwing dat ze zich van het veld moeten verwijderen, anders wordt geweld ingezet.

Toestemming

‘Liefde, vrijheid geen dictatuur’ schalt het over het veld. Persmuskieten van de oude media verdringen zich rond een politiebusje in de hoop dat zij een gewelddadige reactie van de vreedzame demonstrerende koffiedrinkers kunnen vastleggen.

Ondanks de waarschuwing van de politie wordt het juist drukker op het Museumplein rond 15.50 uur. Let op dit zijn de laatste tien minuten van de bijeenkomst.

Ook twee waterkanonnen komen eraan in een verwoede poging toch zich nog te doen gelden.

Het elektronische mededelingenbord van Amsterdam meldt dat de demonstratie ontbonden is. ME busjes dringen zich naar voren.

Ze dreigen in te grijpen terwijl er nog slechts enkele minuten te gaan zijn voordat de mensen zelf al stoppen met de demo. Zij stappen als ware robocops uit de busjes met wapenstok en schild.

Om 15.58 uur klinkt ‘ME voorwaarts nu’.

Spandoek

Een groot deel van de aanwezigen lopen niet weg, maar gaan zitten achter een spandoek.

“Liefde, vrijheid, geen dictatuur” klinkt het opnieuw uit honderd kelen.

Veel mensen kiezen er voor in plaats van weg te lopen achter het doek te gaan zitten.

ME loopt om de zittende mensen heen en drijft de anderen in de richting van het Concertgebouw.

Om vijf over vier is het plein leeg behalve de hele grote groep zittende mensen. Gewelddadigheden blijven uit. Ook de kanonnen spuiten geen rioolwater over de mensen heen!

Even later keert zowel de politie in busjes als een aantal demonstranten terug naar het veld terug. De zittende groep is ondertussen vertrokken.

Vrijheid

“Hoeveel mensen zijn echt bereid voor hun vrijheid op te komen, vraagt Frank Ruesink zich voor de camera af. “Je wordt een nieuwe realiteit ingelogen”, zegt Ruesink.

Dit naar aanleiding van de vraag naar de verwachte opkomst voor de koffie drink manifestatie op het Malieveld in Den Haag van volgende week zondag 14 maart.

Met dank aan Video in Verzet en Revrouwlutie voor de videoverslagen.

Voor mensen die niet bekend zijn met het puur Hollandse fenomeen ‘Koffie drinken’ lees het verslag hier.

Rob Vellekoop, 7 maart 2021

2 Comments

 1. De BildeRberg-groep Sloper,
  De Sloper,

  was een erg lekker bakkie,heb goed van genoten!

  Maar dat bakkie doen ..dat blijft nog wel even zo…kijk gewoon maar naar
  wat Moetie Merkel doet in Duitsland,wat daar gebeurd ,gebeurd hier ook..heel simpel.

  ongeveer 340.000 x 95,00 euro boetes =…??

  Lekker hoor…dat geïnde geld..he…dat zou beter naar de gedupeerde MKB uit betaald moeten worden!….in plaats van naar de staats zakken van al die graaiers!

  Ich danke u noch mal..ja woelll!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.