Mooiste bewijs 2017 dat #fake nieuws niet bestaat

Fotografie 123rf

Hier volgt de letterlijke tekst van de ambassadeur, omdat de kans bestaat dat dit filmpje verwijderd wordt.

2017
Interviewer NOS vraagt:”Over bedreigingen gesproken: u heeft een keer tijdens een debat gezegd dat er in Nederland no go-zones zijn en dat auto’s en politici in brand worden gestoken.”

Ambassadeur VS antwoordt:”Dat heb ik niet gezegd. Dat is een onjuiste bewering. Wij noemen dat nep nieuws.

Interviewer NOS:”Echt? Want u hebt ‘t gezegd.”

Ambassadeur VS:”Dat heb ik niet gezegd.”

2015 archief beelden NPO
Ambassadeur verkondigt tijdens vergadering uitgezonden door NPO2

Ambassadeur VS:”De Islamitische beweging is zover dat ze Europa in chaos stort. Chaos in Nederland. Ze verbranden er auto’s en ze verbranden er politici. En ja, er zijn no go-zones in Nederland.”

Interviewer NOS:”U noemt het nep nieuws.”

Ambassadeur VS:”Dat noemde ik geen nep nieuws.”

Ambassadeur VS:”Dat woord heb ik niet gebruikt.”

Interviewer NOS:”Nee?”

Ambassadeur VS:”Volgens mij niet.”

Ollongren

In ons land blijkt dat de vice-premier Ollongren, van Democraten 66, gecharmeerd is van het idee om internetvergunningen af te geven aan digitale platforms, om nep nieuws te voorkomen. Ze zegt in het programma WNL dat ze ‘fact checking’ wil organiseren, om heimelijke beïnvloeding (zij denkt door de Russen) te voorkomen. Tevens zegt ze dat ze de aanbeveling van het CPB voor vergunningen op zich een goed idee vindt, maar zegt ze, dat heeft alleen zin als dat in Europees verband gebeurt. (Lees verder)

We kunnen rustig stellen dat 2017 het Jaar van het Nep nieuws is geweest. Trump had voortdurend botsingen met de massamedia in zijn land, waarbij alles wat hem niet beviel tot ‘fake news’ gebombardeerd werd. Toch is uitgerekend nieuws aanwijzen als nep nieuws en het daarna door een Bureau van Waarheid laten verbieden de manier van dictators om hun heerschappij te handhaven. In dat verband is het niet zo gek dat D66 is omgedoopt tot Dictatuur 66.

 

Rob Vellekoop, december 2017