Vijf manieren om de EU-censuurwet te ontlopen

De EU gaat op basis van de DSA alle berichten weren van het internet die zij beschouwen als desinformatie, nepnieuws of schending van grond- en mensenrechten. Dat zijn berichten van die media die er een andere kijk op nahouden dan het overheidsnarratief. Op welke manier kan je voorkomen dat je uitsluitend leest wat de EU je voorschrijft? We doken erin.

1. Direct

Als de bronnen van alternatief nieuws hun berichten niet meer kunnen verspreiden via Facebook, Twitter, Linkedin, en dergelijke dan blijven er voor de kritische lezer nog een paar mogelijkheden over. Natuurlijk kan je altijd proberen rechtstreeks de website van je favoriete nieuwssite te bezoeken.

Je kunt er echter vanuit gaan dat alternatieve media vanaf Europese internetserviceproviders onbereikbaar worden. Op de manier waarop bijvoorbeeld bepaalde onlinewinkels per land zijn afgeschermd voor netgebruikers vanuit het buitenland. Het zal voor de argeloze lezer lijken alsof bijvoorbeeld Ninefornews uit de lucht is, terwijl deze nog gewoon actief is.

In dat geval is een VPN abonnement handig. Dankzij VPN kan je doen alsof je vanuit bijvoorbeeld Noorwegen het internet bezoekt, terwijl je feitelijk nog steeds in NL aan het internetten bent. Een dergelijke dienst wordt aangeboden door het bedrijf SurfShark. Je bezoekt dan direct je alternatieve nieuwsbron, vanuit een ogenschijnlijk ander land.

Naast een VPN kan je eventueel overwegen Tor te gebruiken, op die manier surf je vrijwel anoniem over het net. (Torproject.org)

2. Email

De alternatieve nieuwssites die onder vuur liggen versturen vaak hun berichten per e-mailings. Je zult in de toekomst nog scherper je spam-box in de gaten moeten houden om te kijken of hun e-mailberichten daarin niet opzettelijk terecht zijn gekomen. Immers de internetserviceprovider waarbij jij je email hebt, denk aan grote als Gmail (Google), vallen onder de Europese censuurwet (DSA).

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de providers het bericht helemaal niet aan jou doorgeven, omdat de mail van een ‘verbannen’ site afkomstig is.

Je zou kunnen overwegen een mailadres te nemen bij Protonmail (gratis). Dit bedrijf is gevestigd buiten de EU, namelijk Zwitserland. Je kunt hier ook een VPNabonnement nemen.

3. MeWe, Telegram, Gab

Als je toch je nieuws wilt blijven vergaren via sociale mediaplatforms dan komen er drie in aanmerking die buiten de Europese censuur vallen. Althans voorlopig toch.

Ze hebben niet dezelfde populariteit als Facebook en Twitter, maar beginnen langzaam maar zeker aan een opmars.

Gab: gab.com
MeWe: mewe.com
Telegram: telegram.org

4. Druk

Wanneer je ondanks alle maatregelen vastbesloten bent toch je favoriete alternatieve nieuwsbron te blijven lezen, dan kan je hen altijd voorstellen in gedrukte versie uit te komen. Nadeel is dan wel dat de lezer een financiële bijdrage moet leveren, want het nieuws moet worden gedrukt en verzonden.

Op deze manier is De Andere Krant middenin de coronatijd ook gestart.

5. Stop met ‘googelen’

Het is ondertussen al een werkwoord geworden. Iets opzoeken op het internet, het ‘googelen’. Daarmee kan je dus beter stoppen. De informatie die je krijgt zal volledig voldoen aan de EU-regels. Met andere woorden je zult alleen die zoekresultaten krijgen die binnen het narratief passen en waardoor ze in de ogen van de EU dus geen desinformatie, nepnieuws of haatdragend zijn.

Voorlopig raad ik duckduckgo aan als alternatieve zoekmachine.

 

Rob Vellekoop, 23 juli 2023

18 Comments

 1. De genoemde “tips” maken (bijna) niets uit als je beseft dat het internet een TCP/IP-netwerk is dat alleen maar kan werken via DNS-aanvragen (een domeinnaam wordt dan omgezet in het bijpassende IP-adres omdat computersystemen niet kunnen werken met de voor ons leesbare www-adressen).

  Mobiele apparatuur stuurt constant -tig aanvragen uit, ook als je niet bewust zelf met een browser of e-mail bezig bent. De besturingssystemen van Apple en Google zijn ook continu bezig met info doorsturen op de achtergrond en met bv. Wireshark kan je dit goed zichtbaar maken (OS opstarten en verder zelf niks doen, levert al enorm veel dataverkeer op). Om nog maar te zwijgen van wat app(licatie)s zelf allemaal doorgeven.

  Iets waarvan ik uit ervaring weet dat mensen hier zelden of nooit iets mee doen is het feit dat iedere netwerkkaart een MAC-adres heeft (een unieke, hardware-identificatie) en mobiele apparatuur heeft daarnaast dan ook nog een IMEI … Bovendien lopen Intel-processoren sinds 2008 ook op een eigen, mini-OS en op het moment dat er stroom op je computer komt, kan er al info heen en weer gaan via de ethernetkaart in je systeem. Dit mini-OS zit onder je gebruikelijke OS en kan niet worden benaderd. “The Intel Management Engine (IME), also known as the Intel Manageability Engine, is an autonomous subsystem that has been incorporated in virtually all of Intel ‘s processor chipsets since 2008.”

  Iedere DNS-aanvraag verloopt bijna altijd onversleuteld èn via servers van Google, zelfs de router van je provider staat daar zeer waarschijnlijk standaard op ingesteld. Het is dus alleen al daarom heel makkelijk om internetgedrag in beeld te brengen, los nog van de vraag wie de technologie van versleuteling beheert wanneer er wèl sprake is van versleuteling.

  Een VPN-provider kan alles zien wat je doet, natuurlijk, en je eigen provider kan (afhankelijk van de gebruikte poorten) meteen zien dat je met een VPN-tunnel bezig bent waarna men via DPI (deep packet inspection) alle data zichtbaar kan maken. Je hoopt trouwens ook maar dat er geen DNS-lek optreedt via een VPN-tunnel. Ook als je de schijn opwekt in Noorwegen te zitten, is het mogelijk via de browser (afhankelijk van wat daarin allemaal actief is of niet) een fingerprint aan te maken die met behulp van AI makkelijk te koppelen is aan je gedrag “elders”.

  DuckDuckGo maakt trouwens gebruik van databases die afkomstig zijn van Google. En dan hebben we het nog niet over alle data die op de achtergrond wordt uitgewisseld met allerlei domeinen die je niet meteen direct wilde bezoeken. Deze site wisselt bijvoorbeeld info uit met:

  – fonts.googleapis.com
  – translate.google.com
  – secure.gravatar.com
  http://www.academyofhappiness.nl
  – cdn.jsdelivr.net

  Er is trouwens een groot verschil tussen privacy, anonimiteit en security; wat dat betreft stond ooit ergens: de meeste mensen zijn al lang blij als het allemaal “werkt” en kijken nooit verder …

 2. Duck heeft zich ook aangesloten bij de censuurkliek,dat werd al duidelijk tijdens het virus gebeuren in 20-21.Wil je echt een goede zoekmachine gebruiken raad ik Presearch aan die loopt via alle zoekmachines maar dan gedecentraliseerd zonder censuur. https://presearch.com/ Je hebt nog steeds de keuze om google of andere spyware te gebruiken als je dat perse wil…

 3. Aan Geoman en Dirk,

  Hoe zit het met startpage als zoekmachine?
  En is de overstap naar protonmail goed in jullie ogen?
  Ik heb van zulke dingen geen enkel verstand en moet het dus hebben van advies. Het moet inderdaad allemaal voor mij “werken” en ook blijven werken.

  Alvast bedankt voor de antwoorden.
  Hartelijke groet.

 4. Geoman,

  Heb eens gekeken op presearch, neem niets lukraak aan. Al die icoontjes bovenaan, vervolgens deze regel.

  Results from decentralized nodes in the eu-de-1 region.

  Ik hou het bij 🦆🦆go net als voorgaande jaren.

  In het algemeen
  Nein for news uit de lucht klinkt goed. Wordt die
  kudde van volgelingen wellicht ook eens wakker.

 5. @Janna

  Als je je niet wilt verdiepen in de werking van de zaken die je dagelijks gebruikt, blijf je alsmaar prutsen omdat je dan niet snapt hoe alles werkt. Een antwoord op je vragen heeft bijgevolg dan ook geen enkel nut omdat je om te beginnen eigenlijk al niet eens snapt wat je aan het doen bent. Dit geldt voor het gros van de mensen en niet alleen op IT-gebied, helaas … Uit gemakzucht maar klakkeloos adviezen overnemen wanneer anderen iets roepen, is op geen enkel vlak verstandig: miljarden mensen hebben zich op die manier laten inspuiten met synthetisch m-RNA omdat ze zich niet willen verdiepen in de werking van zelfs hun eigen lichaam (kan je nagaan), met alle gevolgen van dien …

  Gemakzucht en aangeleerde afhankelijkheid worden de ondergang van de mensheid.

 6. @Dirk: Mini-OS onder Apple- en Google-besturingssystemen, DNS, enz… Een heel technisch verhaal.

  Ik overweeg om over te stappen op een Linux Ubuntu PC; Is dat veiliger?

 7. @Dirk: … en misschien dat op een Linux-Ubuntu-PC VPN ook overbodig is?

 8. Ik heb nu twee jaar een geheel Microsoft vrij laptop inderdaad voor Linux Ubuntu gekozen. LaptopmetLinux top bedrijf daarvoor.

  Browser en Zoekmachine zou ik voor Brave kiezen echt veel beter dan duckduck! En de zoekmachine van Brave in het Nederlandstalig gebied wordt natuurlijk nog beter als heel veel mensen het gaan gebruiken . Enorme goede cookies en AdBlockers.

 9. Het voordeel van Linux Ubuntu is, dat het open-source is:

  “ …. Ubuntu is an open-source Linux-based operating system. This means that it won’t store your information or send it back to the developers for any reason. … “

  https://history-computer.com/ubuntu-vs-macos/

  Ja, ga die Brave browser zeker even proberen.
  Ik voeg hier ook Firefox privacy settings nog even toe:

  Firefox privacy: 15 tips for secure and private browsing
  https://reviewedbypro.com/firefox-privacy-15-tips-for-secure-and-private-browsing/

 10. Als dit al doorgaat voor “technisch”, dan … oeps … 🙂

  Wie maakt wat, hoe werkt het allemaal PRECIES en wie bouwt wat in? Niet echt goed na te gaan. Simpel gezegd: de meest veilige en anonieme apparatuur staat volledig uit (en dus echt helemaal uit, absoluut zonder stroomvoorziening). Dat is helaas de enige logische conclusie.

  Even erg versimpeld:

  Laag 1 (het fundament)

  Nog even voor de duidelijkheid: het heeft dus allemaal geen zin als je een Intel-processor met IME gebruikt (dus van ná 2008). De AMD-varianten bevatten een soortgelijke engine. Dit is als het fundament van je huis en geeft de mogelijkheid om je apparatuur vanop afstand te controleren. Een recente processor draait dus op een eigen besturingssysteempje (een soort MINIX meestal) en wat daar gebeurt, kan je niet zonder meer regelen of controleren. Oplossing: flashen met een open source-variant (kan erg link zijn om zelf te doen) en dan maar hopen dat de open source-lui betrouwbaar zijn :-).

  Laag 2 (het OS met de zichtbare interface waar je dagelijks mee werkt)

  Het hoofd-OS wordt pas veel later gestart en dan hebben we het dus over Windows, GNU/Linux, OpenBSD, macOS X, Android, BeOS, enz. Dat is allemaal één pot onveilig nat wanneer het fundament namelijk oncontroleerbare dingen doet en kan doen.

  Laag 3 (de echte rotzooi, programma’s dus – ook wel belachelijkerwijs “apps” genaamd)

  Pas daarna hebben we het over browsers en andere (nog onveiligere) rotzooi :-).

 11. Je kunt je site ook van een onion domein bereikbaar maken. Moet misschien wel volledige toegang tot de server hebben.

  Allen via TOR browsers te benaderen.

 12. Tijd om de overheid op te schonen en uit de EU te gaan. Kijk naar de ‘Jones plantation’. Dit is een van de vele ultieme fascistische aanvallen op de mensheid en hier stopt het niet bij. Je kunt nu al geen RT zien, ongelofelijk.
  Ik zou graag een duidelijke instructie zien hoe dit te omzeilen met een brede actie van ons allen dat we dit-en de rest van de tirannie- niet meer pikken en iedereen die onze vrijheid probeert af te nemen beschouwen als vijand in deze oorlog.

 13. Ok dus voor de komende tijd kun je met een VPN cq Torbrowser sites die de EU landen blokkeren nog wel zien. We mogen er van uitgaan dat ze daar ook een stokje voor willen gaan steken maar ok voor nu.
  Een 2e punt is het publiceren van info die de rulers-that-shouldnt-be niet leuk vinden. Ik neem aan dat ze hosting sites onder druk zetten. Het Ministry of Thruth van de EU wil -dacht ik- ook het bezit van info strafbaar maken. Hoe dat te omzeilen cq aan te pakken? De EU/ overheid trapt hier op basisrechten van de mens.

 14. Beste Rob, dank voor je verhaal om buiten het gebruik van ongewenste belangstelling te blijven en om toegang te behouden of te verkrijgen tot informatie die derden ons graag willen onthouden.
  De vele reacties hebben mij nog geen zekerheid gegeven wat (voor mij, macbook air en iPhone) de beste oplossing is. is het je mogelijk om op grond van die reacties een samenvatting te geven van de beste oplossingen? Graag hoor ik van je. Met vriendelijke groet, Henk

 15. Stoppen met Googelen Hmmmmm🤔

  Het hele internet hangt bijna aan Googel. YouTube en velen andere diensten.
  Ik gebruik een VPN met WEBRTC.

  Ik zit meerdere uren per dag Op YouTube en ga dit voorlopig niet verlaten.

  Kortom in zit niet op social netwerken.

  Voorlopig alleen telegram.

  De eerste rechtszaken zijn al gepland tegen DSA.

 16. @Henk. Er zijn toch genoeg posters geweest, die uitleg gegeven hebben? Je zou puntsgewijs de tips kunnen noteren en vragen of je het goed begrepen hebt. Dit is hetgene waar Peter het over heeft. Zelf onderzoek doen, is goed voor je ontwikkeling.

  Zo moeilijk is het allemaal niet. Dirk beschrijft het heel goed. De basis is de processor, die in je pc/laptop/smartphone zit. Als ze willen, kunnen ze alles van je te weten komen.

  Dat wil niet zeggen, vind ik, dat je niet à la minute moet stoppen met het gebruik van goegel, gmail en aanverwante digitale machines en met Fakebook, LinkedIn, Whatsapp etc. En dat laatste gaan heel veel mensen heel moeilijk vinden, vooral vanwege de groepsapps.

  Kijk op fixjeprivacy.nl
  Die lopen trouwens nog achter met de zoekmachine.

  Nog een laatste opmerking: waarom denk je dat je de godganse dag ziet en hoort: ‘Download de gratis app!’ ?!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.