2032 – Utopia, waar mensen elkaar controleren met hun mobiel

In de serie nare toekomstvisies en destopische maatschappijen deze korte 15 minuten durende film van Kosta Nikas.

Jack keert na 10 jaar terug in zijn vaderland Australië na zijn verblijf in een paradijselijke omgeving. Na zijn broer Frank op het vliegveld te hebben ontmoet, blijkt de maatschappij radicaal veranderd te zijn.

Burgers geven elkaar aan en beboeten elkaar met hun mobieltjes via een regeringsapp. Hiervoor ontvangen ze een beloning. Bijna alles is verboden, Er zijn overal camera’s tot in de woonkamers van de huizen toe, waardoor de enige veilige plaats de wc is. Maar ook deze ruimte is beperkt.

Nadat Jack dit ondervonden heeft en binnen de kortste keren 2000 dollar boetes heeft gekregen, onder andere voor vloeken, probeert hij zo snel mogelijk het land weer te verlaten. Maar dat blijkt moeilijker dan hij gedacht had.

De film toont een wereld die slechts enkele telefoontjes verwijderd is van de onze.

Het lijkt er op dat Jack niet meer kan vertrekken uit Australië, doordat hij zichzelf volledig in de nesten werkt van deze controlemaatschappij. Bovendien is hij omgeven door controleurs, dat zijn immers in potentie alle burgers die hij ontmoet en die hem kunnen aangeven voor de minste en meest onverwachte zaken die een overtreding kunnen betekenen.

 

 

Rob Vellekoop, 10 april 2023

2 Comments

  1. Ik denk dat “het elkaar er bijlappen” prima gaat werken in Nederland. En zeker als er wat te halen valt. Want als je een echte Nederlander bent en er valt wat te halen…tegen de misdadige corona-regels de straat op gegaan en afgetuigd door de politie? Kijk, zo’n man doet dat natuurlijk niet omdat hij de pest aan je heeft. Hij doet dat omdat hij daar eerlijk voor wordt betaald.

  2. Juist, ja…de VerNEEderigNSBlander ten voeten uit …alles verhoeren, dus ook je moraal en principes voor de “centjes” … en van het volgende loopt ook je gal over …

    ‘En dan samen de schouders eronder zetten. Ondernemers moeten gaan werken aan oplossingen en zorgen dat ze geld verdienen.’ … aan alle feestjes komt een eind … wat een GOTSPE … bewust SLOOPBELEID om het MKB de dieperik in te duwen in het kader van ‘Build Back Better’ … laat staan dat er nog personeel voorhanden is om er “dan samen de schouders eronder te zetten” (spuitjes) … WALGELIJK !!! ;

    https://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/22854/belastinguitstel-leidt-mogelijk-tot-faillissement-tienduizenden-ondernemers.aspx

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.