Wat is het verschil tussen een land met en zonder overheid?

123rf foto

Bijna dagelijks passeren op sociale media berichten waarin mensen zich vertwijfeld afvragen hoe het mogelijk is dat politici oneerlijk zijn, grote groepen laten verarmen en in verre buitenlanden het leger mensen laat doden. Het antwoord hierop is heel eenvoudig, maar ook heel pijnlijk.

Rode draad

Laten we de rode draad van het systeem waaronder mensen in democratische landen leven (trouwens ook in ondemocratische landen) onder de loep nemen. Iedere vier/vijf jaar kiezen de mensen andere mensen (politici) die het recht krijgen geld van de bevolking af te nemen (inning van belastingen), te doden (via leger of politie) en burgers tot slaaf te maken (Participatiewet). Mensen die niet gehoorzamen worden bedreigd met geweld of opgesloten. Het apparaat dat de regels voor de politici uitvoert is de overheid en wordt betaald uit de belastingen die door de mensen wordt opgehoest.

Dit alles klinkt logisch en vertrouwd, we zouden bijna denken dat het niet anders kan. En dat is natuurlijk ook de bedoeling van de eeuwenlange propaganda voor de overheid. Toch rammelt het systeem. Dat blijkt ook uit talrijke volksopstanden, die meestal ontstaan doordat mensen niet meer te eten hebben of zichzelf steeds meer zien verpauperen. De boosheid richt zich dan tegen de overheid omdat zij verwachten dat de overheid en politici voor hen zorgt.

Vertrouwen

Dat is het merkwaardige. Eeuwenlang kiest het volk haar leider en keer op keer maakt deze figuur misbruik van zijn positie, en altijd in het nadeel van degenen die hem als hun leider hebben gekozen. Toch blijven ze hem of haar hun vertrouwen geven. Mensen kunnen niet zonder. Het zou zelfs volgens Luther en Calvijn in de bijbel staan dat de overheid gehoorzaamd moet worden.

Hoe is dit mogelijk?
Op de een of andere manier hebben zij het idee dat het systeem altijd beter is dan het alternatief: geen overheid.

De meerderheid van de bevolking gelooft dat als er geen overheid is een klein groepje slechte mensen bereid zal zijn hen te doden, van hen te stelen of hen tot slaaf te maken.

Dus eigenlijk doen deze slechte mensen hetzelfde als de overheid. Een overheid aan wie de meeste mensen hun vertrouwen hebben geschonken en daarom alle macht hebben gegeven.

Het geloof in het nut van de overheid zit zo diep dat de meeste mensen je gek verklaren als je beweert dat een overheid net zoveel bijdraagt als een land waar geen overheid bestaat, namelijk niets.

Waarom zouden politici beter in staat zijn voor de burgers te zorgen dan zij dat zelf kunnen? Hebben politici misschien bijzondere kwaliteiten of super-eigenschappen? Nee, want het zijn gewone mensen. Het belangrijkste verschil is dat de meeste mensen het zelfvertrouwen niet (meer) hebben om zichzelf te leiden. Zij geloven niet in hun eigen kunde en kunnen. Blijkbaar zijn ze wel in staat dat werk te doen wanneer zij in overheidsdienst zijn. Of wanneer zij als gewone mensen gekozen zijn om voor een bepaalde periode als politicus te fungeren.

Verschil

Daar zitten we dan mooi mee.
Of je nu als burger kiest voor politici met een overheid of niet, het maakt geen verschil. De burger krijgt dezelfde slechte behandeling. Een schitterende illustratie is het huidige veiligheidsbeleid. Om de burger veiligheid te bieden, moet hij steeds meer van zijn privacy inleveren, met andere woorden de burger zelf wordt steeds meer gewantrouwd en gecontroleerd, terwijl juist de overheid en zijn politici meer gecheckt zouden moeten worden.

Natuurlijk is dit alles heel logisch.
Politici zijn geen haar beter dan de mensen die op hen hebben gestemd, maar krijgen wel nadat ze verkozen zijn ongelimiteerde macht. Politici zijn gewone mensen met supermacht. Dat kan alleen maar verkeerd gaan. De weelde van de macht kunnen zij niet dragen.

Echter door indoctrinatie bestaat dit systeem nog steeds. Belangrijke pijlers zijn de media, filmindustrie (denk aan de detectives en politieseries die iedere keer hun noodzaak aantonen) en het onderwijs.

Oorzaak

Waarom is de vraag met of zonder overheid zo belangrijk?
Omdat de “overheid” slechts het symptoom is. De oorzaak van wantoestanden waarbij grote delen van de (wereld)bevolking hongeren en een kleine elite steeds rijker wordt ten koste van de rest van de wereld zit in de houding van de mens ten opzichte van zijn medemens. Het heeft niets met een overheid te maken, want deze maakt niet het verschil.

De rijken zijn aan de ene kant doodsbenauwd hun rijkdom te verliezen en aan de andere kant ziekelijk hebzuchtig, zonder enig gevoel van liefde voor hun medemens. Hun hebzucht is echter niet bijzonder. De meeste mensen die arm zijn zouden zeer waarschijnlijk op dezelfde manier met hun schatten omgaan, dus ook een ander het licht niet in de ogen gunnen. Het is geen zaak van communisme, socialisme, kapitalisme, anarchisme of welk isme dan ook. In algemene zin kan je stellen dat sociale wantoestanden ontstaan door een gebrek aan liefde voor elkaar. Meer liefde voorkomt dat mensen een ander opzettelijk benadelen waardoor er geen armoede of extreme rijkdom meer zal zijn.

 

Rob Vellekoop, 1 januari 2019

20 Comments

 1. Een land zonder overheid wordt een chaos. Wie zou er anders moeten zorgen voor de aanleg van wegen, openbaar vervoer, gezondheidszorg, bescherming van de zwakken en bestraffen van het kwade om maar wat te noemen. Een overheid is een noodzaak.

 2. Zo is het precies. Wat we nodig hebben, is NIET een andere regering, NIET andere politici, NIET een andere systematiek. Wat we nodig hebben is een andere MENTALITEIT. Een andere manier van denken. Een nieuw besef. Geleerd door schade en schande. Schade en schande waaronder we nu toch onderhand genoeg geleden zouden moeten hebben om te beseffen dat het anders moet.

 3. Je betoog kan ik goed volgen en deel ik ook als ik weglaat waar ik vind dat je overdrijft.
  Maar ik zit wel met een vraag.
  Er zullen altijd ‘slechte’ mensen zijn, of mensen met slechte momenten. Ik denk daarbij zowel aan fysiek geweld als aan economische uitbuiting.
  Hoe corrigeer je dat of hoe bescherm je hun potentiële slachtoffers zonder overheid?

 4. Beste Reyer, dat lossen de mensen die in de buurt van deze mensen met slechte momenten zelf op. Bescherm doet ieder zelf alleen of met anderen, echter zonder een overheid bij elkaar te organiseren en opnieuw de fout te maken bepaalde mensen meer machtig te geven dan elk ander.

 5. Beste Heleen, je reageert precies zoals de overheid dat wil en jou en miljoenen anderen geleerd is. Je weet natuurlijk niet of dat allemaal waar is wat je hebt geleerd, want leven zonder een overheid is nu niet mogelijk, dat is zelfs niet toegelaten, dus kan je het niet proberen. Mijn stelling is dat een overheid niets verbetert, dan de situatie zonder een overheid omdat de mens veel meer in zijn mars heeft dan hij of zij gelooft.

 6. Beste Heleen,
  Alle zaken die je noemt, doet de overheid NIET. Geen van allen. De overheid zorgt niet voor wegen, niet voor openbaar vervoer, niet voor gezondheidszorg, etc. Alles wordt gedaan door mensen. Door leden van de bevolking dus. En die mensen worden betaald door mensen. Door leden van de bevolking dus. Behalve orders uitdelen (de baas uithangen) doet de overheid niets.

 7. Hallo Rob, ik ben het helemaal met je eens. Liefde is de sleutel en die liefde ontbreekt bij de politici. Zou Mark Rutte een goede dirigent zijn, dan zou het politieke orkest goed gestemd worden tot een harmonisch geheel. Het klinkt nu vooral disharmonisch. Er wordt gezegd dat het een duur verworven recht is om te stemmen. Ons stemrecht wordt verkwanseld, dus kunnen we maar beter niet meer stemmen. Daarmee geven we direct een krachtig signaal af!

 8. Beste Rob,

  Dat mensen in de buurt van ‘slechte’ mensen het onderling zelf wel oplossen, komt mij wat naïef over. Hoe voorkom of corrigeer je dat Bill Gates stinkend rijk wordt?
  Of dat een gemeenschap alle joden of alle moslims wil verbannen?
  Dat een overheid dat vaak verkeerd aanpakt of verergerd zie ik ook, maar dat is geen antwoord op mijn vraag.

 9. overheid nodig ???, dit bewijst alleen maar dat bepaalde mensen van geen rechtvaardigheid willen weten, want moesten ze dit zijn zou er geen overheid nodig zijn, want leiderschap in onze tijd leid zonder twijfel tot corruptie zoals nu ! ! ! !

 10. Ach, liefde, of et nou voor geld of voor iets anders is wat een veilig gevoel geeft, ben bang voor aangeleerde angst, heb al een paar barrières meegemaakt, erg indrukwekkend, en inderdaad leuker aan de andere kant. Leeghart in volland omdat et toch wel eenzaam is. Zonder mierenharnas zou ik bijna een wespenhesje aantrekken, kies toch liever et camouflagepak..

 11. Gedachtegoed stimuleert de mensen juist te stemmen door te zeggen ‘stem ze weg’

 12. Beste Reyer, wie maakt uit wat verkeerd is? Nu laten we dat de overheid voor ons bepalen. Terwijl de overheid gevormd wordt door mensen die net zo slecht of goed zijn als degenen die zij leiden. Het wordt tijd dat we de verantwoordelijkheid voor onze levens zelf gaan nemen in plaats dat over te laten aan ‘overheden’. Dus om op jouw vraag terug te komen ‘Hoe voorkom je dat Bill Gates stinkend rijk wordt’. Dat is aan zijn omgeving, dat maak ik niet uit laat staan een of andere ‘leider’ want dat brengt ons waar we nu staan. Dat zullen we dus moeten gaan leren, leren om onze eigen boontjes te doppen als er dingen zijn waarmee we het oneens zijn. Dus stel aan jezelf de vraag hoe jij zou voorkomen dat Bill stinkend rijk wordt, zonder jouw wil op te leggen aan anderen. Dat is het, he?

 13. Dag Rob,

  Mijn fantasie gaat niet verder dan dat ik met anderen samenwerk om machtsmisbruik (fysiek of economisch) af te remmen.
  En dan zit ik weer dicht bij een overheid met alle risico’s van dien.

 14. misschien wil je het boek het einde van alle kwaad lezen. Je kan het op internet als pdf vinden en en kopen in vaste vorm. Voor mij is het bijzonder verhelderend. Wat ook kan bijdragen aan dit gesprek is lezen over matriarchaten (hoop dat ik het zo juist schrijf)
  Heleen je zal zien als je objectief gaat kijken wat een overheid doet is net het tegenhouden van al de zaken die je zegt.

 15. Heleen, jij hebt het door. Anarchisten kunnen alleen maar overal tegen zijn, maar als ze hun utopia op willen bouwen, zullen ze ontdekken dat er overal dieven komen die hun ideale huisje en tuintje zullen leegroven, en ze zullen niets op kunnen bouwen en alles kwijtraken aan de eerste de slechtste roversbende. Want er bestaat dan ook geen handhaving meer, dus rovers kunnen onbeperkt hun gang gaan, en die rover zijn stukken erger dan onze belastingdienst en andere overheidsinstellingen.
  Er is een reden voor dat we de middeleeuwen en het stenen tijdperk ontgroeid zijn.
  Verder hebben Nederland vanaf het stenen tijdperk alleen maar succesvol kunnen bewonen doordat men leerde samenwerken om niet weggespoeld te worden door de zee. Daarom betalen we belastingen, dat zijn servicekosten om Nederland bewoonbaar te houden. In de arme gebieden van Bangladesh is dat onvoldoende geregeld, het resultaat: overstromingen die steeds opnieuwe weer slachtoffers maken.
  Natuurlijk zijn mensen die voor de overheid werken niet volmaakt, maar dat zijn wij en de anarchisten ook niet.

 16. Hi Sonja, even wat rechtzetten.
  ‘Anarchisten kunnen alleen maar overal tegen zijn’
  Over welke anarchisten heb je het dan? In plaats van het woordje ‘anarchisten’ kan je iedere andere groep pakken die je op de korrel wilt nemen. Het is even nietszeggend.
  Je komt met het tegenargument van een overheid die bescherming biedt tegen roversbendes.
  Volgens mij, dat schrijf ik trouwens ook in mijn artikel, wordt de overheid gevormd door dezelfde mensen als jij en ik. Met andere woorden zij zijn geen haar beter. Waarom zou een samenleving met overheid dan beter zijn dan een maatschappij zonder overheid? Of anders gezegd maakt het iets uit of je beroofd wordt door de overheid of door een roversbende? Volgens mij houd je even weinig over.

  Vandaar mijn betoog voor een bewustzijnsverandering, pas wanneer mensen meer van zichzelf en hun medemens gaan houden kan er iets wezenlijks veranderen. Tot die tijd maakt het niet uit of je nu een samenleving optuigt met of zonder overheid.

 17. Sonja,

  In een anarchie loop je inderdaad het risico zo nu en dan bestolen te worden. Met een overheid heb je de zekerheid systematisch bestolen te worden.

 18. Eindelijk een verhaal wat een beetje meer waarheid omhoog brengt. Inwonenden bezighouden met “aardwarmte” maar dan wel met warmtewisselaar en/of zonnepanelen.
  Wat ga je doen met de miljoenen panelen die stuk zijn. Wanneer komt de hagelstorm weer? c02 reductie wordt wetenschappelijk uitgevoerd zonder bewijs. Telecom uitbreiding gaat absoluut door zonder wetenschappelijk bewijs op biologisch effect op grote schaal. Volg het nieuws en voel je geïnformeerd maar helaas sla je de plank mis. Doe mee met iedereen. Het mag, als je erin gelooft en je er goed bij voelt. gelukkig is het ons geld en niet dat van hun? De overheid houd je bezig op internationaal niveau. Ondertussen is er een economische oorlog met Rusland waardoor er daar veel mensen lijden. Er ontgaat iedereen zo gigantisch veel omdat de grootste geldschieters in de wereld van alles uithalen om meer te hebben. Leef in je huis en tuin en kijk vooral niet te ver. Voor je het weet popt je american dream bubbel. Iedereen die de overheid volledig vertrouwt heeft absoluut geen mensenkennis. Het besef dat er in de politiek christelijke partijen zijn is op zich al best gek. Met zo’n titel kan je dan ook behoorlijk wat zieltjes winnen die niet weten wat ze moeten doen. Voor de rest.. iedereen die stemt heeft nog steeds geen idee wat de consequenties zullen zijn. Het geeft een fijn gevoel, zo’n keuze.
  De politiek is een opstapje naar het hogere bedrijfsleven. Nederland bestaat uit economische beslissingen gebaseerd op wat het bedrijfsleven hun meldt. Uiteraard ontstaan hier de innovaties uit zoals de “high tech” zonnepanelenmarkt.
  Door dit soort systemen voelt het dat de techniek enorm langzaam gaat. Een elektrische auto is een behoorlijke oude uitvinding lieve mensen.
  De door de mens gemaakte markt vanuit de handel stond er altijd al iets boven de rest. Diegene met het geld. Kijk eens naar wie nu de meeste centen beheren/hebben. Tip: ze staan niet in de quote 500.

  Lang verhaal dit, ik stop maar even.

  Bijzonder dat jullie het allemaal zo snel weten met die korte verhaaltjes en standpunten. Gekkenhuis 🙂

  Wake up call:
  https://www.youtube.com/watch?v=JnLcUxV1dPo

  Lang leve de regering:
  Ondertussen ligt gebouw 7 van het WTC al jaren plat.
  https://www.youtube.com/watch?v=JnLcUxV1dPo

 19. hey heleen,
  Wat goed van je, Je krijgt nog steeds een 10 op je rapport.
  je hebt helemaal gelijk, wat een rare mensen die twijfelen aan onze eerlijke hard werkende en trouwe ambtenaren die door het vuur gaan voor ons. orde scheppen en welvaart creeren en het kwaad verdrijven. We betalen helemaal niet teveel belasting kijk maar naar de wegen. We mogen dankbaar zijn voor de goedhartige overheid. Dankzij hun zijn we allemaal financiel onafhankelijk , goed opgeleid , hebben betaalbare woningen, en zijn het vrijste ,creatiefste en spiritueelste volk van de wereld. En niet te vergeten onze sociale vangnetten en oude dags voorziening, ze leggen om in de watten. Zonder overheid haha .. kan toch niet , wat een dwaze praat

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.