Bankrekeninghouders krijgen ING op de knieën

Foto 123rf

Op 13 maart heeft de Raad van Commissarissen (RvC) de loonsverhoging (van 50% van directeur Hamers) teruggedraaid, volgens een persbericht van ING. Het is zeer waarschijnlijk dat de duizenden opzeggingen door ING rekeninghouders succes hebben gehad. Een volgende bank met dergelijke ideeën zal ze voorlopig wel uit het hoofd laten. Dit keer bleef het niet bij algemene verontwaardiging, maar besloten talloze mensen hun woorden om te zetten in daden. En dat werkt!

Het voorstel wordt nu afgevoerd van de agenda van de aandeelhoudersvergadering van 23 april aanstaande. De Raad verklaart notie te hebben genomen van de reacties en ziet daarom af van het voorstel tot verhoging van het directeursloon.

De voorzitter van de Raad van Commissarissen Jeroen van der Veer, zegt dat de afgelopen dagen veel klanten, medewerkers en andere belanghebbenden hun mening hebben gegeven. Hij zegt:”Wij als Raad van Commissarissen zijn verantwoordelijk voor het voorstel en betreuren de commotie die het heeft veroorzaakt. We beseffen dat we de publieke reactie hebben onderschat in Nederland over deze duidelijk gevoelige zaak. Om te voorkomen dat deze openbare discussie ING en zijn medewerkers schade toebrengt heeft de RvC het voorstel heroverwogen.”

Verder staat in het persbericht dat de RvC het salarisbeleid meer in overeenstemming wilde brengen met dat van Europese bedrijven.

Consumentenstakingen

Eind november/december van het vorige jaar leek het even alsof er een heuse consumentenactie, zoals die van de ING rekeninghouders zou plaatsvinden, toen zorgverzekeraar DSW nadat de Minister van Volksgezondheid premieverhogingen had voorspeld, de premies per 1/1/2018 juist ging verlagen. Weliswaar stapten veel verzekerden over naar DSW, maar dit was blijkbaar nog niet voldoende om bij de andere verzekeraars ook premieverlagingen af te dwingen.

Op dinsdag 26 september maakte DSW Zorgverzekeraar zoals ieder jaar als eerste de premie van de basisverzekering bekend. De premie voor 2018 daalde met € 6 per jaar naar € 1.290 per jaar (€ 107,50 per maand) voor zowel individueel als collectief verzekerden. Bovendien verlaagde DSW het verplichte eigen risico met een symbolisch bedrag van € 10 naar € 375.

In het ING licht bezien, misten veel zorgverzekerden de boot. We hebben nu geleerd dat de voorwaarde is dat er voldoende mensen overstappen van de ene multinational naar de andere. ING heeft in ieder geval zoveel rekeninghouders verloren of dreigde deze te verliezen dat zij geluisterd hebben naar de rekeninghouder.

Ik denk dat we als consumenten nog moeten leren dat wij de baas zijn en de consumentenstaking ons meest krachtige wapen is, wanneer beleid van een multinational ons niet aanstaat, massaal staken met het kopen van hun producten of diensten. Dus een rustige actie door tienduizenden mensen vanachter de pc is voldoende om multinationals te dwingen bijvoorbeeld om geen pesticiden meer te leveren of kleding van kinderarbeidmisbruikers te kopen.

Rob Vellekoop, 13 maart 2018