#GiletsJaunes na 17 weken (tijdelijke?) dip in opkomst bij #Acte17

De opkomst van de Gilets Jaunes van 160.000 op zaterdag 9 maart kan het gevolg zijn  van de berichten dat dit keer zoveel mogelijk betogers zich in Parijs zouden verzamelen. Desondanks komen er opnieuw tienduizenden in Bordeaux, Toulouse en Parijs en ook in de kleinere plaatsen op de been. Het kan een aanloop zijn voor komende zaterdag Acte18 op 16 maart waarbij allerlei niet Franse steden zich bij het verzet tegen de neoliberale politiek willen aansluiten.

Ondanks het spoor van geweld dat de terreurpolitie van het regime Macron onophoudelijk uitoefent op de Gilets Jaunes blijven de massa media ontkennen dat er überhaupt betoogd wordt (Nederland) of ontkennen dat de politie buitensporig gewelddadig is (België).

Kwamen er volgens de cijfers van de politievakbond vorige week zaterdag nog 200.000 Gele Hesjes op de been, deze zaterdag zijn het er 160.000. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken komt meestal niet verder dan het uitspreken van hun hoop in plaats van de werkelijke cijfers. Zij blijven meestal steken op enkele duizenden. Zo ook voor deze zaterdag Acte 17 op 28.600.

Het waren misschien minder Gele Hesjes deze keer, maar ze blijven zich vreedzaam verzetten.

Niet alleen de massa media liegen mee, maar ook de platforms als Facebook en Twitter doen hun censuurwerk. De gevestigde macht mobiliseert alles om het spontane volksopstand, wat de Gilets Jaunes nog steeds is, te stoppen. De atmosfeer van revolutie en omwenteling maakt alle politici in Europa bang.

Gelukkig zijn de demonstraties van Acte17 tegen Macron zeker niet minder fleurig of ludiek. Op de luchthaven onrganiseren zij een flashmob.

In Parijs wordt een van de marsen voorafgegaan door een grote groep vrouwen, dan krijg je dit effect

Parijs

In Bordeaux is er zoals bijna elke zaterdag een enorme opkomst

Toulon

Rouen

Toulouse

Lille

Montpellier

Avignon

Puy en Velay

Avignon

Caen

Grenoble

Helaas kan de politie van het regime Macron niet zonder geweld. Ook op deze zaterdag niet. Hier beelden uit Nancy.

Tot volgende week zaterdag voor Acte18.

 

Rob Vellekoop, 10 maart 2019

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.