Tweede Kamer is unaniem krankzinnig geworden

Foto R. Vellekoop

Het gebeurt overal weleens dat het parlement een uitglijdertje maakt. De leden zijn per slot van rekening zelfs na hun uitverkiezing nog steeds mensen. Wel is er steeds sprake van een meerderheid die tegen de zin van de minderheid iets aanneemt. Als burger kan je daar nog mee leven, steeds zijn er een paar verlichte zielen die de meest onmenselijke voorstellen afwijzen en daardoor de kamer een zweem van menselijkheid meegeven. Dat is sinds de afgelopen week niet meer aan de orde.

De Tweede Kamer stemt namelijk unaniem voor de schuldig verklaring van de Russen in het MH17 drama. Zij nemen het onderzoek van de JIT serieus of vinden het ‘plausibel’. Rutte zegt trots de Russen aansprakelijk te stellen voor het neerhalen van de MH17 met een BUK raket. (Niet dat dit overigens iets betekent, maar het bekt lekker)

Hoe bestaat het dat een politiek beladen partijdig onderzoek als dat van de MH17 serieus wordt genomen door alle beroepspolitici uit de Tweede Kamer? Zijn ze onder invloed van te veel fluoride, zijn ze bedwelmd door het drinken van foute koffiemelk? Hing er teveel smog over de Hofvijver? Wat is er in godsnaam aan de hand op het Binnenhof?

De afgelopen week is het historisch warm geweest, het ene warmte record na het andere wordt verbroken. Kan het zijn dat de warmte ook daar in de geairconditonde ruimtes van ‘s lands parlement heeft toegeslagen? Is er misschien een geheimzinnige uitbraak van het anti-Ruslandvirus geweest?

Laten we deze gebeurtenis voor ons (hopelijk) wakkere nageslacht vastleggen.

Wat heeft zich daar achter de schermen, of in de nis van de vlag afgespeeld? Eerst wordt het volk onplezierig verrast met de mededeling dat de kamerleden voor een vlag met vlaggenstok 12.000 euro neer hebben geteld (dat is het veertigvoudige wat gewone burgers er voor betalen) en daarna zijn ze helemaal los gegaan over Rusland. (Op verzoek van enkele christelijke partijen moet er een vlag geplaatst worden in de zaal van de Tweede kamer; nadat kamerleden ontevreden zijn over deze vlag pronkt er sinds kort een vlag op een grotere stok)

Is het de uitwerking van deze trotse driekleur die zelfs het hart van de meest doorgewinterde criticus van Holland heeft vermurwd? Is de vlaggenstok misschien bewerkt met een hallucinerende coating?

In het Joint Investigation Team (JIT) dat onderzoek doet naar het neerstorten van de MH17 in oostelijk Oekraïne in juli 2014 werken de volgende landen onder leiding van Nederland met elkaar samen Australië, België, Maleisië en Oekraïne.

Afgezien van allerlei andere feiten is de belangrijkste dat het JIT NOOIT een objectief onderzoek kan doen, omdat in een speciale overeenkomst met Oekraïne is afgesproken (Elseviers Weekblad wist eind 2014 dit boven water te brengen) dat zij als deelnemer aan het JIT een vetorecht hebben.

Dit betekent dat uitkomsten die het onderzoeksteam niet uitkomen worden geblokkeerd en niet meegenomen in de beoordeling van de schuldigen! Met andere woorden dit onderzoek heeft een politieke uitkomst. Lees meer twijfels over onderzoek.

Nog twee opvallende gebeurtenissen zijn de bedreigingen en intimidaties die Nederlandse journalisten krijgen als ze gevoelige informatie over de MH17 dreigen te publiceren, denk aan Eric Toonen in 2015 en de twee begin 2017naar Oost-Oekraïne afgereisde journalisten Spekkers en Beck.

Het onderzoek is na vier jaar nog steeds niet afgerond, maar wel hebben de Nederlandse regering en Australië alvast aan het onderzoek de conclusie verbonden dat de Russen schuldig zijn.

Maleisië laat zich (voorlopig) niet voor het Oekraïense karretje spannen. De Maleisische minister van Transport vindt dat er geen afdoende bewijs is om Rusland als schuldige aan te wijzen. Ook België gaat niet zo ver dat ze Rusland aansprakelijk stellen.

Blijkbaar overheerst parlementair gezond verstand nog wel over de grens.

Rob Vellekoop, 2 juni 2018