Blijft het internet vrij of is het allang overgenomen?

Vrijheid van meningsuiting?

Op het ogenblik plegen overheden serieuze aanslagen op de internetvrijheid. Tijd om ons te realiseren hoe vrij ‘ons’ internationaal netwerk eigenlijk was. Twee serieuze bedreigingen zijn onderweg, via de FCC in de VS en door Ollongren in NL, bovenop het sleepnet van de inlichtingendiensten (wetgeving per 1/1/18) dat samen met de Facebooks van deze wereld informatie over burgers verzamelt.

Er was een tijd dat iedere internetgebruiker alles op het internet kon plaatsen wat hij wilde, er was hoegenaamd geen controle. Iedere blogger opende zijn eigen persbureau, zijn eigen internetkrant en bedreigt daarmee de positie van broodschrijvers en krantenconcerns.

Iedere You Tube gebruiker, vlogger begon zijn eigen zender en steekt de conventionele tv zenders naar de kroon. Een ware nachtmerrie voor de door de overheid en multinationals gecontroleerde media was het gevolg.

Iedere handige ondernemer opende zijn webshop, totdat multinationals doorkregen dat zij dit kunstje ook konden.

Onbedoeld deelden de machthebbers hun macht met de massa via het internet. Nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid kregen burgers een dergelijke toegang tot een oneindige hoeveelheid informatie als in dit decennium.

Tot wanhoop van de machtigen werd het internet steeds populairder en nam het informatie aanbod alleen maar toe. Natuurlijk zit daarin ook de zwakte van het internet. De gebruiker kan verdrinken in de schier oneindige hoeveelheid data waaruit hij kan kiezen. Mensen met tijd en inzet kunnen echter een zeer gedetailleerd beeld krijgen van hoe de wereld werkelijk in elkaar zit. Het is mogelijk om met de juiste helikopter view zaken in de smiezen te krijgen die voorheen onzichtbaar waren voor de massa, en slechts bij een kleine groep ingewijden bekend waren.

Toen sloeg de overheid terug. Dat wil zeggen ze hadden al in het geniep toegeslagen door het internet te misbruiken voor hun privacy schendende activiteiten.
Amerikaanse inlichtingendiensten, lekte WikiLeaks, zetten hun geheime hacking programma in bij producten van Amerikaanse en Europese bedrijven zoals Apple’s iPhone, Google’s Android and Microsoft’s Windows en zelfs Samsung TV’s (die gebruikt worden als geheime microfoon) om persoonlijke informatie over gebruikers binnen te hengelen. Ook wisten we al dat internetdata door de Amerikaanse overheid massaal wordt binnengehaald met speciaal daarvoor ontwikkelde programma’s.

Maar daar blijft het niet bij.

De censuur pogingen van Facebook en Google steken flets af bij de verdere dreiging die uitgaat van de overheden. We weten allemaal dat Facebook van de meeste gebruikers een profiel heeft opgebouwd met als doel consumenten aankopen te sturen of hun data te verkopen aan de hoogste bieder. Ondertussen is er een niet commerciële speler mee gaan doen. De Amerikaanse overheid heeft met de voornaamste internetspelers afspraken gemaakt. Met als direct zichtbaar resultaat dat de vindbaarheid van Russia Today op het internet (RT) is gekelderd. De Amerikanen zijn zonder dit onder stoelen of banken te steken het huidige internetaanbod aan het censureren.

Ook andere sites die de beeldvorming van Amerika in hun ogen negatief beïnvloeden worden gecontroleerd, maar dat vindt de machtswellustige overheid nog steeds niet genoeg.

FCC
De Amerikaanse communicatie waakhond FCC (Federal Communications Commission) stelt regels voor de  communicatie door radio, televisie, net, satelliet en de kabel, sinds 1934. Deze club heeft vorige week besloten (welk voorstel nog door het Amerikaanse parlement gevolgd moet worden) dat de zogenaamde net neutraliteit wordt losgelaten, want internet providers zullen volledig vrij zijn in het experimenteren met traag en snel internet, hun eigen verkeer bevoordelen boven dat van ander providers, het blokkeren van apps en diensten. Zij hoeven zich slechts aan een enkele regel te houden, zij moeten openbaar maken dat ze dit doen. Dit kan als gevolg hebben dat de ondernemingen met de dikste portemonnee een voorkeurspositie kunnen gaan innemen en dat houdt dan weer in dat internet gebruikers met het meeste geld meer uit het internet kunnen halen dan de armlastigen.

Ollongren
In ons land blijkt dat de vice-premier Ollongren, van Democraten 66, gecharmeerd is van het idee om internetvergunningen af te geven aan digitale platforms. Ze zegt in het programma WNL van afgelopen zondag dat ze ‘fact checking’ wil organiseren, om heimelijke beïnvloeding (zij denkt door de Russen) te voorkomen. Tevens zegt ze dat ze de aanbeveling van het CPB voor vergunningen op zich een goed idee vindt, maar zegt ze, dat heeft alleen zin als dat in Europees verband gebeurt.

Op deze manier zou fake nieuws voorkomen kunnen, maar feitelijk creëert de overheid de mogelijkheid om alleen dat nieuws toe te staan dat regeringspartijen en multinationals willen horen en zien. Veel mensen schrokken zich al een hoedje nadat uitgerekend D66 tegen de referendumwet had gestemd, maar het democratische gehalte van D66 blijkt nu nog verder aangetast te zijn. Stel je voor dat er in Europees verband een bureau komt dat de digitale platforms als Google en Twitter vertelt dat kritische Europese websites geweerd moeten worden, vanwege vermeende ‘fake berichten’? Ze bracht het in het tv-programma met een zoete glimlach, maar hierachter zit de bittere realiteit van een een dictatoriale wereld.

Rob Vellekoop, 18 december 2017