Galerij der Moedigen: Roelie Post ontslagen omdat EU schuldig is aan mensenhandel

Roelie Post is vanaf woensdag 1 augustus 2018 werkeloos. Zij is een EU-ambtenaar, een EU-klokkenluider, die aandacht vraagt voor adoptiefraude en de handel in kinderen/baby’s in een toekomstig EU-lid. Daarom is zij als ‘niet-loyaal’ ontslagen. Zij is ondergedoken en houdt zich ergens in het noorden van Nederland schuil.

Post zelf spreekt niet van adoptiefraude, maar letterlijk van kinderhandel. Zij is door EU-commissaris Timmermans ontslagen, terwijl deze op op 23 april 2018 nog tegen de NOS verklaart dat klokkenluiders beschermd moeten worden. ‘Wij moet er voor zorgen dat iemand die dat doet naar eer en geweten daarvoor bedankt wordt en niet gestraft wordt.’

De Europese Commissie erkent haar niet als klokkenluider en heeft tegenmaatregelen aangekondigd. De EC dreigt salaris terug te vragen en haar pensioen te gaan korten. In een voorlopig rapport heeft de Europese Ombudsman aangegeven dat de EC correct heeft gehandeld.

Zij vraagt in 2016 steun aan Rutte, dat blijkt uit een officiële klokkenluidersbrief, wanneer Nederland voorzitter is van de EU. Zij volgt daarmee de regels voor klokkenluiders. Hierop wordt door Rutte niet ingegaan.

Ondertussen zijn er door Omtzigt kamervragen gesteld, waarin hij met name vraagt naar de rol van Rutte.

Ook Van Nispen en Leijten stellen kamervragen die zij richten aan Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker en Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. De Kamerleden vragen de Ministers onder andere of zij de manier waarop Post door de Europese Commissie behandeld is acceptabel vinden. Ook vragen ze zich af hoeveel klokkenluiders er nog meer thuis zitten, aangezien er naast Post nog meer klokkenluiders na hun onthullingen in de problemen kwamen. Het kabinet ziet voor zichzelf echter geen rol weggelegd en zal geen actie ondernemen in het belang van Post.

In 1999 wordt zij Task Manager bij de Europese Commissie voor rechten van kinderen in Roemenië. In die tijd zijn er talloze schandalen rond interlandelijke adoptie. Zij moet monitoren in hoeverre de kinderrechten worden gerespecteerd. Rond het jaar 2000 worden er 2.500 kinderen voor adoptie aangeboden. Na de val van dictator Ceausescu in 1989 worden 30.000 kinderen naar het buitenland gestuurd. Het is het enige land waar blanke kinderen kunnen worden geadopteerd.

Roelie Post, Nederlands ambtenaar bij de Europese Commissie, heeft in Brussel jarenlang het beruchte dossier ’Roemeense kinderen’ onder haar hoede. Ze krijgt te maken met de machtige, internationale lobby van westerse zakenlui, politici en zelfs regeringsfunctionarissen die de buitenlandse adoptiestromen in tact willen houden en liefst zien groeien.

Ze staat al snel na haar aantreden bekend als de Nederlandse voorvechtster van kinderrechten en als tegenstandster van interlandelijke adoptie. Al rap krijgt zij tegenwerking van de ’internationale lobby’ van vijf landen – Amerika, Frankrijk, Spanje, Italië en Israël. Franse, Italiaanse en Spaanse Europarlementariërs dringen juist aan op adoptie vanuit Roemenië.

Een van haar grootste tegenstanders is de rijke Franse bankier François Polge de Combret, die in Roemenië een hulporganisatie én allerlei economische belangen blijkt te hebben.

Volgens Post is het bekend bij de Europese Commissie dat veel adoptie organisaties een dubieuze reputatie hebben. Hierbij zijn meer dan 200 NGO’s betrokken. Het sterke vermoeden bestaat dat ook de politieke top en eveneens pedofiele netwerken betrokken zijn.

Wanneer Post bedreigd wordt in Brussel en zij bescherming vraagt van de Brusselse politie gaat deze hierop niet in, omdat de Europese Commissie niet om bescherming van Roelie Post verzoekt. Feitelijk staat ze er helemaal alleen voor. Niemand durft zijn handen aan haar zaak te branden. Ze mag ook niet meer voor de Roemeense tak werken.

Op aandringen van haar vrienden en collega’s schrijft ze het boek ’Romania, for export only. The untold story of the Romanian ’orphans’ dat binnenkort in het Nederlands verkrijgbaar is. Zij zegt: „Dit verhaal moest verteld worden.” In dit (dag)boek verhaalt ze heel gedetailleerd over zowel de corruptie binnen als buiten de Commissie. Vanaf dat moment is ze een klokkenluider en voor haar is geen weg meer terug, ongeacht haar inspanningen en verdiensten voor Roemeense kinderen!

 

Beluister ook: Het leven van een klokkenluider,  Argos bijna 60 minuten

Meer info: roelie post, en Against Child Trafficking

 

Rob Vellekoop, 16 augustus 2018

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.