Ad Broere: Geld in de bijrol

Ad Broere legt in dit boek uit waardoor het geldstelsel steeds weer vastloopt en hoe het kan dat een kleine groep profiteert van de winstmogelijkheden van het financiële systeem. Daarnaast is het ook een boek van hoop, want het laat zien hoe het anders kan, met de mens, de natuur en de samenleving als spil waar het om draait en juist met het geld in de bijrol.

Het is een geweldig naslagwerk voor mensen die willen weten hoe de financiële sector georganiseerd is. Broere behandelt ook tal van gebeurtenissen uit het recente verleden. Bijvoorbeeld de Griekse schuldenkwestie, het burgerinitiatief Ons Geld, de kwestie op IJsland, FED, ECB, lokale of complementaire geldinitiatieven, financiering van de woningmarkt, de zorg en de pensioenen, enzovoort.

Al vrij vroeg in zijn boek schudt Ad Broere de argeloze lezer wakker door onomwonden te stellen dat:

“Met uitzondering van een paar duizend zeer machtigen zijn alle zeven miljard aardbewoners gevangen in een misdadig schuld creërend systeem, dat zich de afgelopen driehonderd jaar tot in zijn perfectie heeft ontwikkeld. Dit systeem is gericht op slavernij en horigheid. Het heeft diep ongeluk bij gewone, fatsoenlijke mensen tot gevolg en het veroorzaakt oorlogen, schuld, honger, armoede, vervuiling en verdeeldheid. Het dwingt mensen om in een tredmolen te leven van hersenloze massaconsumptie.”

Hij neemt de lezer mee aan de hand en legt uit dat geld wordt gecreëerd door het uit te lenen, aan mensen en bedrijven of overheden die schulden maken. Het is dan aardig om je te realiseren dat wanneer er ergens schulden zijn hier steeds vorderingen tegenover staan. Anders gezegd om rijk te worden zal je geld bij anderen moeten weghalen en hen armer maken.

Geduldig vertelt Ad over het ‘met geld geld verdienen’ en dat dit niets met de wezenlijke functie van geld te maken heeft. Hij ziet geld verdienen met renteheffing en speculatie als iets parasitairs, ‘deze deelnemers aan het casino produceren geen waarde’.

‘Geld werkt niet, mensen werken.’

Hij staat stil bij de centrale van de centrale bankiers en de publieke geldschepping. Zo blijkt dat er weer niets nieuws onder de zon is omdat zowel de Amerikaanse als de Britse overheid op een zeker moment in hun geschiedenis wel degelijk geld aan het scheppen waren zonder tussenkomst van banken zoals dat tegenwoordig het geval is.

Natuurlijk komt ook de macht van de banken en andere multinationals en met name van hun aandeelhouders aan de orde. Broere wijst er fijntjes op dat in de rijtjes van de rijksten der aarde de namen van de oude bankiersfamilies zoals onder andere Rothschild, Rockefeller en Morgan ontbreken terwijl zij al vanaf de 18e eeuw bankieren.

Hij wijst ook op het belang van contant geld ten gunste van onze privacy en stelt voor dat we het gebruik ervan zoveel mogelijk in ere houden. Hij legt echter uit dat cash bestedingen toch met slimme software te traceren zijn!

Een menswaardige samenleving is mogelijk door in ieder geval de optie af te schaffen met geld geld te kunnen verdienen. Dit is een eerste stap, die de mens zelf van onderop zal moeten ondernemen.

Geld hoort niet in een pakhuis, maar hoort te circuleren.

Het krijgt pas waarde als het gebruikt wordt als betaalmiddel en niet door het op te potten. Ongelijkheid of tekorten hoeven helemaal niet te ontstaan. Het geld zou constant in de samenleving moeten rondgaan, waardoor het zich ongeremd kan ontwikkelen. Op dat moment heeft het geld zijn juiste functie, namelijk een bijrol, in het voordeel van ieder.

https://www.academyofhappiness.nl/shop/geld-in-de-bijrol/

Rob Vellekoop,

2 Comments

  1. het gaat erom dat de bevolking begrijpt dat de macht bij hen ligt
    Wanneer zij massaal besluiten de (onbetrouwbare en sociaal en/of natuur
    ondermijnende) banken uit te sluiten en zij voor hun financiële transacties
    met elkaar een nieuwe vorm van geldverkeer bedenken, onafhankelijk van bestaande geldstromen en dus zodoende zelf de baas over zijn/haar geld blijven, is niet alleen het probleem van grootscheepse uitbuiting opgelost maar ook de verstikkende afhankelijkheid
    daar is uiteraard vertrouwen voor nodig
    menigeen weet hoe corrumperend macht is
    in het verleden zijn er pogingen gedaan om munten en papiergeld
    wat wordt gedrukt (en in die hoedanigheid een soort van fictie is)
    of internet-bankverkeer in een andere vorm te gieten
    maar dit is nooit verder gekomen dan een vage structuur bij minder slechte banken
    die al snel slachtoffer werden van echte macht van het geld
    voordat de banken zoveel macht en vertrouwen van het volk kregen
    waren er particuliere figuren nodig uit de bovenlaag van de maatschappij
    die de macht hadden om uit te lenen en die door middel van hun rijkdom en handtekening het kapitalisme hebben uitgevonden
    zo is het ondermijnende en verdeeldheid brengende bancaire systeem
    ontstaan en zo zou het ook weer kunnen worden ontmantelt
    De vraag is alleen wie zich hier garant wil stellen, ik zou zeggen dat de vele islamieten in ons land hier een mooie taak hebben liggen om een beter systeem op te tuigen
    Ha ik hoor Wilders en Baudet al declameren…..

    lachen is ook belangrijk en dat maakt de weg vrij om verder te kijken dan de neus lang is
    groetjes mensen en met name de moedige demonstranten van vandaag
    in Amersfoort was het in ieder geval heel rustig
    op mij na
    Zonnetje

  2. Is een middel maar geen doel, daarbij in achtgenomen dat bewust een zinvol en functioneel product gekozen wordt?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.