#GiletsJaunes kondigen bank run aan als ultiem middel tegen Macron

Foto 123rf

Het gerucht gaat dat de Franse Gele Hesjes als ultiem en geweldloos middel de bank run willen inzetten om het regime van Macron op de knieën te krijgen. Hiertegen staan de troepen van Macron machteloos. Iedere rekeninghouder kan immers zijn geld contant van zijn rekening opnemen. Wanneer duizenden rekeninghouders dit tegelijkertijd doen gaan banken failliet. Een verklaring.

Al jarenlang zijn banken bezig de hoeveelheid contant geld te verminderen ten gunste van het digitale geld. Zij voeren als redenen aan dat de cliënt veiliger over zijn geld kan beschikken dan er cash mee over straat te lopen en het vermindert het risico voor de detailhandel op overvallen. De voornaamste reden voor het bankwezen is echter dat zij het risico van een bank run willen voorkomen. Daarom voeren zij een heuse kruistocht tegen contant geld. Ieder jaar laat het bankwezen juichend weten dat er weer meer pin betalingen zijn geweest en minder transacties in contanten.

In verschillende Europese landen zijn er al beperkende bepalingen voor de maximale hoeveelheid geld die een rekeninghouder ineens contant van zijn bankrekening mag opnemen. Dat helpt de banken al voor een deel, maar als tienduizenden rekeninghouders op dezelfde dag het maximum opnemen kunnen de banken niet meer aan de opname-eisen voldoen. Dit komt omdat van de totale hoeveelheid geld die er in omloop is slechts zo’n 5% bankbiljetten en munten zijn en de rest is giraal, dus digitaal in omloop. Wanneer er een bank run van de cliënten op gang komt moeten de banken razendsnel handelen, want als de cliënten het gevoel krijgen dat zij hun geld niet langer kunnen opnemen raken zij in paniek en zullen steeds meer mensen uit angst dat hun bank failliet gaat hun saldo komen opeisen.

Daarnaast is er een regeling waarbij overheden garant staan voor particuliere rekeninghouders tot een bepaald bedrag. Voor Nederland is dit 100.000 euro. Dus als de bank toch failliet gaat dan staat de overheid hier voor dat bedrag garant, dat krijg je in ieder geval. Alles boven die ton ben je echter wel kwijt of ben je een ondernemer met een zakelijke rekening dan geldt er een garantie van nul.

Kortom een bank run is de meest ernstige crisis die een bank in zijn bestaan kan meemaken en betekent meestal zijn einde. In Nederland is dat een aantal jaar geleden gebeurt met de bank van Scheringa (DSB Bank) in Alkmaar. Voor de overheid betekent dit stress, maar nog meer voor de eigenaren van de banken. Zij staan machteloos. In dergelijke gevallen zal de overheid heel snel een verbod van opname van geld uitvaardigen (dit is bijvoorbeeld ook in Griekenland gebeurd), anders vallen alle banken om!

De Gilets Jaunes hebben hier de ultieme pijnplek van de overheid te pakken. De macht van het volk is groot, wanneer zij besluiten op deze manier de banken en de overheid aan te pakken. Pas dan blijkt hoe machtig de bevolking is. Zij hebben een macht die zij echter nooit eerder hebben benut met het doel een overheid aan te pakken. Het is natuurlijk voor de burgers zelf ook niet zonder risico als zij meer dan een ton op de bank hebben staan.

Kortom de Gilets Jaunes hoeven niet meer de straat op om te demonstreren en het risico te lopen op een pijnlijke manier met de troepen van Macron in aanraking te komen. Ze hoeven slechts naar de dichtst bijzijnde bankautomaat en daar het maximum dat mogelijk is van hun rekening opnemen, samen met tienduizenden anderen. Waarschijnlijk is een enkele keer opnemen al genoeg, zo niet dan kunnen ze daar zondag nog een keer langs gaan. Daarna gaat voormalig bankmedewerker Macron gegarandeerd voor het volk door de knieën.

Het lijkt er echter op dat ze dit niet voldoende beseffen, omdat in verschillende steden de toegang tot banken door Gilets Jaunes wordt belemmerd. Dat heeft natuurlijk geen enkele zin. De komende dagen zal blijken hoeveel de burgers nog moeten leren over het bankwezen en de geldschepping

Meer info over het privilege van de banken, de geldschepping

Meer info over de Gilets Jaunes lees je hier.

Rob Vellekoop, 11 januari 2019

5 Comments

  1. 2007 was iets dergelijks aan de hand, wel het bewijs dat de banken niks geleerd hebben?

  2. De banken hebben niets geleerd van 2007. Maar steeds meer burgers wel. En heel langzaam sijpelt dat door tot de politiek. Pieter Omtzigt is goed doordrongen van de problemen van het financieel bestel. En er ligt ter behandeling een motie in de tweede kamer (ingediend door Alkaya van de SP) om een depositobank op te richten. Dat is een ‘bank’ waar je je geld kunt stallen zonder dat die ‘bank’ er iets mee doet. Die bank leent het niet uit, speculeert er niet mee en betaalt dientengevolge ook geen rente. Omdat die depositobank niets met het beheerde geld doet, loopt die bank ook geen risico. Je kunt altijd bij dat geld.

    Op het moment dat er zo’n depositobank is, hebben mensen de keus om met hun geld banken te sponsoren of dat geld als besparing (spaargeld) op een veilige depositorekening te zetten. Het (door de overheid gegarandeerde) Deposito GarantieStelsel (DGS) kan dan ook verdwijnen. Immers, de burger heeft dan een keus. Zet ik mijn geld veilig weg of ga ik er mee speculeren. Als ik er mee ga speculeren kan ik het geld kwijtraken.

  3. Ik denk dat banken hier geen probleem mee hebben en Macron ook niet! Macron is gewoon een puppet van de banken en petrochemische industrie. Banken maken geld uit lucht en willen graag naar alleen digitaal geld. De bankrun werkt de cashloze samenleving in de hand. Ze hebben dan een reden om helemaal over te gaan op digitaal geld! Dus het enige wat je dan nog hebt is je pasje! Het pasje bepaald dan of je eet of honger hebt! Als er niets op je rekening staat en je staat bij de kassa kun niet even met analoog geld betalen en ga je honger lijden! En dat willen ZE! The hunger games!!!!

  4. Er is al zoveel gezegd over die bankrun, dat de banken (overheid) allang maatregelen hebben genomen mocht er iemand voor die pinautomaat verschijnen. We zullen niets kunnen opnemen.

  5. Dacht het niet, Jaap. Overheid en banken speculeren voorlopig op de onkunde van de bevolking, want tegen de massale opname van geld is geen kruid gewassen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.