Hollandse Romantiek is terug met Liefdestrip

Schilderij Jeannette Quakkelaar

In tijden die bol staan van bedreigingen en geweld, vervuiling en dergelijke hunkeren mensen naar betere tijden toen er nog schoonheid was, zuiverheid, het voelen belangrijker was dan het denken. Terug naar de kunst boven de wetenschap. Spiritualiteit in plaats van materialisme. Zin boven nut en prestatiezucht. De mens wordt weer deel van de natuur, geen sloper, stroper of heerser.

De romantiek is terug van weg geweest. Deze stroming in de westerse cultuur (vooral aan het eind van de 18e en in de 19e eeuw) zien we terug in het werk Liefdestrip van Quakkelaar en Vellekoop. Ze zijn bezig met de uitgave van het werk in boekvorm en bereiden een expositie voor van de 33 schilder- en 27 schrijfwerken.

Liefdestrip

in 33 schilderijen en 27 schrijverijen

Het werk Liefdestrip betekent een opleving van de Hollandse Romantiek. Jeannette Quakkelaar laat in 33 schilderwerken haar verlangen naar schoonheid terugkomen. Terwijl de 27 schrijfwerken van Rob Vellekoop hier een aroma van (hunkering naar) liefde aan toevoegen.

Dit werk verbeeldt het verhaal van schoonheid en eeuwige liefde. Het is een krachtige samenballing van liefdesenergie in beeld en taal, in pics en lingo. Die met elkaar een indrukwekkend bombardement van emoties oproepen. Het is de krachtigste mix die een mens kan ervaren.

Quakkelaar en Vellekoop presenteren een nieuwe sensatie in de kunst, een ‘piclingobombardment’ (PiLiBo). Een orkaan van beeld en taal in het jasje van de Romantiek.

Schilderij Jeannette Quakkelaar

Het is de terugkerende combinatie van een schilderij en een schrijverij, waarbij het schrijfsel op zijn beurt een schilderwerk uitlokt, dat op zijn beurt weer tot een stuk schrift leidt.

Anders gezegd, ieder doek in de séance nodigt uit tot een taalverhaal, dat op zich weer de opstap vormt tot een volgende expressie in beelden, enzovoort.

Kortom de toeschouwer komt terecht in een pirouette van schoonheid en liefde. Deze zwanenzang verbeeldt een liefdesleven dat zijn gelijke niet kent.

De schilderwerken en schrijfwerken hebben elk een eigen dynamiek. Het is alsof ze elk een andere energie van liefde laten zien. Ze vullen elkaar niet alleen aan, maar schijnen elkaar ook te versterken. Op deze manier heeft het werk zich ontwikkeld als het resultaat van een intens samenspel tussen schilder en schrijver. Zij komen in een stroom van emoties terecht die smeekt om vastgelegd te worden in deze trip.

Ieder schrijf- of schilderwerk daagt de ander uit tot een verdieping. Deze ontwikkeling vindt de toeschouwer terug in de werken.

Om de sensatie van de schilderwerken nog meer te laten aansluiten bij de schrijfwerken, zijn deze door de schrijver met de hand geschreven.

Liefdestrip,
PiLiBo van 33 schilderwerken en 27 schrijfwerken
Binnenkort in boekvorm / expositie

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.