ING Opzegweekend – rekeninghouder grijpt in

Foto 123rf

ING Directeur Hamers salaris zal met 50 procent verhoogd worden tot ruim 3 miljoen euro. Monstersalarisverhogingen van het topmanagement, automatisering met ontslaggolven van 1000den medewerkers en hoge dividenduitkeringen samen met top belastingdeals, hierdoor moet het geduld van de meest meegaande Nederlander toch eens opraken. De ING is een aantal jaar geleden zelfs met 10 miljard overheidsgeld overeind gehouden. De consument pikt het niet langer.

De oplossing voor deze graaizucht is betrekkelijk eenvoudig. We hebben geen wettelijke regeling nodig die aan de Minister van Financien de mogelijkheid geeft in te grijpen, zoals Klaver van GroenLinks wil (let op: juist nu in verkiezingstijd).

Rekeninghouders kunnen zelf maatregelen nemen door massaal over te stappen, bijvoorbeeld naar de ASN (Volksbank) waar de directeur minder dan 2 ton op jaarbasis verdient. (Voor meer mogelijkheden zie eerlijke geldwijzer.nl ). Volgens diverse bronnen zijn er al duizenden ING rekeninghouders overgestapt.

Waarschijnlijk om een bankrun te voorkomen bij de verliezende bank, krijg je van de ASN bij overstap wel de garantie dat zij 13 maanden de overschrijvingen in de gaten houden. Ik hoop niet dat dit voor rekeninghouders een reden is om erg lang te wachten met het definitief opzeggen van hun ING rekening.

Dit overstappen kan heel gemakkelijk steeds worden gebruikt om banken mores en ethiek bij te brengen. persoonlijk kan ik het van harte aanbevelen. Je signaleert niet alleen een misstand, maar je komt meteen in actie en de bank is hier niet blij mee, zeker als vele duizenden hetzelfde doen.

ING en Rijksoverheid

ING Bank voert sinds 1 mei 2016 voor de periode van minimaal vier jaar en maximaal acht jaar het betalingsverkeer voor alle ministeries en agentschappen uit. Het zal gaan om circa 40 miljoen betaaltransacties per jaar. ING Bank is eind 2015 uit een formele aanbestedingsprocedure naar voren gekomen als beste en duurzame bank. Als de overheid toch wil optreden dan kunnen ze dit betalingsverkeer gewoon aan een andere bank gunnen.

Consumentenstaking

Ik denk dat we op een punt zijn gekomen dat we moeten constateren dat acties werken die financiële consequenties hebben voor multinationals als banken en andere bedrijven zoals Monsanto. Een rustige actie door tienduizenden mensen vanachter hun pc is voldoende om hen te dwingen bijvoorbeeld om geen pesticiden meer te leveren of kleding van kinderarbeidmisbruikers te kopen. Gezamenlijk stoppen met kopen voor een afgesproken periode werkt magisch goed!

Kortom ik stel voor dat actievoerend Nederland over gaat tot gerichte acties waarbij mensen opgeroepen worden als klant de aangeboden producten (al is het maar tijdelijk) niet langer te kopen. Monsanto moet toch niet zo moeilijk te bewegen zijn op te houden met het produceren van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie. Zelfs de zorgverzekeraars kunnen straks aan het einde van het jaar eenvoudig aangepakt worden: stap allemaal over naar DSW en laat hen voelen dat de verzekerde echt de baas is als het erop aankomt.

Andere te gulzige bestuurders

Ook Shell zal het niet leuk vinden wanneer de consument zo boos is geworden over de beloning van zijn topman met meer dan 20 miljoen per jaar, dat ze hier een maand lang geen benzine meer gaan tanken.

Opmerkelijk genoeg passeerde dit nieuws enkele jaren geleden in 2014 zonder dat Shellklanten minder gingen tanken bij het fossiele energiebedrijf. Toenmalig Shell-topman Van Beurden ontving voor zijn werkzaamheden een loon van 24,2 miljoen euro volgens het jaarverslag van de maatschappij.
Dat wil zeggen dat deze mijnheer een slordige 2 miljoen per maand kreeg, dat is 12.500 per uur.

Veranderingen

In dat opzicht is er een positieve verandering op til. Veel mensen zijn woest over de salarisverhoging van Hamers en komen ook daadwerkelijk in actie.

Rob Vellekoop, 12 maart 2018