Rutte weggestemd, maar kabinet wil macht niet afstaan

Foto R. Vellekoop

Het kabinet Rutte III verliest de meerderheid in de Eerste Kamer en kan daardoor niet zonder hulp van de oppositie verder regeren. Tijd voor nieuwe verkiezingen. Rutte wil echter niet van opgeven weten en door regeren ondanks dat de kiezers met deze uitslag het vertrouwen in de regeringsploeg opzeggen. Ondertussen zit het land in zak en as vanwege de ‘historische uitslag en de ruk naar rechts’ en niet door de spot die Rutte drijft met de democratie. Een actie die we wanneer deze in Zuid-Amerika zou plaatsvinden ondemocratisch en misbruik van macht zouden noemen.

Dat is het resultaat van de (voorlopige) uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. De coalitie heeft zijn nipte meerderheid van 38 zetels verloren en zal naar alle waarschijnlijkheid er 31 overhouden. CDA verliest 4 zetels, D66 drie en VVD eentje terwijl de Christen-Unie er een zetel op vooruit gaat.

Om een meerderheid voor zijn wetsvoorstellen te kunnen krijgen heeft Rutte de steun van bijvoorbeeld Groen Links (straks 9 zetels) of de PvdA (7 zetels) nodig. De kans is klein dat Baudet van Forum voor Democratie (12 zetels) of Wilders (5 zetels) Rutte III willen helpen. Zelf gaat hij ervan uit dat Nederland toch bestuurbaar blijft, hij heeft al eerder met dit bijltje gehakt toen hij door ontwikkelingen slechts op 30 Eerste Kamerleden kon terugvallen.

Thierry Baudet komt met zijn partij van niets op 12 of 13 zetels en wordt naast de VVD de grootste partij in de Eerste Kamer. Hij wil dat er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen komen, dus dat Rutte III ermee stopt. Een terechte eis. Rutte vat deze afstraffing van de kiezer niet op als ontslag op staande voet, terwijl de meerderheid van de stemmers deze regering echt niet meer ziet zitten. Opnieuw een staaltje van arrogantie van de macht waarin deze regeringsploeg uitblinkt.

Is deze overwinning van het Forum voor Democratie nu werkelijk zo opzienbarend? Hetzelfde deed zich een aantal jaar geleden voor toen Wilders met de PVV eveneens een monsteroverwinning behaalde en door de kiezersuittocht de PvdA deed halveren. Ook toen was een deel van ons land geschokt. De overwinning van FvD is niet meer dan een herschikking van de pikorde aan de rechtse kant. De VVD voert de rechtse orde niet langer aan, maar moet Baudet als rivaal naast zich dulden.

Het is ook een bevestiging van wat er in ons land aan de hand is.  De ideeën van Wilders en Baudet liggen niet zover uit elkaar, maar Baudet lijkt meer sympathie te hebben voor rechtsextremistische gedachten. Het feit dat de meerderheid van de kiezers op deze heren stemt zegt meer over de Nederlandse bevolking die meer en meer naar rechts opschuift. Een groot deel lijkt zich niet te storen aan oproepen tot haat tegen onze medelanders of aan mogelijke extreme rechtse ideeën. Het neo conservatisme heerst. Het progressievere volksdeel zal op de tanden moeten bijten en wachten op betere tijden of met alternatieve komen die een groter deel van het volk aanspreken dan tot dusver het geval is.

Democratie

Ernstiger is het weglachen van onze democratie door de ploeg van Rutte. Zij zeggen steeds te handelen in het belang van de bevolking en ‘hun mandaat’ serieus te nemen. Dan lijkt me dat er maar een stap mogelijk is na een dergelijke vernietigende nederlaag en dat is opstappen en nieuwe Tweede Kamer verkiezingen uitschrijven. Hierdoor kan de bevolking een regering kiezen die wel in staat is het land te regeren en niet steeds de wetsvoorstellen door de Eerste Kamer moet loodsen. Ministers zijn geen loodsen, maar kapiteins, daar ligt een belangrijk onderscheid. Zij dienen te leiden, niet te begeleiden of te loodsen.

Helaas blijkt vaker de VVD het met de ‘volksmacht’ niet zo nauw te nemen, maar ook dat hindert de aanhangers van de VVD niet. Zij verliezen vrijwel geen zetels, dus vrijwel geen aanhang ondanks hun vriendjespolitiek, corruptie en leugenachtige bevoordeling van multinationals. De kiezers van het CDA en D66 hebben deze partijen wel een rechtse hoek gegeven, zij moeten zeven zetels inleveren. Eigenlijk leggen zij het fundament voor het ontslag van de coalitie. Weg ermee, zou ik zeggen, en opnieuw beginnen na een nieuwe verkiezingsronde. Doe jullie democratische plicht of hou op jezelf democraat te noemen en neem het woord mandaat evenmin langer in de mond.

 

Rob Vellekoop, 21 maart 2019

5 Comments

 1. De politiek is één groot circus ter leering ende vermaeck! Leren doen de meeste mensen er echter niet van, want de meeste mensen willen niet zien dat de politiek in wezen een marionettentheater is. De poppenspelers op de achtergrond zijn de bankiers en multinationals. Een werkelijke verandering zal pas mogelijk zijn als mensen leren de verantwoording voor hun eigen leven vorm te geven i.p.v. deze aan misleidende marionetten en hun bespelers over te laten.

 2. Dat belachelijke gedoe van groenlinks en kabinet is puur leugen en bedrog,kijk maar eens naar die uitbarstende vulkaan in Mexico, tot kilometers hoog?
  Vergelijkbaar met een potentie van mega kernbommen?
  Denken jullie nou werkelijk dat die duizende achter de komma enig verandering teweeg brengt\?
  BRENG MAAR MEER WAT AANDACHT VOOR VERGIFTIGING DOOR INDUSTRIE, DMV UITSTOOT GEVAARLIJKE STOFFEN?
  VERKLEINING VAN VOETAFDRUK, MINDER VLIEGEN ETC.

 3. Rutte gaat weer koffie drinken en bellen en reageert zoals altijd laconiek. De man is geen politicus maar een handelaar. Hij sluit zijn dealtjes het liefst in achterkamertjes. Visie is niet nodig voor hem wel “politieke lenigheid”, wat hij zich nu in zijn wanhoopsdaad om zijn “kabinet” te behouden laat zien met het omlaag halen van zijn broek om zich aan zijn polizieke tegenstanders aan te bieden daar hij niet anders meer kan. Hoe schaamteloos kun je zijn en hoe diep kun je zinken, alles geoorloofd voor het behoud van macht op het pluche en wat het spul dat nog steeds achter die VVD = Volk Val Dood blijft aanlopen, het zijn niets anders dan neo- NSB’ers.

 4. Met de FvD kom je van de regen in de drup als het om armoede gaat. Zie de onderstaande weblinks.

  https://www.martinvrijland.nl/nieuws-analyses/thierry-baudet-forum-voor-democratie-fvd-de-uil-van-minerva-spreidt-zijn-vleugels/ over de Uil van Minerva en de Vrijmetselarij.

  https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/word-wakker-de-fascisten-hebben-gewonnen~bae90d7d/ “Word wakker: de fascisten hebben gewonnen”

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/baudets-echte-vertrouwelingen-belanden-in-eerste-kamer~bbf9fbcc/ “Baudets echte vertrouwelingen belanden in Eerste Kamer”. Dat zijn vooral oud-VVD’ers en ondernemers.

  Zie ook https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-bedwelming-van-doemprediker-baudet:

  “De bedwelming van doemprediker Baudet

  Veel proteststemmers doorzien niet dat Baudet in sociaaleconomisch opzicht helemaal niets voor hen gaat betekenen en dat het grote bedrijfsleven hem juist op handen draagt”

 5. Of we echt zo verheugd moeten zijn met deze ‘overwinning’? Een forse ruk naar nog meer rechts? Alsof Links zoveel beter is….links en rechts doen er allang niet meer toe. FvD wil wel meer geld naar defensie en dat juig ik allesbehalve toe. Baudet wil alle windmolens weg hebben, een vliegveld in zee (dat vindt het plebs uitstekend natuurlijk maar windmolens…nooit roept datzelfde plebs). Wat er ook waar/niet waar is het klimaat aangaande, we moeten echt af van de fossiele ellende. En laten we vooral doen alsof dat tot in de eeuwigheid voorhanden blijft. Alle ver-van-ons-bed gevoerde oorlogen die alleen al om die rotzooi gaat. Iemand die daar wakker van ligt? Wat wil FvD eigenlijk als het om de energievoorziening gaat?
  Laat de FvD in elk geval minister van Bilderbergse Zaken ‘kalt stellen’ en op zijn minst bindende referenda (her)introduceren

  Politiek is en blijft belazerij van top tot teen. Wie nog steeds enig geloof hecht aan welke partij dan ook heeft echt geen idee hoe de wereld echt draait. Met de almaar toenemende mondiale terreur van de VS (en ook IsraHell) dat hier vooral NIET wordt benoemd in welke media dan ook. De almaar verdere uitbreiding van de NAVO, het grootste terreur netwerk ter wereld, het klakkeloos meedoen van ons landje in menig NATO terreur gebeuren….kijk liever naar een zender als KenFm, die doen tenminste hun werk. Hier in Nederland is het een groot vermaakland en goedgelovigheid in de grootste onzin die wordt aangedragen door de politiek en de MSM.

  Harold Mulder
  Nijmegen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.