Het enorme belang van de #GiletsJaunes

Iedere opstand in Frankrijk doordat de GiletsJaunes wegblokkades organiseren of zich in allerlei stadskernen met Gele Hesjes vertonen toont aan op welke manier onze democratie is georganiseerd. Iedere arrestatie van iemand die een geel hesje draagt bewijst het failliet van het systeem waarin iedere burger gevangen is. Kijk met verbazing en afgrijzen naar de bizarre film die iedere zaterdag van de afgelopen twee maanden wordt opgevoerd in de straten van Frankrijk (en weliswaar geringer ook in NL).

De verordening in Nederland (Den Haag) luidt dat het verboden is dat mensen een bepaald kledingstuk dragen, namelijk een geel hesje. Aldus heeft de burgemeester van deze stad bepaald. De reden is dat de veiligheid in het geding is.

Als de burgemeester of welke overheidsdienaar dan ook, het codewoord ‘veiligheid’ gebruikt dan mogen alle geweldsregisters worden opengezet

en mag er zelfs ‘van overheidswege’ worden gemoord (steeds door de massa media omschreven als ‘gedood’).

Mensen die wel het lef hebben om een geel hesje te dragen worden in Den Haag door de ‘gezagsdienaren’ bevolen om dit uit te trekken. Doen zij dit niet dan wordt geweld toegepast. Zij trekken bij diegene persoonlijk het hesje van zijn ongewillige lijf of voeren de persoon af en sluiten hem of haar op met geweld.

In Frankrijk is de spiraal van het geweld een paar stappen verder. De overheid haalt allerlei projectielen uit de kast, van granaten, traangas tot rubberen kogels om groepen met en zonder gele hesjes weg te jagen. Er zijn al meer dan 1000 mensen ernstig verwond,

omdat ze het oneens zijn met de bezuinigingsmaatregelen en de verpauperingspolitiek van Macron.

Keer op keer blijkt dat de prachtige grondwet die in Frankrijk niet zo veel verschilt van die in Nederland een dode letter is. De burger heeft helemaal geen rechten als hij niet luistert naar de machthebbers. Dan wordt de jacht op hem geopend en mag hij met geweld terug in zijn hok worden gestuurd.

Iedere aflevering van deze klucht loopt af op dezelfde manier. Eerst verzamelen zich in tal van Franse steden grote groepen mensen die een geel hesje durven dragen, terwijl dit niet mag, en vervolgens proberen zij zich, daarbij voortdurend gehinderd door de troepen van Macron, te verzamelen. Wanneer vervolgens de avond aanbreekt slagen de gele hesjes meestal in hun opzet en weten elkaar te ontmoeten op grote pleinen of de Champs Elysees. In het duister krijgen ze dan de volle laag van de troepen. Ze worden bestookt met zoveel mogelijk traangas en rubber kogels worden op ooghoogte afgevuurd op de menigte zodat keer op keer slachtoffers vallen. Mensenrechten worden iedere keer geschonden alsof ze niet bestaan.

Ook pikken de troepen willekeurig mensen uit de menigte die in elkaar worden gebeukt en gearresteerd afgevoerd. Typisch staaltje van intimidatie. Soms wordt het de bijeen gedreven gilets jaunes te machtig en stormen ze tegen de soldaten in om rake klappen uit te delen. Het is een wonder dat het nog niet tot ergere incidenten is gekomen, omdat de Franse opstandelingen voortdurend die dag zijn uitgedaagd en vooral steeds belaagd met traangas, in kleine groepen opgesloten of door burgertroepen zijn verblind met pepperspray. Ondanks alles blijft het algemene credo van de Gilets Jaunes vreedzaamheid.

Mensen die geloofden dat er een overheid bestaat waarmee een gesprek mogelijk is moeten iedere keer zich vertwijfeld afvragen of hun beeld niet bijgesteld moet worden. De overheid in Frankrijk en Nederland regeert met harde hand. Wanneer een burger niet lijdzaam de maatregelen van hun beleid ondergaat en hiertegen in opstand komt dan volgt als antwoord geweld. Een dialoog met de overheid is helemaal niet mogelijk. Deze mensen zijn voor een aantal jaar gekozen als ‘volksvertegenwoordiger’, en dat schijnt voor hen te betekenen dat zij als absolute machthebbers hun gang mogen gaan. De corruptie schandalen van de bestuurders van de VVD zijn daar een treffend voorbeeld van.

Dat is ook de algemeen geldende opvatting binnen de samenleving:

politici kunnen zich alles straffeloos permitteren en daaronder valt ook machtsmisbruik in de straten van ons land.

Kijk naar RT, of andere Facebook filmpjes of kijk naar het volgende artikel over de Gilets Jaunes hier op DLM PLus. Kijk hoe de machthebbers, de democratisch gekozen Gerards en Ingrids, de burgers het zwijgen willen opleggen die alleen maar hun mening willen geven!

Lees alles over de Gilets Jaunes

.

Rob Vellekoop, 5 januari 2019

3 Comments

  1. Tja, macht kan uitsluitend bestaan op basis van geloof of geweld. Als de bevolking minder gaat geloven in de legitimiteit van de macht, neemt het geweld daarom toe. Dit is nu aan het gebeuren. Hierdoor laat de macht echter zijn ware gezicht meer zien, en daardoor neemt het geloof nog verder af. En het geweld verder toe. En het geloof verder af. Etc. Totdat er onvoldoende geloof resteert om het geweld te bemannen (politie, leger). En dan is het gedaan met de macht.

  2. 1 ding lijkt ook duidelijk, de eigen boontjes doppen is niet de doelstelling van de gele hesjes. demonstraties, protesten lijken middelen die de machthebber nodig heeft om de macht te versterken.
    Het is een onderdeel van de democratie, zonder demonstraties en rellen, zouden machthebbers ze zelf organiseren, of misschien gebeurt dat al. Willen de gele hesjes een andere heerser? Die gaan ze wel krijgen. Ze willen andere dictaten, om zorgeloos hun belastingplicht te kunnen voldoen. stel dat ze voor vrijheid aan het strijden zouden zijn, zouden ze onmiddelijk naar huis gaan en verantwoordelijkheid voor hun eigen leven gaan nemen en verbinding met de natuur opzoeken. dat weet een ieder die vrijheid nastreeft. Vragen om meer of minder is best wel onvrij.

    Tevens vraag ik mij af, wat dat zijn, “mensenrechten”.
    het hele woord, recht, rechten. ik kan er weinig mee. een mens heeft mogelijkheden, die kan je benutten of niet. Je hebt niet het recht om een appel te plukken wel de mogelijkheid. Is een recht niet iets wat inkt als oorsprong heeft? machthebbers zullen alle tegenwerking leveren om die mogelijkheden onmogelijk te maken of in het donker te plaatsen.
    In de stad zijn weinig appels te plukken, om maar iets te noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.