Armoede in ons land anno 2019

Foto 123rf

“Ik leef ook onder de armoede grens, maar ik red het nog net. Natuurlijk moet ik daar zelf moeite voor doen, maar ik heb ook geluk. Ik heb een zelfstandige, zeer kleine woning met huurtoeslag. Ik heb ook op kamers moeten wonen en dat is heel erg duur. Als er iets gebeurt moet je geld van familie lenen, dat je niet gemakkelijk terug kunt betalen. Nu red ik het dankzij een zelfstandige woning.

Vroeger werkte ik, maar ik verdiende niet veel, met de reiskosten en de kosten voor kleding (werd verplicht gesteld door de werkgever, maar zonder vergoeding) en een dure kamer had ik uiteindelijk veel minder dan nu. Ik heb helaas geen tuin, ik heb weleens gekeken naar een volkstuintje, dat zou schelen in de boodschappen. Ik heb geen auto of kleurentelevisie, maar wel internet en ik zet mijn verwarming alleen aan als het heel hard vriest.

Ik heb een zwemkaart en dat scheelt met douchen thuis. Ik draag goedkope kleding, joggingbroek met trui of shirt. Ik fris het soms op met een mooie shawl, die ik al jaren heb. Ik draag 1 paar sportschoenen en heb geen andere schoenen nodig. Ik koop ze in de opruiming voor minder dan 30 euro. Zo red ik het. Ik heb vroeger altijd gewerkt en in mijn goede tijd ook heel erg goed verdiend en ik wist in het begin niet hoe ik super zuinig kon leven. Ik heb het van anderen afgekeken.

Kan iedereen dit?

Nee. Het ligt er aan hoe je uit een situatie komt.

Een woning vinden is een groot probleem. Er zijn mensen, die hun hele inkomen aan 1 kamer moeten besteden. Dan red je het niet.

Met hele hoge medische kosten, red je het ook niet.

Als je geen familie hebt die af en toe kan helpen zodat je niet betaalde hulp hoeft in te schakelen, red je het niet.

Onverwachte hoge kosten moet je kunnen lenen bij familie, anders ga je op dat moment failliet.

Mensen denken te gemakkelijk over armoede. Zeker, als je verder alles hebt, red je het.

Maar als je nog veel nodig hebt, red je het niet. Ik hoef niet naar de voedselbank, maar ik ken er velen die dat wel moeten.

Ik ken ook mensen met een tuintje, die leveren aan de voedselbank, hoewel ze zelf ook arm zijn.”

Dat schrijft Marynita (fictieve naam) in maart 2019

Dat er niets is veranderd onder Rutte zal niemand verbazen. Lees maar wat iemand schrijft 6 jaar eerder.

Bijdrage van een lezer over armoede in 2013

Rondkomen in de bijstand vergt discipline en begrip van je eventuele gezin en kennissen. In de eerste plaats schrap je alle kosten die je maar kan missen. Je koopt niks, behalve voeding, en dit koop je goedkoop. Je vast 1 week per maand. Je gebruikt 1 maaltijd per dag. Je reist niet, je doet niet mee aan clubs, je gaat zeker niet op vakantie. Je hebt alleen een auto als deze nodig is voor het leven van je kinderen (tot 60km/dag kunnen ze zelf fietsen, daarboven is vervoer nodig) of verwerven van inkomen.

Voor alledaagse ritjes loop of fiets je. Je maakt gebruik van elke regeling die er is om geld te besparen. Je stopt met roken als je dit deed. Je CV gaat op 12 graden, na april gaat deze uit. Douchen 2x per week en niet langer dan 5 minuten. Als je kleding nodig hebt koop je deze in de kringloopwinkel, dit geldt ook voor alle andere goederen. Alles van waarde in je huis zet je op marktplaats (ook die breedbeeld TV!, bij de kringloopwinkel krijg je een vervangend exemplaar voor een tientje) Alle aanvullende verzekeringen worden beëindigd en je gaat niet meer naar de huisarts en tandarts.

Als je kiespijn hebt neem je een maand lang 2 Ibuprofens per dag, daarna is de wortel dood en is de pijn over. Je houdt je moreel op peil door te accepteren dat dit het leven is (en geld is ook maar geld toch). Je solliciteert je een slag in de rondte en dit doe je met volle overtuiging en met de zelfverzekerde glimlach van een doorwinterde tell-sale verkoper. Je bent een waardevol onderdeel van deze maatschappij toch? En als de sociale dienst vindt dat je verplicht het gemeentelijk plantsoen mag schoffelen onder het goedkeurend oog van de buurt dan doe je dit met en verheugd gemoed: je betekent eindelijk wat!

Als je kinderen hebt leg je deze uit waarom je dit alles doet en dat het goed is en dat ze dank verschuldigd zijn aan allen die zich opofferden om de financiële last van hun bestaan te dragen. En vooral: wees gelukkig!

Naam onbekend, De Lange Mars – maart 2013

Lees ook Armoede in Nederland blijft stijgen, 140.000 mensen bij voedselbanken

4 Comments

  1. Er is veel te weinig aandacht voor dit thema. Ja een klein berichtje in de krant dat we een steeds groter gedeelte aan vaste lasten kwijt zijn zo’n 55% van hun netto onkomen.

  2. Migranten worden als in luilekkerland onthaald?
    Waar zijn we in werkelijkheid mee bezig in een omgekeerde wereld?

  3. Arrenmoede ontstaat ook doordat we ons laten plunderen door een roverheid, die op hun beurt weer voor de kar van de poppenspelers, elite,multinationals gespannen zijn.
    Daarnaast bestaat er ook zoiets als geestelijke armoede, bewust opgezet via een verplicht falend schoolsysteem waarbij het zelfstandig denken zwaar onderdrukt wordt i.p.v. gemotiveerd.
    Dat in combinatie met een verplicht wordend vaccinazi systeem,symptoom onderdrukkende medicijnen ipv oorzaak genezende geneesmiddelen etc. en zie de resultaten daarvan in de dagelijkse ‘samen’-leving….
    We zullen echt zelf op moeten staan NU, ophouden je stem weg te geven aan de leugenaars die slechts het kartel op hun wenken bedienen in ruil voor een vorstelijk salaris maar absoluut niet de verantwoordelijkheid nemen en uitvoeren t.o.v. hen die dar via hun weggeven stem kenbaar hebben gemaakt.
    Vergeet niet dat wij met velen zijn en ‘zij’ niet.
    Stop het monster te voeren wat jou opeet en het sterft vanzelf…..

    Stay Human,

    Jos.

  4. er wordt door DLM weer een heel mooie en realistische weergave
    van de werkelijkheid geschetst
    dank hiervoor
    Petronella

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*