Voedselprijzen dalen, maar stijgen in de supermarkt

CBS Dashboard consumentenprijzen

Volgens een bericht van de Voedsel en landbouworganisatie van de VN (FAO) liggen de voedselprijzen op de wereldmarkt nu bijna 20 procent lager dan in april 2022, na de inval van Rusland in Oekraïne. Deze enorme daling van de prijzen zien we echter niet vertaald in een daling van de voedselprijzen in de supermarkt. We zien zelfs het tegenovergestelde. Ook al beloven supers beterschap voor de steeds meer betalende klanten.

CBS

Volgens het CBS stegen zowel de prijzen van voedingsmiddelen in maart als april 2023. We zien hier exact de tegenovergestelde ontwikkeling van die op de voedselmarkt. De voedselprijzen zijn sinds eind 2021 bezig aan een ongekende stijging (zie groene lijn in onderstaande grafiek van het CBS).
CBS Dashboard consumentenprijzen

FAO

De FAO heeft in onderstaande tabel de prijzen van de voedingsmiddelen in 5 categorieën gesplitst en aangegeven hoe ze zich tot elkaar verhouden in de verschillende jaren en maanden.

Alleen de prijs voor suiker in april 2023 is gestegen ten opzichte van die van april 2022. Die van vlees, melkproducten, granen en plantaardige olie is echter gedaald, die van olie zelfs fors.
De suikerprijsstijging is volgens de FAO te wijten aan verschillende factoren. Naar verwachting wordt minder geproduceerd in India, China, Thailand en de EU. Dit komt door droog weer en een langzame start van de rietsuikeroogst in Brazilië, samen met hogere prijzen voor ruwe olie die zorgen voor een toename van de vraag naar op suikerriet gebaseerde ethanol, aldus het VN agentschap.

Hier zien we het tegenovergestelde beeld van wat de consument te krijgt op zijn boodschappenrekening.

Bron https://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/

De algemene voedselindex ligt bijna 20 procent, 19,7 procent exact, lager dan  in april 2022.

Als we van de wereld terugkeren, naar Nederland

Een verklaring voor de al maar hogere prijzen zou kunnen liggen in een stijging van de energieprijzen, deze stijgen echter niet, maar bevinden zich op hetzelfde niveau als dat van april 2022. Dit volgens de cijfers van het CBS. (Dashboard consumentenprijzen).

Een andere oorzaak zou kunnen zijn die van de oorlog in Oekraïne, vaak aangehaald door de verschillende massamedia als bron van al het kwaad. Deze oorlog woede echter in april 2022 ook al en er is ten opzichte van de situatie nu geen verschil. Graantekorten is ook een vel gebruikt argument, klopt evenmin omdat wereldwijd de prijs van ‘Cereals’ (zie tabel hiervoor) flink gedaald is.

Hoe komt het dan dat de prijzen in de supermarkten blijven stijgen, op wat acties na die suggereren dat de prijzen verlaagd worden? De CBS cijfers (zie groene lijn in CBS grafiek) spreken dit tegen, de groene lijn blijft omhoog gaan!

 

Rob Vellekoop, 10 mei 2023

3 Comments

 1. wat toen een beetje betaalbaar was, daarop wordt nu een onmenselijk monopoly gezet, wat dus enkel voor de grootgrutters is, doei wens je helemaal niksie al moet ik op een houtje bijten als ze zo willen

 2. Het is het SHell effect

  Voedsel gaat door grote bedrijven gemonopoliseerd worden en dan kun je dus prijs zetten.

  De superelite is nog niet tevreden over hun bizar grote bezit en invloed.

  Het volk moet Megaslaaf worden en gepolariseerd tegen elkaar worden opgezet. Slechts dan kunnen ze tevreden als een spin in het WE(B)(F)
  de vastgeplakte vliegen leegzuigen.

  Randebielen als de Von der Leyen, de Jonge, Kaag,Rutte, etc. denken dat ze minispinnetjes mogen zijn, maar worden natuurlijk straks ook gewoon vliegen .

  Het zieleleven gaat belangrijker worden dan ooit. Herinner nog Egypte.
  Als ooit de Engel des dood gaat langs komen, zal er geen genade meer zijn!!!

 3. Johan, je bent ook wakker. Fijn om te lezen dat er meer zijn die het zien wat er gebeurt, of staat te gebeuren. Ik doe er nog een klein schepje bovenop: De gasten die jij aanmerkt als randdebielen, zie ik als levensgevaarlijke narcistische psychopaten, die, als ze hun zin krijgen, de bevolking in het ongeluk storten. Dit kankergezwel zit overal verspreidt in de wereld. Opsluiten die gekken! En snel!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.