Meer dan 100 Paasmarsen voor Vrede in Duitsland en NL

Eind maart staan er tijdens het paasweekeinde tal van vredesdemo’s op de agenda van het vredelievende deel van ons land en Duitsland. Bij onze oosterburen zijn dat de traditionele paasmarsen en in Amsterdam verzamelen zich op twee plekken vredesminnaars.

Duitsland

De Duitsers houden hun Paasmarsen van 28 maart tot en met 1 april. De deelnemers zullen oproepen de conflicten te stoppen in Gaza en Oekraïne, maar ook op te houden met het elkaar bedreigen met atoomwapens. Wereldwijd zijn er ongeveer 13.000 atoomwapens in het bezit van de VS, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, China, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea. Hiervan staan 1.800 op scherp en vormen een permanente bedreiging van de wereldvrede.

Ook dit jaar weer komt het Duitse Netzwerk Friedenskooperative naar buiten met demonstraties, kennisgevingen, fietstochten, wandeltochten en vredesfeesten. Traditioneel vindt dit regionaal en lokaal plaats.

Netzwerk

Het ‘Netzwerk Friedenskooperative’ is een organisatie binnen de vredesbeweging, die zorgt voor ondersteuning en doet dienst als informatiebureau. Daarnaast geven ze het blad FriedensForum uit.

Ze zetten zich in voor een vreedzame en rechtvaardige wereld. De Algemene Verklaring van de Rechten van de Mens en de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog onder het motto ‘Nooit meer oorlog, nooit meer fascisme’ zijn hun uitgangspunten.

In plaats van veiligheid door het militaire apparaat en oorlogsinterventies gaan zij voor ontwapening en internationale samenwerking. Het netwerk ondersteunt pacifisten en anti-militaristen die zich inzetten tegen oorlogshandelingen en voor ontwapening.

Helaas is het netwerk van mening dat je door oorlogen en uitrusting zes procent CO2 uitstoot en zie je dat ook hier de klimaathysterie heeft toegeslagen. Dit tempert gelukkig niet hun streven naar een vreedzame wereld. Zij vinden dat het actuele kapitalistische systeem ‘met zijn groeidwang en structurele uitbuiting van mens en natuur’ overwonnen moet worden.

Nederland

Cabaretier George van Houts roept mensen op voor een vredesflashmob op het Museumplein in Amsterdam op 31 maart.

En traditiegetrouw organiseert Vredesdemo.nl weer de laatste zondag van de maand, de 31e dus, een demonstratie. Zij komen met een afwijkend programma, omdat ze vinden dat zij een ‘oorlog worden ingerommeld’. Beide manifestaties sluiten prachtig op elkaar aan.

Het programma gaat om 12 uur van start op de Dam in Amsterdam met inloop en sprekers. Rond 13.45 uur maken ze een Hart Voor Vrede op de Dam, dat van bovenaf gefotografeerd zal worden. Ze hopen dat zoveel mogelijk mensen hierbij aansluiten.
Om 13.55 uur gaan ze op mars naar het Museumplein, naar de flashmob van Van Houts.
De demonstratie op Museumplein is afgelopen om 15 uur. Hierna lopen ze terug naar de Dam waar de demonstratie tot 16.00 verdergaat met muziek, gedichten en korte speeches van deelnemers.

Bronnen

Friedenskooperative.de

www.vredesdemo.nl

 

Rob Vellekoop, 17 maart 2024

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.