Nu ook contant betalen en opnemen met de Florijn

De mensen achter de Florijn komen met de uitgifte van de contante Florijn precies op het juiste moment. Een aantal Amerikaanse banken zijn omgevallen, waardoor mensen zich nog meer realiseren hoe belangrijk contant geld is. Dat is dus geld dat niet op bij een bank op een rekening staat, maar waarover je vrij kunt beschikken. De Florijn biedt dus naast het gebruik van regulier geld een extra betaalmogelijkheid, hun ultieme doel is echter een extra geldstroom te creëren. Dat is in een tijd van geldkrapte keihard nodig.

Florijn

Volgens de mededeling van de stichting Florijn zijn ‘Contanten zijn altijd volledig vrij naar keuze te besteden en dragen bij aan de privacy van onze deelnemers. Bovendien hebben we met contanten niet te maken met digitale storingen en zijn we niet afhankelijk van overheden en banken. Kortom, deze contanten zijn echt van onszelf. Inmiddels is het netwerk groot genoeg om ze in te voeren en er is een grote vraag naar!’ Ze zijn per post te bestellen of op te halen bij enkele geldkantoren.

De biljetten hebben de volgende echtheidskenmerken:

Red Pepper

Holografisch zegel met uitgespaard logo

Yellow Pepper

Watermerk met honingraat-motief

Green Pepper

Onder UV-licht oplichtende vezels

Op het ogenblik zijn er bijna 4.000 deelnemers aan de Florijn en meer dan 400 bedrijven waar je met deze munt terecht kunt.

Complementair

De Euro blijft gewoon de Euro, en de Florijn is volgens Stichting de Florijn niet bedoeld om de Euro te vervangen. Er komt gewoon een munt bij. Het is een zogenaamde complementaire munt, die náást de officiële munt circuleert.

Het doel van Florijn is om naast de Euro een extra geldstroom te genereren, waardoor de omzet en liquiditeit van bedrijven wordt vergroot en de koopkracht van consumenten wordt versterkt. Kortom, om de financiële crisis op te lossen. Dat is mogelijk, schrijven de initiatiefnemers van de munt op hun website.

“Het probleem is dat er te weinig geld is, dus maken we ons eigen geld: het Florijn-netwerk biedt bedrijven (en op termijn waarschijnlijk ook consumenten) rentevrij krediet. Dit kan de kapitaalschaarste binnen het midden- en kleinbedrijf oplossen en dus enorme positieve gevolgen voor de reële economie hebben. Florijnen blijven namelijk binnen het netwerk circuleren, terwijl Euro’s in de vorm van rente naar de banken verdwijnen.”

Het nut van complementaire munten heeft zich bijvoorbeeld bewezen in Zwitserland, waar het bedrijfsleven al 80 jaar naast de Zwitserse Frank gebruik maakt van de WIR, en in Bristol, waar de lokale economie dankzij de Bristol Pound helemaal opbloeit.

.

Ga naar de website van de Florijn: Betalen met Florijn

Meer lezen: bankendossier

Rob Vellekoop, 14 maart 2023

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.