Maak anti-spionage tool van je mobiel met app van Snowden

De bewakings- en bewegingsdetectie app van Snowden ‘Haven: Keep Watch’ is niet de enige, maar wel de meest veilige vergeleken met een bewakingscamera. Hij gebruikt de waanzinnige opties van onze mobiele telefoon, die met recht een spion van formaat is, dankzij de talrijke ingebouwde sensoren waarvan de gemiddelde gebruiker geen flauw benul heeft.

De Haven app is gemaakt door The Guardian Project en Freedom of the Press Foundation, waarvan de naar Rusland uitgeweken klokkenluider Edward Snowden voorzitter is. ‘Haven’ beschrijven zij als middel “voor mensen die beveiliging nodig hebben van hun privé ruimte en bezittingen zonder dat zij hun eigen privacy bloot geven.”

In tegenstelling tot andere bewakingsapplicaties die slechts gebruikmaken van de camera en microfoon van je mobiel gaat Haven een stuk verder. Het logt namelijk ook in op de ingebouwde sensoren van de mobiele telefoon:

  • Accelerometer: telefoons beweging en trilling
  • Camera: beweging in de zichtbare omgeving motion van de smartphone vanaf voorkant of achterkant camera.
  • Microfoon: omgevingsgeluiden
  • Licht: veranderingen in lichtsterkte door lichtsensor
  • Aan/Uit: detecteert als apparaat van stroom wordt afgesloten of bij stroomverlies.

Daarna stuurt de mobiel met Haven deze waarnemingen beveiligd door via opties als Signal of onbeveiligd via SMS. Met TOR kun je zelfs je logboek op afstand inkijken om te zien wat er gebeurd is.

De app is volgens Snowden gemaakt voor mensenrechtenactivisten en journalisten. Zij kunnen bijvoorbeeld een mobiel met Haven bovenop op hun laptop leggen om op die manier ieder fysiek misbruik te registreren van hun laptop. Iedereen kan de Android app (in beta versie) van playstore downloaden.

Stel je beveiligt je laptop met een Haven smartphone er bovenop, dan gebeurt het volgende.

Als iemand nu in de buurt komt van de computer, detecteert de lichtmeter een verandering in lichtsterkte, de microfoon hoort een persoon naderen, de acceleratiemeter registreert beweging als de aanvaller de laptop beweegt en de camera van de smartphone maakt een foto van de aanvallers gezicht.

Android smartphone bezitters werden onaangenaam verrast met de ontdekking door Quartz, dat Google de afgelopen elf maanden locatie data van telefoons in de VS heeft verzameld, zelfs terwijl de locatie dienst stond uitgeschakeld. De telefoon ID codes stuurde de zoekmachine gigant dan naar zijn eigen servers door.

Het is natuurlijk buitengewoon interessant dat de schrikaanjagende spionagetools die zijn ingebouwd in smartphones van miljoenen mensen, niet alleen door overheidsdiensten (zoals de Amerikaanse NSA, of onze eigen AIVD) gebruikt kunnen worden. Dankzij mensen als Snowden kunnen journalisten en activisten zich nu weren tegen de Big Brother activiteiten van overheden door van dezelfde middelen te gebruik te maken.

Daarnaast legt het bloot wat voor een verfijnd spionage-apparaat een ‘doodgewone’ smartphone is geworden, die niet alleen foto’s kan maken en geluid opnemen, maar ook beweging en zelfs trillingen kan detecteren.

Rob Vellekoop, 26 december 2017