Eenvoudig leven

Onlangs verscheen bij uitgeverij Trophonios de Eenvoudig Leven Agenda 2024, samengesteld door Nynke Valk. Deze agenda heeft een ingebouwde methodiek om focus te houden op de dingen die er echt toe doen. Ter illustratie hier de tekst en tekening bij de maand augustus.

Laat je raken door schoonheid

Thomas Moore schrijft in zijn boek Zorg voor de Ziel dat onze ziel aandacht en verzorging nodig heeft. De ziel wil geraakt worden. Schoonheid en kunst hebben dit vermogen; zij voeden je ziel. Het gaat hierbij niet per se om kunstwerken van de grote kunstenaars, maar ook om kleine momenten van schoonheid in ons dagelijks leven.

Om je hierdoor te laten raken, is het nodig om uit de gejaagdheid te stappen. Sta even stil en neem een pauze van jouw doelgerichte en functionele activiteit. Stel je open voor wat de ziel beroert.

Moore schrijft: “Wanneer je over de snelweg rijdt, passeer je misschien op een gegeven moment een plek met een adembenemend uitzicht. Stop dan, stap even uit en neem de grootsheid van de natuur in je op. Dat is de boeiende macht van de schoonheid. Toegeven aan dat plotselinge verlangen van de ziel is een van de manieren om haar te geven wat ze nodig heeft.”

Ook in de kleine handelingen in ons dagelijkse leven kunnen we schoonheid brengen. Door aandacht te geven aan wat je in je huis neerzet, door een oprechte brief te schrijven aan een dierbare, door muziek te luisteren, door een tekening te maken of op te schrijven wat je bezighoudt.

Wat kun jij deze week doen – of laten – om je ziel te voeden?
Mijmer er eens over. Dat op zich is al zorgen voor je ziel.

 */*

Tekening; Alex Peters

Wat staat er in?

Elk najaar zet ik mijn plannen met het volgende jaar in een document. Het zijn maar korte teksten, maar ze structureren wel op hoofdlijnen mijn nieuwe jaar. Ik gebruik daarna de Eenvoudig Leven Agenda om in de wirwar van dagelijkse activiteiten op de uitgezette koers te blijven. Deze agenda heeft een ingebouwde methodiek om focus te houden op de dingen die er echt toe doen.

• een gangbare weekindeling van januari t/m december 2024
• iedere week ruimte om je belangrijke thema’s en acties op te schrijven
• achterin de agenda: iedere week een pagina met reflectievragen om te kijken hoe het gegaan is
• elke maand een inspiratietekst van samenstelster Nynke Valk met originele illustraties van Alex Peters
• een overzicht van de feestdagen en vakanties
• lege pagina’s voor notities

 

Deze Agenda is verkrijgbaar bij onze sponsor Academy of Happiness

1 Comment

  1. Je moet wel behoorlijk gek zijn om op je 70ste nog een zeilboot aan te schaffen. Maar het water, de eenvoud en de vrijheid bleven steeds aan mij trekken. Ooit de pittige opleiding “Theoretische kustnavigatie” gedaan en dan duurt het verder nog vele jaren voordat je schipper bent. Met een klein houten zeilbootje meermaals naar Engeland gevaren met als langste traject van West-Terschelling naar het wat morsige Blyth. Navigeren komt dan goed van pas want als je na drie weken zeilen kano’s ziet met kerels die een blauwe vinvis achterna jagen dan weet je dat er iets mis is gegaan. En al die kennis en opgedane ervaring zomaar weggooien? Niet dus! Een paar maanden per jaar houden mijn vrouw en ikzelf het leven op onze eigen manier aangenaam en eenvoudig. Rondzwerven met ons zeilbootje de Ischias. En wat mooi om dat nog te kunnen doen want we zijn waarschijnlijk de laatste generatie die nog op zo’n manier van de oude dag genieten kan. Ik zie er al weer naar uit dat de Ischias volgend voorjaar weer het water in wordt gehesen en de mast er op wordt gezet. Dan gaat het eerst door de vaargeul naar Stavoren en de volgende dag, nadat ik alles nog een keer goed heb nagekeken, via de Johan diep-Friso sluis de grote plas op…op naar de VRIJHEID!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.