Ammehoela Film Festival

Op zaterdag 31 maart wordt het Ammehoela Film Festival voor de tweede keer gehouden in bioscoop FC Hyena in Amsterdam Noord, het ‘beeldfestival voor randmakers, randmedia & randonderwerpen’. Er zijn 69 korte films geselecteerd van Nederlandse filmmakers die de grenzen verkennen en elders weinig vertoningsmogelijkheden krijgen. Het eendaagse festival vertoont 17 premières.

Daarnaast nemen Cinecrowd en The One Minutes een blok voor hun rekening en is er de hele dag, van 13:00 tot 1:00 uur, in de centrale hal een vol programma met ‘mediameuk’.

De tweede editie van het Ammehoela Film Festival vertoont ‘een keur aan korte producties uit de schatkamers van de Nederlandse audiovisuele onderwereld’. De geselecteerde films worden vertoond in de twee bioscoopzalen van FC Hyena. Ze zijn verdeeld over 10 themablokken: Troost en proost, Oude trage witte mannen, Ballast, Beestachtig, Samenzweringen, Love struggles, Dingen die er echt toe doen, Noord & Daad, M/V/e.v.a. en Blootgeven.

Daarnaast vult Cinecrowd een blok met de opmerkelijkste films die het afgelopen jaar met behulp van hun crowdfundplatform voor filmmakers tot stand zijn gekomen.

Janna Ulrich van The One Minutes geeft een masterclass over hoe algoritmes onze toekomst gaan bepalen. The One Minutes geeft iedere maand een nieuwe serie van 1 minuut films uit, die onderzoekt op welke manier we waarnemen en met het bewegende beeld  bezig zijn. Iedere maand wordt een andere kunstenaar gevraagd een nieuwe serie samen te stellen als gast curator uit allerlei ultra korte films.

Het Ammehoela Film Festival is anders dan andere festivals omdat het zich richt op Nederlandse film- en andere beeldmakers die de randen opzoeken (zogenaamde ‘randmakers’) en door een grote variatie van audiovisuele kunstuitingen een plek te bieden in de programmering. Het eendaagse festival biedt een podium aan films die elders weinig officiële vertoningsmogelijkheden krijgen, zoals korte documentaires, internetvideo’s, kunstfilms en muziekclips.

Omdat een van de eisen voor de vertoning van een film is dat de maker aanwezig is, biedt het festival zowel filmmakers als bezoekers volop de ruimte om elkaar te ontmoeten en te ontdekken. In de centrale hal van FC Hyena is voortdurend wat te doen, van talkshows, animatiebussen en prijsuitreikingen tot vj’s, dj’s en andere ‘beeldjutters’ en platenbonzen.

Het Ammehoela Film Festival is een nieuw podium voor Nederlandse film- en andere beeldmakers. Beginnende en gevestigde makers krijgen de kans om hun werk te vertonen, elkaar te ontmoeten en het publieke debat over Nederlandse beeldcultuur aan te gaan.

Hier staat het volledige programma .

31 maart van 13 tot 1 uur in FC Hyena, Amsterdam.
Kaarten voor de hele dag €15, bestellen via de website van FC Hyena.
Cinevillepashouders 50% korting.

 

Rob Vellekoop, 21 maart 2018