Peace Pilgrim – zonder geld 10duizenden kms op weg naar vrede

Ze wandelt jarenlang duizenden kilometers van de west- naar de oostkust van de VS, gekleed in blauw met weinig anders dan een kam, tandenborstel, een balpen en zonder een cent op zak. Ze noemt zichzelf Peace Pilgrim. Deze pelgrimstocht duurt de rest van haar leven. Haar verleden en haar naam laat ze achter zich. Wat overblijft is haar roeping anderen inspireren om te werken aan vrede.

Ze is klaar om haar tientallen jaren durende wandeling te starten en vol te houden nadat ze innerlijke vrede heeft gevonden. Zij kan dit gemakkelijk volhouden omdat deze roeping haar onuitputtelijke energiebron is.

Want zegt ze, innerlijke vrede is de basis van vrede van ieder en daardoor van de mensheid als geheel. Alleen als je vrede hebt met jezelf, straal je dit uit in woord en daad en kan je anderen overtuigen deze vrede te zoeken.

Ondanks dat ze zonder geld leeft, mist ze zelden meer dan drie of vier maaltijden achter elkaar. Het deert haar niet, want zegt ze ik weet hoe lang ik zonder voedsel kan, ooit vastte ik 45 dagen achter elkaar. Haar probleem is niet dat ik ze te weinig eten heeft, maar dat ze te veel krijgt.

Ze accepteert geen geld. Ze zal nooit om onderdak of voeding vragen, ze zal dit wel aannemen als ze het aangeboden krijgt.

De eerste jaren is haar doel 10.000 en later 25.000 mijl te lopen voor vrede. Ook wandelt ze in Canada en in delen van Mexico. Nadat ze 25 k mijl heeft gehaald is ze gestopt met tellen. Dan is ze 11 jaar verder. Gemiddeld loopt ze 25 mijl per dag, maar dit worden er al snel 50 als ze geen onderdak krijgt aangeboden.

Tijdens haar leven treedt ze in talloze tv programma’s op, geeft lezingen, staat talloze keren in de kranten, want haar tocht gaat niet ongemerkt voorbij. Ook is ze talloze keren een luisterend oor voor mensen die haar mening of raad vragen. Nooit dringt ze zich op, ze handelt alleen als dat van haar gevraagd wordt.

Als het overdag erg warm is, loopt ze ‘s nachts, of als het juist erg koud is tijdens de nachtelijke uren. Ze slaapt in het gras naast de weg, thuis bij vreemden, bus- of treinstations en truckstops. Het veld onder de nachtelijke hemel vormt haar slaapplaats als er geen onderdak voor handen is. Het deert haar niet.

Ze wordt nooit overvallen, want zegt ze God beschermt me.

Ook begraafplaatsen vindt ze geweldige plaatsen voor een tukje. Het is er rustig en niemand valt haar  lastig. Ze voelt zich niet bedreigd door geesten want ze wenst hen vrede.

Het is adembenemend mooi in de herfst door het zuiden te reizen, te genieten van de schoonheid van het jaargetijde en ondertussen de vorst voor te blijven. Of in het noorden te reizen tijdens de lente en te genieten van de lentebloemen.

“Ik voel me nooit alleen, want hoe kan ik me eenzaam voelen terwijl ik de voortdurende aanwezigheid van God voel? Ik hou van mensen en hun aanwezigheid, maar als ik alleen ben geniet ik van Gods aanwezigheid.”

Een verslaggever vraagt haar waarom hij zelfs geen boterham aangeboden krijgt nadat hij maanden met mensen gesproken heeft. Ze antwoordt dat ze alleen maar praat met mensen en dat deze haar na enige tijd te eten vragen.

Ze vertelt dat ze van iedere persoon die ze ontmoet houdt, want iedereen is een vonk van God. “Alle mensen kijken naar me als lichtende lantaarns. Wij, mensen van de wereld moeten manieren vinden om elkaar te leren kennen. Want dan zullen we zien dat we meer op elkaar lijken dan dat er verschillen tussen ons zijn.”

Innerlijke vrede betekent harmonie in zichzelf. Ze ontdekt de betekenisloosheid van bezittingen als ze meer heeft dan waaraan ze behoefte heeft. Vanaf het moment dat ze bezit wat ze nodig heeft begint ze de wonderbaarlijke harmonie te voelen in haar leven tussen innerlijk en uiterlijk welbevinden. Ze zegt dat sommige mensen denken dat haar leven gewijd aan eenvoud en dienstbaarheid vreugdeloos is, maar ze kennen niet de vrijheid die eenvoud biedt.

“Mijn leven is vol en goed maar niet druk. Als het leven te druk is dan doe je meer dan dat je moet doen. In mijn leven is wat ik wil hetzelfde als wat ik nodig heb.”

“Om vrijheid te krijgen, gezondheid, geluk, of innerlijke vrede zal je moeten ontsnappen aan de gebaande wegen.”

De weg van vrede

Overwin kwaad met het goede en oneerlijkheid met waarheid en haat met liefde.

“Het is moeilijk voor mensen om te begrijpen dat alle oorlog slecht is en zelfvernietigend.
Mensen in hun onvolwassenheid proberen het kwaad te overwinnen met nog meer kwaad. En dat vermenigvuldigt het kwaad. Alleen het goede kan het kwaad overwinnen.”

Haar eenvoudige boodschap is: de weg naar vrede is de weg naar liefde, Liefde is de grootste kracht op aarde. Het overwint alle dingen. Iemand in harmonie met Gods wet van de liefde heeft meer macht dan een leger.

Vrede begint binnenin. Als je innerlijke vrede vindt dan is er geen conflict meer, er is geen ruimte meer voor oorlog.

Peace Pilgrim wandelt van 1953 tot 1981, 28 jaar lang op pelgrimstocht voor vrede, tot aan haar dood. Haar pelgrimstocht begint op 1 januari 1953 en ze belooft te blijven lopen totdat de mens heeft geleerd wat de weg naar vrede is.

Positivisme

Als je denkt dat je iets kan bereiken, zal je verrast zijn te ontdekken dat je het kunt. Ze zegt ook dat je nooit meer een fatalist zal zijn of negatieve gedachten zal hebben als je je realiseert hoe krachtig je gedachten zijn.  Ze is in staat om ettelijke tienduizenden miles te lopen, vol optimisme en kracht. Zij is de verpersoonlijking van haar positiviteit.

Als je hoort over noodlot dat eraan komt, dan is daar een reden voor.
Gooi het volle gewicht van je positieve gedachten in de tegenovergestelde richting. Want we helpen de omstandigheden om ons heen te creëren.

Samen zijn we in staat een voorspelling in een andere positieve richting te sturen, als we het maar samen doen.

Het boek van Peace Pilgrim is hier gratis te downloaden.

 

Rob Vellekoop, 6 juni 2018