#GeleHesjes kleuren NL geel op 12 januari: overzicht en actiedata

Voorzichtig in kleine aantallen zijn sinds december mensen met Gele Hesjes in het straatbeeld opgedoken. Er is in Nederland echter meer gaande aan het Gele Hesjes front dan FB, Twitter of de massamedia ons doen geloven. Daarom meer inzicht in hun drijfveren, een overzicht van de vele plaatselijke Gele Hesjes groepen en actiedata.

Aanstaande zaterdag komen in ieder geval op tien plaatsen Gele Hesjes in actie. Voor de weken erna zijn er al acties aangekondigd. Het lijkt dat Nederland langzaam uit de winterslaap wakker wordt, gestimuleerd door de aanhoudende Franse acties.

Er zijn geen leiders, wel meer en minder actieve Gele Hesjes.

We reizen door Nederland en vinden via FB de volgende Gele Hesjes groepen

Acties op zaterdag 12 januari

Plaats Actie 12/1
Amsterdam info
Erasmusbrug – Rotterdam info
Alkmaar info
Den Haag info
Eindhoven info
Emmen
Friese Gele HesjesLeeuwarden info
Twente info
Weert info

Zeeuwse Gele Hesjes

Meer groepen

Almere, Amersfoort, Amstelveen, ArnhemBergen op ZoomBetuweBinnenhofDen HelderEnschedeGroningen/FrieslandHaarlemHeerlenLimburgMaastrichtNijmegen, Oss, RoermondTilburg.

Gemoedelijkheid

Het eerste wat opvalt bij het lezen van de oproep van de Gele Hesjesgroep Erasmusbrug in Rotterdam is dat harmonie en gemoedelijkheid voorop staan. Zo schrijft deze groep in de aankondiging voor aanstaande zaterdag:

“Het wordt tijd om de kop uit het zand te halen en hem in de wind te steken. Dit is elke zaterdag mogelijk bij de #gelehesjes op de Erasmusbrug

Een vreedzame demonstratie waar de politie, de sfeer goed en gemoedelijk omschrijft.

Elke zaterdag om 11.15 uur aanvang op het plein voor de Spido
#Willemsplein

Parkeren onder de Erasmusburg 0,50 cent per 15 minuten.

Metrostation Leuvehaven

Parkeren gratis bij voetbalstation Feyenoord
Neem de tram naar Rotterdam centraal uitstappen Leuvehaven.

Na afloop gezellig naar de koopgoot, markthal, markt, lijnbaan.

Geen spandoeken, Geen leuzen, Geen vlaggen
Onze demonstratie is #georganiseerd i.s.m politie en gemeente Rotterdam”

Toch is niet overal de toon hetzelfde. De sfeer in Den Haag is de afgelopen keren grimmiger geweest. Gele Hesjes die zich op het Binnenhof begaven werden gearresteerd of later in de middag gecommandeerd de Gele Hesjes uit te trekken. Lees ook hoe deze dame haar arrestatie onderging.

In Den Haag worden ze erg zenuwachtig van mensen die gele hesjes dragen. Toch staat er voor aanstaande zaterdag ook voor deze stad weer een demo gepland.

De besloten Facebook groep Gele Hesjes NL telt op het ogenblik meer dan 40.000 leden. Dat betekent dat ondanks de inspanningen van de main stream media om de gele hesjes te minimaliseren, te negeren of belachelijk te maken ze toch aanzienlijk in omvang aan het groeien zijn.  Wanneer je de toon van Rotterdam vergelijkt met die van de posts op Gele Hesjes NL zie je ook dat de Gele Hesjes aanhang heel erg divers is. Ze lijken zeker nog niet qua omvang, maar qua diversiteit in aanhang wel op hun grote Franse broer en voorbeeld.

Rob Vellekoop, 11 januari 2019

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.