Hennep in de huizenbouw is niet meer te stoppen

Vereniging Kalkhennep

De toekomst van hennep als bouwmateriaal lijkt aan een onstuitbare opmars bezig. Niet alleen komt er steeds meer industriële hennep beschikbaar, maar ook zijn er al zo’n 600 projecten waar met dit ecologisch verantwoorde materiaal wordt gewerkt.

In december is het eerste prefab hennephuis in ons land in Oude Pekela geopend. Mooi nieuws want het huis neemt meer CO2 op dan dat het uitstoot en het is nog aardbeving bestendig ook. Door de nieuwe techniek van Dun Agro kunnen energiezuinige en klimaatvriendelijke woningen snel worden gebouwd!

Dun Agro is sinds 2009 bezig met het ontwikkelen van een woning gemaakt van hennepbeton.

Hennepteler, -verwerker én bouwbedrijf Dun Agro heeft in 2015 een fabriek opgezet waarin het hennephout mengt met leisteenkalk en water. Vervolgens gieten zij dit in een houten skelet en persen het tot ‘prefab’ panelen op maat. Samen vormen zij de muren én het dak van een woning. Na drie maanden drogen worden deze lichte panelen op de bouwplaats in elkaar gezet.

Voordelen van een prefab hennepwoning zijn:

  1. hoog isolatievermogen (zowel temperatuur als geluid)
  2. CO2 negatief (hennepbeton verwijdert meer CO2 uit de atmosfeer dan dat het CO2 erin stopt
  3. dampopen (voor afvoeren van vocht)
  4. 100% natuurlijk
  5. brandwerend (door de lijm)
  6. lage dichtheid
  7. korte bouwtermijn op locatie
  8. betaalbaar

Huizen van hennepbeton zijn niet nieuw en bekend over de hele wereld gedaan. Het maken van prefab (voorgefabriceerde) hennepwoningen is wel nieuw. Prefab bouwen gaat veel sneller en kan daardoor voordeliger. Hennep is op dit moment ongeveer even duur als conventionele bouwmaterialen. De kosten zullen dalen bij grotere afname van de hennep en een groeiende populariteit van de sector.

Er kan worden gewerkt met hennepbeton, dat is een mengsel van hennephout, natuurlijke lijm en water, of kalkhennep. Dat is kalk gemengd met hennephout. De gebruikte vezelhennep is niet afkomstig van de bekende wietplant, maar van een variant met een THC gehalte van minder dan 0,2.

De kalkhennep is CO2 negatief doordat het tijdens de gehele levensduur CO2 uit de lucht blijft halen.

De snelgroeiende vezelhennep kan gemakkelijk biologisch geteeld worden, doordat er geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig zijn. De gehele plant is in gebruik: de vezels voor isolatiemateriaal of bioplastics, de bloemen en bladeren voor gezondheidsproducten en de houtkern voor de bouw.

Om in de groeiende behoefte aan hennep te kunnen voorzien verbouwt HempFlax op 2500 hectare hennep en verwacht in 2020 de productie op te voeren naar 3500 hectare. Zij zien een enorme vraag naar hoge kwaliteit hennepproducten. Zij hebben fabrieken in Nederland en Roemenië.

Kalkhennep Nederland heeft de projecten waar kalkhennep in de bouw is gebruikt verzameld en komt tot bijna 600, ondanks dat het een relatief nieuwe ecologische bouwmethode in ons land is.

Kalkhennep Nederland verbindt de verschillende schakels in de productie- en bouwketen met elkaar en bevordert de samenwerking tussen ketenorganisaties. De vereniging verschaft kennis en organiseert activiteiten voor meer bekendheid van het bouwmateriaal kalkhennep in Nederland.

Ben je van plan te gaan (ver)bouwen met hennep dan kan je een gespecialiseerd bouwbedrijf zoals EcoBouwSalland inschakelen dat bouwt met kalkhennep.

Het wordt nog veel leuker wanneer elke huiseigenaar, die van plan is om zijn huis te verbouwen, dit kan (laten) doen met zijn eigen Hempcrete-blokken die hij maakt van een combinatie van hennephout, kalk en leem, als uitstekend ecologisch alternatief voor beton.

Rob Vellekoop, 13 december 2018

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.