Richard Willemse : tien gedichten op een rij

Richard Willemse draagt iedere week een gedicht bij aan DLM Plus. Week in, week uit, jaar in, jaar uit.

In zijn gedichten zie en voel je hem meebewegen met de tijd. Hij vertaalt zijn gevoelens en ideeën in zijn gedichten. Als dank voor zijn inspanningen om zijn inzichten met ons te delen, besteden we wat meer aandacht aan zijn gewaardeerd werk. Wel willekeurig, maar dan tien op een rij.

Van Richard is ook een dichtbundel verschenen, deze is hier verkrijgbaar

Veel van zijn gedichten van de afgelopen jaren, vind je hier

2 Comments

 1. De BildeRberg-Groep Sloper,
  De Sloper,

  Ik heb ook nog 1 leuk gedichtje voor dit Nederlandse volk!
  Neem er de tijd voor om het te lezen!

  Catastrofe Gaza-Israël: ‘Strategie van spanning’

  De huidige oorlog is de nieuwste manifestatie van een strategie die dateert uit de nasleep van de Oktoberoorlog van 1973 en de opkomst van de Amerikaans-Israëlische banden,schrijft Dan Steinbock.
  Eerste van een vijfdelige serie.
  Ongeveer vijftig jaar na de Jom Kipoeroorlog [of Oktoberoorlog] lanceerden verschillende Palestijnse militante groeperingen,onder leiding van Hamas,een gecoördineerd offensief tegen nabijgelegen Israëlische steden,grensovergangen in Gaza en aangrenzende militaire installaties,wat leidde tot Israëls snelle,dodelijke tegenaanvallen.offensief.

  Na het brutale Hamas-offensief,vreemd zelfs in het licht van de gewelddadige geschiedenis van de regio,vormt de Israëlische lancering van een massale grondaanval om Hamas te vernietigen een existentiële bedreiging voor 2,3 miljoen inwoners van Gaza in de regio.

  Dat is het standaardverhaal.
  Maar het is niet wat er achter de façade gebeurt.
  Dat is veel erger.

  De oorlog tussen Hamas en Israël is niet alleen het eerste grote directe conflict op Israëlisch grondgebied sinds de oprichting van het land.
  Het is ook de jongste manifestatie van Israëls“spanningsstrategie”die dateert uit de nasleep van de Jom Kipoeroorlog van 1973 en de opkomst van de economische en militaire banden met de VS.

  [Gerelateerd: Israëlische oorlog is niet alleen tegen Hamas ]

  Deze spanning was in verschillende landen te zien,ook tijdens de “jaren van leiding” van Italië,een periode van buitengewone sociale onrust,politiek geweld en economische volatiliteit die twintig jaar duurde.
  Vanaf het einde van de jaren tachtig werd deze periode gekenmerkt door een golf van valse vlag-terreur,eerst toegeschreven aan extreem-links,
  maar later gekoppeld aan extreem-rechts,evenals aan Italiaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten,zoals beschreven in het boek van Anna Cento Bull uit 2012.
  Italiaans neofascisme:de strategie van spanning en de politiek van niet-verzoening en Rosella Dossi’s Italiaanse onzichtbare regering,openlijke democratie,geheime autoriteit,gepubliceerd in 2001.

  Het strategische doel is om een ​​algemeen gevoel van onveiligheid te gebruiken tegen bepaalde groepen en om een ​​steeds repressievere regering te steunen.
  Nu geopolitiek de plaats inneemt van de ontwikkeling,lijdt de economische welvaart eronder, maar wordt verwacht dat de waargenomen gemeenschappelijke vijand ‘de natie zal verenigen’.
  Franco Ferraresi uit 1997 (Zie het boek Threats to Democracy: The Radical Right in Italy after the War van en het boek van Daniele Ganser uit 2005 NATO’s Secret Armies: Operation Gladio and Terrorism in Western Europe .)

  Historisch gezien heeft de spanningsstrategie de weg vrijgemaakt voor een neoliberale economie;bijvoorbeeld het Pinochet-regime uit 1973 dat zich baseerde op door de VS opgeleide economen uit Chicago in Chili,zoals Juan Gabriel beschrijft in zijn boek Pinochet’s Economists:The Chicago School of Economics in Chile uit 2008 .

  In tegenstelling tot het standaardverhaal is de Hamas-oorlog manna uit de hemel voor de extreemrechtse regering van premier Benyamin Netanyahu, die de onderdrukking van de Palestijnen heeft geëscaleerd sinds de internationale aandacht zich richtte op de proxy-oorlog in Oekraïne.

  Het kwam zeker niet uit de lucht vallen.
  Netanyahu zelf heeft sinds de jaren negentig bijgedragen aan de oprichting van Hamas.
  In feite heeft de strategische spanning in Israël al meer dan vijf decennia geduurd.
  Maar sinds eind 2022 is dit versneld door het meest extreemrechtse kabinet in de geschiedenis van Israël.

  Legitimiseringvan extreemrechts extremisme.

  In juli beschuldigde de ex-chef van Mossad Tamir Pardo (2011-2016) Netanyahu ervan partijen “erger dan de Ku Klux Klan”in zijn regering te hebben opgenomen.
  Hij had een punt.

  Sinds de tumultueuze jaren zeventig hebben extreemrechtse politiek, gewelddadige Messiaanse kolonisten en ultranationalisten zoals de Kach-partij van rabbijn Meir Kahane geleid tot extreemrechtse bewegingen,massamoorden op Palestijnen en politieke partijen zoals Otzma Yehudit (Joodse Macht),de ideologische opvolger van Kach. .
  De leider ervan,Itamar Ben-Gvir, verwierf voor het eerst nationale bekendheid in 1995 door te zwaaien met een Cadillac-motorkapornament dat was gestolen uit de auto van premier Yitzhak Rabin.
  ‘We zijn bij zijn auto gekomen, en we zullen ook bij hem komen,’zei Ben-Gvir trots. Weken later werd Rabin,de architect van het vredesproces,vermoord.

  Als Netanyahu’s minister van Nationale Veiligheid heeft Ben-Gvir het Kahanisme omarmd. Als kolonist woont hij in een illegale nederzetting.
  Hij heeft openlijk opgeroepen tot de uitzetting van Arabische burgers.
  In januari droeg zijn provocerende bezoek aan de Tempelberg,waar de al-Aqsa-moskee staat, bij aan het begin van de aanhoudende onrust.

  Een andere fatale fout van de Israëlische regering was het besluit van Netanyahu’s minister van Energie,Israel Katz, dat er geen “elektrische schakelaar zal worden ingeschakeld,geen waterkraan zal worden geopend en geen brandstofwagen zal binnenkomen” totdat de “ontvoerden” vrij zouden zijn.
  hij zei in deze tweet:

  ?? Minister van Energie Israël Katz

  “Humanitaire hulp aan Gaza? Er zal geen elektrische schakelaar worden aangezet, er zal geen waterkraan worden geopend en er zal geen brandstofwagen binnenkomen totdat de Israëlische ontvoerden naar huis zijn teruggekeerd.
  Humanitair voor humanitair.
  En niemand zal ons de moraal prediken.”

  Dergelijke collectieve straffen doen denken aan nazi-praktijken en zijn moreel gebrekkig en in de praktijk contraproductief.
  Wanneer wraakmoorden worden opgelegd aan onschuldige burgers,zullen ze nieuwe wrok,nieuwe bitterheid en generaties van verzet voortbrengen.

  Gedurende zijn twintig jaar deelname aan Israëlische kabinetten heeft Katz gevochten voor meer middelen voor nederzettingen.
  Hij verzet zich tegen elke tweestatenoplossing,dringt aan op de annexatie van de Westelijke Jordaanoever en wil van Gaza het probleem van Egypte maken .

  Netanyahu’s minister van Financiën is Bezazel Smotrich,een felle tegenstander van een Palestijnse staat en een zelfbenoemde fascist,racist en homofoob,die ook in een illegaal gebouwde nederzetting op de Westelijke Jordaanoever woont.

  In 2021 verklaarde hij dat de eerste premier van Israël, David Ben-Gurion, “de klus had moeten klaren” en alle Palestijnen uit Israël had moeten schoppen toen het werd gesticht.
  Hij gelooft dat leden van de Israëlische Arabische minderheidsgemeenschappen burgers zijn,maar alleen ‘voorlopig’.

  Toen Smotrich een groot deel van het bestuur van de bezette Westelijke Jordaanoever werd toevertrouwd,nam de vos het kippenhok over.
  Het was een signaal aan de Palestijnse Arabieren:vertrek!

  Dit zijn de holle mannen in de regering van Netanyahu.
  Noch zij,noch hun collega’s zullen ooit een beleid steunen dat de soevereine en mensenrechten van de Palestijnen erkent.

  Hitler was een schoft.
  Wat hebben vanaf toen,de Palestijnen de Joodse mensen eigenlijk misdaan????
  2023 hoe geestelijk ziek zijn die mensen in Israël?

  Ik dank U!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.