Cash geld middel tegen Great Reset?

Het lijkt erop dat via de geplande Great Reset de autoriteiten definitief van het contante geld af denken te raken. Blijkbaar hebben niet alleen banken hier voordeel bij, maar ook overheden. We kijken even terug, maar ook vooruit. Misschien biedt de Florijn soelaas?

Gevolgen

Wat kunnen de gevolgen zijn van een cashloze maatschappij? Het einde van cash geld geeft regeringen de macht om mensen aan te moedigen hun geld uit te geven wanneer de economie vast zit of om minder te spenderen bij oververhitting. Regeringen hebben immers nu al volledig inzicht in de digitale rekeningen van de burgers!

Sterker nog als de plannen doorgaan heeft straks ieder slechts 1 bankrekening bij de centrale bank van zijn land. Dan heeft vadertje Staat nog meer mogelijkheden om de burger financieel volledig afhankelijk te maken.

Digitaal-centrale-bankgeld is namelijk programmeerbaar. Daardoor kan straks wel negatieve rente in het systeem worden ingevoerd zonder het systeem de nek om te draaien. Dit zal aan de Staat de mogelijkheid bieden alle transacties van iedereen te controleren. De overheid kan dan zelfs de mensen dwingen binnen een bepaalde tijdslimiet geld uit te geven. Ook kunnen ze met een enkele muisklik iemand afkoppelen en financieel uitschakelen.

Dit zal een alomvattende dictatuur tot stand brengen.

Cash

Grote banken in zowel Engeland als de VS behandelen grote cash opnames al als een verdachte activiteit.

Frankrijk beperkt Franse burgers om cash betalingen van meer dan 1000 euro te doen. Zweden is al bijna volledig cashloos en Denemarken is hard op weg.

Naast het volledige inzicht dat landen hebben in de financiële stand van zaken van hun onderdanen biedt een cashloze maatschappij voor banken ook grote voordelen. Zij worden daardoor minder kwetsbaar voor bank runs! Dat werkt als volgt.

Banken

De situatie die het bestaan van de bank in gevaar kan brengen is de bankrun. Dat betekent dat mensen massaal hun tegoed cash bij hun bank opnemen. Als te veel mensen dit massaal doen is er niet genoeg contant geld om iedereen uit te kunnen betalen. Dit komt doordat 95% van al het geld dat in omloop is giraal geld is (dat op bankrekeningen staat) en slechts de overige 5% is aanwezig in de vorm van munten en bankbiljetten. Wanneer banken hun klanten dus niet meer hun geld kunnen teruggeven gaan zij failliet.

Het afschaffen van contant geld heeft nog een voordeel voor de banken. Zij kunnen ongehinderd rekeninghouders rente gaan laten betalen over hun eigen geld dat immers op de rekening staat, ook al is dit digitaal. De machtspositie van banken is enorm. Iedereen is verplicht zijn geld bij een bank onder te brengen en voor iedere transactie moet de rekeninghouder bankprovisie betalen. Daarnaast beheersen zij volledig het financiële systeem omdat geen overheid geld kan lenen zonder bij de banken aan te kloppen. (geldschepping) Geldschepping is een exclusief recht van commerciële banken.

Cash of digitaal betalen

Volgens de site van de Rijksoverheid mag een winkelier contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Soms kan je alleen met een pinpas betalen. Zo kiezen sommige gemeenten er voor om parkeerautomaten neer te zetten die alleen een pinpas accepteren of kan je alleen met pinpas een aanvraag betalen voor een paspoort.

Soms brengt contant geld extra kosten met zich mee. Zo kan je werkgever bepalen dat je in de kantine alleen met een pinpas kunt betalen. En bij contant geld betaling extra kosten rekenen. Dit moet dan wel van tevoren worden aangegeven.

Florijn

De Florijn is de eerste alternatieve munt die volgens de initiatiefnemers volledig rentevrij en inwisselbaar is voor de Euro en beschikbaar voor particulieren en bedrijven.

Ook word je daardoor minder afhankelijk van de Euro en de bank. Dat is het idee. Koppel je aan dit idee de komende Great Reset, dan zou de Florijn weleens een steeds belangrijker rol kunnen gaan spelen. Immers de Florijn is alternatief geld, loopt niet via banken dus zal straks evenmin meedoen aan het Great Reset-verhaal van het aanhouden van iedere burger van slechts 1 rekening. Met andere woorden het kan geen kwaad wat ervaring met de Florijn op te doen, een rekening is zo geopend!

Het aantal rekeninghouders stond vijf jaar geleden op 250, waaronder ruim dertig bedrijven. Dat is ondertussen aangegroeid tot 800 landelijke rekeninghouders plus bijna 150 bedrijven.

Stichting de Florijn wil een rentevrije economie bevorderen. Zij opereert professioneel, maar not-for-profit en in het algemeen belang.
(Lees hier meer over de Florijn)

 

Rob Vellekoop, maart 2018 en 3 december 2019 en 30 oktober 2021

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.