Dramatische stijging van oorlogsuitgaven

Foto 123rf

De wereldwijde uitgaven aan het militaire apparaat stijgen tot 2.240 miljard dollar. In Europa ziet het Internationale Instituut voor Vredesonderzoek SIPRI zelfs de grootste stijging van de afgelopen dertig jaar. Het meeste geld besteden respectievelijk de VS, China en Rusland aan het wapengekletter. Hun gezamenlijke aandeel bedraagt 56 procent van de totale wapenafrekening in 2022.

Europa

Het zal niemand verbazen dat de grootste stijging in ‘defensie’uitgaven te zien is in Europa, met 13 procent meer in 2022 dan in het jaar daarvoor. Rusland en Oekraïne zijn de koplopers. Volgens SIPRI heeft zowel de militaire steun aan Oekraïne als de verhoogde dreiging vanuit Rusland een enorme invloed op de militaire uitgaven en liepen de spanningen op in Oost-Azië.

Het SIPRI verwacht geen verbetering van de situatie in de nabije toekomst.

Het Instituut spreekt zelfs van militaire uitgaven op ‘Koude Oorlogsniveau’. Voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog in 1998 zijn de uitgaven van centraal en west-Europa hoger dan toen. Het Stockholmse vredesinstituut verwacht dat de oorlogsuitgaven de komende jaren zullen blijven stijgen, vanwege plannen om op de langere termijn de uitgaven te laten toenemen.

Opmerkelijke Europese stijgers zijn Finland (+36%), Litouwen (+27 %), Zweden (+12%) en Polen (+11%).

In Nederland stijgen de defensie-uitgaven met 12 procent naar 15,6 miljard dollar en in België stijgt de rekening met 13 procent tot 6,9 miljard dollar.

Rusland en Oekraïne

De oorlogskosten van Oekraïne waren in 2022 44 miljard, dat betekent met 640 procent de grootste stijging die SIPRI van een enkel land ooit gemeten heeft. De Oekraïners spenderen dan ook 34 procent van hun Bruto Nationaal Product (BNP) aan wapens en dergelijke. In Rusland zien we een groei van 9,2 procent tot 86,4 miljard. Dat is 4,1 procent van hun BNP.

De meeste uitgaven aan het militaire apparaat hebben nog steeds de Amerikanen. In 2022 spendeerden zij het enorme bedrag van 877 miljard dollar. Dat is 39 procent van de totale wereldwijde uitgaven en drie keer zoveel als de tweede op de ranglijst China (292 miljard).

De oorlogshulp van de VS aan Oekraïne bedroeg vorig jaar 19,9 miljard dollar.

Japan voelt zich bedreigd door China, Noord-Korea en Rusland en heeft daarom het plan de militaire uitgaven de komende jaren te laten groeien. In 2022 gaven zij 46 miljard uit aan wapentuig en dergelijke, wat 1,1 procent is van het BNP.

Overzicht

Land in miljarden dollars
VS 877
China 292
Rusland 86
India 81
NAVO 1232
NL 15,6
België 6,9

Bron

Rapport van SIPRI: SIPRI Fact Sheet.

 

Rob Vellekoop, 26 april 2023

 

2 Comments

  1. Amerika is een imperium en imperia moeten het altijd hebben van gappen bij buren die ze militair de baas kunnen. Daarom vecht Amerika dapper tot de laatste Oekraïner. Beggensky heeft steeds meer wapens en poen nodig om zich over te geven maar er is inmiddels een probleempje opgedoken: het kanonnenvoer raakt op. Natuurlijk heeft niet iedereen veel animo om te sterven maar dan word je daar wel toe gedwongen en het is ook de Nederlandse belastingbetaler die graag voor deze dwang betaald. Want Beggensky goed, Poetin slecht toch? Met dank aan Mark Rutte en zijn deugdzame NSB-volk:

    https://www.youtube.com/watch?v=Xnw2Abqmu64

  2. De belastingbetalers zijn de beste klanten van de wapenindustrie: de gepeperde rekening wordt altijd en stipt betaald.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.