Meisje zet Israël voor schut

Foto 123rf

Ahed Tamimi is amper 16 jaar, maar ze heeft de onverschrokkenheid van een 80-jarige ijzervreter. Ze is Palestijnse en heeft het ongeluk dat ze is geboren op de door Israël bezette West-Bank. Ze is geen held, maar een doodgewoon meisje. Een video waarin ze een soldaat een klap geeft vanwege het onrecht dat haar familie en haar dorp al jaren wordt aangedaan maakte haar wereldnieuws tot ergernis van de Israëli.

Ze woont in het dorpje Nabi Saleh, waarvan de bevolking zich vreedzaam verzet tegen Israëlische kolonisten die zich onder andere een bron hebben toegeëigend in het dal tussen Halamish en Nabi Saleh. Al een paar jaar, iedere vrijdag, houden ze een protestmars naar de bron.
Toen Ahed de klap uitdeelde, was haar broertje zojuist gearresteerd door andere soldaten. Haar neef Mustafa leeft niet meer sinds hij een traangasgranaat in het gezicht kreeg. Haar oom Rushdie werd ook vermoord, met een schot in de rug door een Israëlische soldaat. Haar vader zat in 2012 maandenlang gevangen, moeder Nariman is al vijf keer gearresteerd en verwond door een kogel toen ze aan het filmen was.

Na de demonstraties komen de soldaten meestal terug, in het ochtendgloren. Dan arresteren zij mensen, doorzoeken huizen, verspreiden angst met de boodschap niets is van jullie, zelfs je lichaam of dat van je kinderen niet. Dat ondervindt de tiener Ahed.

Als ze 14 is, vertelt ze in het volgende filmpje dat ze profvoetballer wil worden, maar dan mag Palestina niet meer bezet worden.

Door haar actie waarbij ze een soldaat in het gezicht slaat wordt zij de volgende dag opgepakt, op dezelfde manier zoals ook haar familieleden zijn ingerekend. De terreur gaat namelijk gewoon door. Omdat de Israëlische autoriteiten door het meisje mondiaal te kijk zijn gezet, zinnen zij op wraak.

Het meisje is niet gearresteerd voor een wetsovertreding, omdat ze wereldnieuws werd eisen het Israëlische publiek en de politici om straf. Ahed zette het machtige meest geavanceerde Israëlische leger voor schut, dat vecht tegen kleine meisjes, die uit wanhoop gewapende soldaten durven te slaan. Soldaten kunnen met een enkel schot deze mensen uit hun miserabel bestaan schieten.

De Israëlische Minister van Defensie maakte de vertoning nog beschamender door te zeggen dat hij beloofde dat niet alleen Ahed en haar ouders, maar iedereen in hun omgeving zouden krijgen wat ze verdienden. De Minister van Educatie zei letterlijk:

“Ahed zou levenslang moeten worden opgesloten, zo serieus was haar misdaad.”

Ahed toont de ware aard van de Israëlische bezetters en wat 50 jaar onderdrukking heeft gebracht. Het maakt Israël iedere dag zwakker en meisjes tonen aan hoe ver ze zijn ontspoord.

Lees ook Aljazeera en Haaretz

Rob Vellekoop, 28 december 2017