Galerij der Moedigen: Abby Martin buigt niet voor Amerikaanse sancties

Ze is Amerikaans journalist, kunstenaar en presentator van The Empire Files, een programma dat zij al een aantal jaar maakt voor de Latijns-Amerikaanse nieuwszender TeleSUR. Hiermee bekritiseert ze de VS, onder andere door de sancties tegen Venezuela aan te kaarten. Abby Martin is de volgende criticus van de Amerikaanse politiek die geprobeerd wordt het zwijgen op te leggen.

Op 22 augustus doet zij een dringende oproep voor financiële steun voor The Empire Files. Door Amerikaanse sancties tegen Venezuela kan dit werk niet worden voortgezet.

The Empire Files, wordt uitgezonden op TeleSUR voor Latijns-Amerika, op Free Speech TV en The Real News Network in de VS. Het heeft meer dan 100 documentaires gemaakt, interviews en reportages van het strijdgebied in Palestina, Venezuela en verder. Aanvankelijk gefinancierd door TeleSUR, totdat de VS de financiering blokkeert door overboekingen vanuit Venezuela en bondgenoten tegen te houden.

Een jaar lang was de financiering sporadisch en vaak uitgesteld. Sinds kort is geen enkele financiering vanuit Venezuela meer mogelijk. De sancties treffen niet alleen Abby Martin maar ook andere journalisten die werken voor TeleSUR.

Martin houdt het niet alleen bij deze oproep voor donaties maar kaart ook meteen aan wat er in Venezuela aan de hand is.

Zij schrijft in haar persbericht van 22 augustus: Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken is betrokken bij ‘regeringswisselingen’ in Venezuela sinds de verkiezing van wijlen President Hugo Chavez in 2002. Economische sancties tegen Venezuela zijn begonnen door de regering van Obama in 2015.

De sancties tegen Venezuela zijn de zwaarste sinds de tachtiger jaren tegen Nicaragua. Net als toen zijn het in Venezuela de armen en de arbeidsbevolking die onder de sancties lijden.

Ze meldt ook dat zij en de producer Mike Prysner doelwit waren, wat leidde tot honderden doodsbedreigingen waardoor ze moesten vluchten uit Venezuela! Daarnaast wordt het werken hen bijna onmogelijk gemaakt doordat YouTube, Twitter en Facebook pagina’s verwijderen en weer terug laten komen. De pagina van TeleSUR English is al twee keer verwijderd door Facebook zonder waarschuwing of uitleg. Volgens Martin werkt Facebook samen met CIA agenten, Iraakse oorlogsarchitecten, Big Oil en de wapen industrie om onenigheid te zaaien.

Het Empire Files team heeft bijna drie jaar gewerkt aan uitzendingen eens per week. Ze maken daarbij melding van verborgen slachtoffers aan de Amerikaans-Mexicaanse grens, milieurampen in het bedreigde regenwoud, de crisis in Venezuela, interviews met belangrijke personen en meestal ongehoord zoals migranten, jonge revolutionairen, misdaden van het Amerikaanse Rijk en geschiedenissen verzwegen door de mainstream media. (Lees ook De onderdrukking van een idee..)

De toekomst van The Empire Files

Abby Martin is enorm trots om met The Empire Files een kleine bijdrage te leveren aan een bredere beweging voor verandering.

In een interview met RT zegt ze:

Er is een reden waarom mensen zoals jij en ik voor nieuwsoutlets als RT en TeleSUR werken. Er zijn weinig plaatsen, er is eigenlijk geen ruimte om binnen de commerciële media de waarheid te spreken, om de tirannie van bedrijven en het imperialistische verhaal van de VS van voortdurende regime wisselingen overal ter wereld uit te dagen.

“De aanval op de alternatieve media, die de hegemonie van de Amerikaanse commerciële media uitdagen,  is een poging  om letterlijk onze werkelijkheid te ordenen en te proberen alles wat dit establishment-verhaal uitdaagt als complottheorieën,  desinformatie of als Russische trollen af te schilderen.

Ze zegt verder dat het de hoogste tijd wordt om een stap terug te doen en journalisten financieel te steunen die het publiek wil zien en ondersteunen.

Op 8 september meldt ze dat de financiering voorlopig rond is en dat nog niet eerder gepubliceerd materiaal uit Gaza tijdens de Grote Mars van Terugkeer en over Colombiaanse ‘vredeszones’ zal worden uitgebracht. Met andere woorden binnen veertien dagen na haar oproep voor donaties en financiering is deze al rond.

Ze kondigt ook documentaires aan over Trumps oorlogsmachine en de verborgen onderdrukking van milieu-activisten.

Abby Martin

Martin ziet zichzelf als journalist, activist, kunstenaar. Zij is een ‘citizen journalist’ (verslaggever die niet werkt binnen de main stream) en presentator. Van 2015 tot 2018 is zij werkzaam voor The Empire Files op teleSUR English. Daarvoor werkt ze als presentator voor Breaking the Set bij RT America  en twee jaar als correspondent.

Een selectie van haar kunst is terug te vinden op haar website.

TeleSUR

TeleSUR is een pan-Latijns-Amerikaanse televisiezender. Op 24 juli 2005 vindt in Caracas (Venezuela) de lancering plaats van het station. De datum van 24 juli is gekozen omdat op die dag in 1783 de vrijheidsstrijder Simón Bolívar geboren werd. Negen jaar later op 24 juli 2014 wordt de Engelstalige versie van TeleSUR gelanceerd.

TeleSUR tv is een initiatief van de Venezolaanse president Hugo Chávez en is bedoeld uit te groeien als tegenwicht van de commerciële nieuwsnetwerken, zoals CNN, Español en Univisión.

In bijvoorbeeld Venezuela vindt zo’n 90% van de nieuwsvoorziening plaats door commerciële zenders.

De zender is bovendien bedoeld om de Latijns-Amerikaanse integratie te bevorderen. TeleSUR wordt voor 10 miljoen dollar gefinancierd door de landen die het station gezamenlijk bezitten: Venezuela (51%), (tot 2016) Argentinië (20%), Cuba (19%) en Uruguay (10%), andere landen kunnen op een later tijdstip ook deelnemen. Op 6 april 2006 is Bolivia’s president Evo Morales akkoord gegaan om een aandeel van 5% in teleSUR te nemen. Ook Brazilië helpt mee in het project. (bron Wikipedia)

Rob Vellekoop, 9 september 2018

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.