Kitty AI, de oplossing voor (corrupte) regeringen

Foto M. de Groot

Het systeem van een democratische of autocratische regering is volledig achterhaald als het aan Kitty de AI ligt. Het is de kunstmatige intelligentie die het overneemt van bestuurders omdat zijn afwegingen strikt rationeel zijn en niet emotioneel of ingegeven door hebzucht en machtswellust. Althans dat is de manier waarop ook naar Artificiële Intelligentie kan worden gekeken.

“Kitty AI” is een twaalf minuten durend verhaal dat door een dame met een kinderstem wordt gepresenteerd. Volgens het verhaal is het de eerste niet-menselijke bestuurder van een Europese stad in 2039. De korte film van Pinar Yoldas is te bewonderen tijdens de Robot Love tentoonstelling in Eindhoven die nog tot 2 december duurt.

Robot love is een interactieve expositie ‘experience over de liefde tussen mens en robot’. Meer dan 50 kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers stellen de vraag of robots in staat zijn tot liefde. Op het eerste gezicht lijkt het een domme vraag die je alleen met ‘Nee’ kan beantwoorden, in tweede instantie zeker na het bezoeken van deze expo is de geboden oplossing zo gek nog niet.

Daar waar mensen altijd tekort zullen schieten, namelijk op emotioneel vlak, zijn computer-oplossingen zoveel beter. De vraag blijft natuurlijk wel of het verstandig is de computer de mogelijkheid te geven met kunstmatige intelligentie zichzelf steeds slimmer te laten maken, zodat het de mens niet meer nodig heeft.

Op het gebied van het besturen van een land is de robot een geduchte concurrent die met een lief stemmetje en een gezichtje van een katje zoals Kitty AI in ieder geval veel charmanter overkomt dan menig politica.

In de video van 12,40 minuten presenteert een 3D-animated kat zich en vertelt over zichzelf en haar werk als bestuurder van een megalopolis in het jaar 2039. De Kunstmatige Intelligentie neemt de verschijning aan van een liefhebbend katje om te voorkomen dat mensen bang van het worden. Het spreekt vanuit de toekomst over de onoplosbaarheid van voorbije crises zoals de vluchtelingencrisis, klimaatverandering, en over de onbekwaamheid van de mens om een gigantische infrastructuur te sturen. Daarom heeft AI het overgenomen van politici en andere professional groepen in de toekomst. Volgens de logica van AI is de regeringsvorm een kwestie van kwantiteit:“Democracy werd geboren in een polis—geen verrassing dus dat het sterft in een megalopolis.”-ai

Tijdens Robot love komt niet alleen de vraag aan de orde of de robot in staat is tot liefde, maar ook of de mens in staat is van de robot te gaan houden. Zijn wij echt bereid om onze intelligentie met kunstmatige wezens te delen? Accepteren we straks dat een robot inderdaad het bestuur van een land overneemt?

Naast de categorie ‘Gedeelde Intelligentie’ is er die van ‘Gedeeld Bewustzijn’. Een voorbeeld hiervan is de installatie van de kunstenaar Roger Hiorns. In zijn installatie Beings zoekt hij naar een toekomstig mensbeeld waarin technologische en biologische onderdelen steeds verder met elkaar versmelten.

De laatste categorie die aan bod komt is ‘Gedeelde liefde’. Je kan je bijvoorbeeld laten masseren door een klein robotje. Dit kietelende robotvriendje, een kwastje, heeft zelfregulerende artificiële intelligentie als basis. Het leert jouw lichaam en je reactie bij aanraking kennen. Het is een schepping van het kunstenaarsduo Driessens en Verstappen.

 

Rob Vellekoop, 4 november 2014

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.